'Kad je gospodin stao na noge, stvari s komode bile su novi hit...'
 Foto: Istock
Najmrža faza

Što kad cijeli stan postane poprište zabranjenih 'igračaka' za djecu

Kad mi je sin iz kuhinjskog elementa izvadio tabletu za pranje suđa i stavio je u usta, muž je iste sekunde otišao kupiti zaštitu.

Kad sam ostala prvi put trudna, muž i ja smo pomno planirali kakve ćemo igračke kupiti Lukasu. Bilo je tu nekoliko plišanaca da se može maziti, nekoliko gricki kad krenu zubići, didaktičke igračke, guralice kad stane na noge da se može osloniti, no kako je Lukas rastao, tako su mu se vidici počeli širiti, a igračke namijenjene djeci počele su stajati u kutu.

Lota mi je još premalena za nekakve nepodopštine, no u fazi propuzavanja je, pa vjerujem da će i ona uskoro pronaći nove interese. Njoj je trenutno najzanimljivije krasti beštek sa stola i hranu s mog tanjura (da, u krilu mi je dok ja jedem).

I krala bi mi kavu kad sjednemo u kafić. Tako da, Lota je još uvijek benigna.

Moj prvorođeni, on je druga priča

Krenulo je s prljavim cipelama. Apsolutni hit bile su papuče, potplati tenisica, vezice od cipele i zapravo - sve što je povezano s nogama. U vrlo kratkom roku naučili smo da cipele više ne ostavljamo vani.

No, nedugo nakon toga, kad je gospodin stao na noge, stvari s komode bile su novi hit. Receiver, rooter, televizor, oh koliko zanimljivosti na jednom mjestu! Sve smo nekako pogurali iza televizora, a još dan danas, s 2 godine i 3 mjeseca, ima fazu kada je urnebesno paliti i gasiti receiver.

Ali, ubrzo je shvatio da je dovoljno snažan da može otvoriti donje kuhinjske elemente, ormarić u kupaoni, ladice u spavaćim sobama.

Kad je iz kuhinjskog elementa izvadio tabletu za pranje suđa i stavio je u usta, muž je iste sekunde otišao kupiti zaštitu. Naivno ju je stavio na kuhinjski element i na ladicu s dokumentima kako ih ne bi pojeo, no kad ga je vidio kako jede moju naušnicu sa sitnim perlicama, zaštita je išla i na ostale ladice i elemente.

Dok Roomba klizi po stanu, moj mališan pokušava nadoskočiti na nju jer želi skejtati kao dečki iz parka. (Foto: Privatni album)

Najgora faza

Dječje igračke su u ovoj fazi tjednima stajale netaknutima u kutiji jer je sve ostalo bilo puno zanimljivije.

No, najgora faza koja mi je zaista teško pala, faza je penjanja. Ne penjanja na kauč ili krevet ili na stolac.

Nego ona faza kad dovuče mali stolac ili tabure do kuhinje, penje se na elemente i vadi redom staklene čaše. Malo će popiti, kaže.

Ova faza traje i dan danas, no s vremenom je naučio koje čaše su njegove pa staklene više ne dira, no sad su na red došle škare i noževi, jer silno želi rezuckati. Još uvijek pregovaramo oko toga da si uzme plastični nožić i dječje škarice. Ne postižem uvijek uspjeh.

Otprilike s godinu i pol dana, Lukas je shvatio da jako voli alat. Bili smo na moru, deda je nešto popravljao i Lukas je tad otkrio svijet vijaka, matica, čekića itd. Iako doma ima NEKOLIKO kutija s (dječjim) alatom, majstoru Lukasu ipak je nazanimljiviji onaj pravi, koji se nalazi kod dede u radionici. Evo, to je nedavno rezultiralo tako da je dobio pravi mali čekić i s njim lupao okolo po dvorištu, sve dok mu se nije odbio i vratio u glavu. Sad ima malu čvorugu, no i dalje nije izgubio volju za alatom. Pitam se hoće li ikad, a vjerojatno se to i susjedi pitaju. Jer, sudeći po zvukovima iz našeg stana, kod nas se neki opaki remont radi.

No, nije tu kraj. Moj make-up njemu je strašno privlačan. Da, alat i make-up, totalno je otvoren za sve! Neki dan si je odvukao tabure u kupaonicu dok sam ja presvlačila Lotu, našao moju toaletnu torbicu i došao s narančastim obrvama.

Brzo je shvatio da je dovoljno snažan da može otvoriti donje kuhinjske elemente. (Foto: Privatni album)

Roomba - apsolutni hit

I da ne duljim dalje, još ću samo napomenuti kako sam nedavno kupila Roombu. Apsolutni hit nad hitovima među zabranjenim 'igračkama'. Jer znate, Roomba klizi po stanu, a on pokušava nadoskočiti na nju jer želi skejtati kao dečki iz parka.

Inače ju palim prije nego izađemo iz stana, no Lukas se raspameti kad ga vidi pa nam se izlazak uvijek otegne, a sad sam napokon instalirala aplikaciju pa usisavač upalim preko moba kad izađemo van.

Kaj sad kažeš mali, mama je mastermind. Kad smo već kod Roombe, super je što ona prolazi ispod wc školjke recimo, ali nije super što mi je Lukas to neki dan pokušao dok ju je lovio i zaglavio se. Ponekad se pitam kakav će biti u školi.

Zaključujete da je s djecom uvijek veselo, a ja jedva čekam nove avanture u koje će me Lota odvesti. Iako imamo sreće da nam se nikada nije ništa ružno dogodilo, uvijek sam na oprezu. Ne možemo ih uvijek zaštititi od svega, ali možemo dati sve od sebe da se potrudimo kako spada. Pa da se jednog dana svi smijemo nevinim nepodopštinama, zaglavljanju ispod wc-a ili narančastim obrvama.

Linker
24. travanj 2024 20:43