Trening je usmjeren na koncentraciju, upravljanje emocijama, motivaciju, a koristi tehnike vizualizacije i dubinskog disanja.
 Foto: iStock
Sve je popularniji

Što je to mentalni trening i zašto su sportaši toliko oduševljeni njime?

30. kolovoz 2017.
Za mentalne trenere šira je javnost prvi put čula nakon što je prije par tjedana trener atletičarke Sare Kolak baš njih optužio za njezin neuspjeh. Istražili smo što je to i tko se time bavi. I saznali da bi, osim sportaša, i nama običnim ljudima, ponekad dobro došla ova vrsta mentalne tjelovježbe!

Piše: Petra Plivelić


Kad naša atletičarka, čudo iz Ria, Sara Kolak nije očekivano daleko bacila koplje na Svjetskom prvenstvu u Londonu, odmah se tražio krivac. Njezin trener Andrej Hajnšek odmah je spremno upro prstom.

- Kriv sam jer sam dopustio da se angažiraju mentalni treneri Igor Čerenšek i Ana Kotzmuth. Bio sam protiv toga, ali na kraju sam pristao. Nisam vidio potrebu da se mentalni trener angažira za tehničku disciplinu. Uostalom, što će olimpijskom pobjedniku koji je na vrhu, mentalni trener? Ne, kriv sam ja, uvijek je kriv trener kad je loš rezultat - rekao je našem novinaru u Londonu Hajnšek.

Dok se sportski potkovan dio nacije zgraža Sarinim četvrtim mjestom i rezultatom 64,95 metara, što je znatno manje od njezina osobnog rekorda, koji iznosi 68,43 metara, drugi dio nacije, koji
se ne opterećuje zbrajanjem zlatnih medalja naših sportaša i razumije da su i oni samo ljudi te da ne mogu uvijek kupiti samo šlag na torti, čuvši Hajšekovu izjavu koja je prije nekoliko tjedana punila sve medije, zastao je nad pojmom - mentalni trener.

Kao ne preveliki sportski fan, bila sam u čudu kada sam čula da postoji i to zanimanje. Mentalni trener. Trener za mozak? Zaista? Pa koliko točno trenera treba jednom sportašu, dovraga? Za koji još dio tijela imaju posebnog trenera?, pokušala sam se domisliti. Sigurno ne znam jer ne pratim baš sport i sportaše, osim kada se žene pa bude spektakl, kao na Kovačićevom vjenčanju.

Došavši u redakciju, shvatila sam da nisam jedina koja promišlja o mentalnim trenerima. Povela se rasprava oko nesportskih sa sportskim novinarima - tko su ti mentalni treneri? Kako oni treniraju mozak?

- Maaa joj, to ti je isto kao i psiholog - objasnio nam je jedan kolega. - Je, da, sam' su si ovi nabacili fensi naziv, da se tobož' razlikuju - dodao je drugi. - Sve je to isto, samo ovi zvuče modernije pa sigurno poberu i više para - zaključio je treći. Odlučili smo provjeriti.

Koga pitati

Najjednostavnije je bilo nazvati onoga tko ih je "proslavio". Sarinog trenera Andreja Hajnšeka uspjeli smo dobiti na telefon prije nego što je sjeo u avion iz Londona za Zagreb.

- Dajte da ja vas pitam! Je li Sara bila prva u Bydgoszczu prije tri tjedna? - pita me Hajnšek.

- Je! - odgovaram. Bacila je koplje na 65,12 metara.

- Dobro! A koja je Sara sad u Londonu? - nastavlja me rešetati Hajnšek.

- Pa, četvrta je! - opet spremno odgovaram.

- Eto! Nema se tu što objašnjavati. Samo smo TO promijenili i TO je očito krivo za to što Sara nije pobijedila - pojašnjava Hajnšek.

A "to" - to su mentalni treneri koje je, kako priznaje, on angažirao.

- Ja sam povukao te odluke. Uvijek želimo da se Sara popne na višu razinu. Sve ćemo probati kako bismo otkrili put do uspjeha - rekao je Hajnšek.

- Što je sljedeće u planu? Kako do uspjeha? - upitala sam.

- Vraćamo se na stanje otprije nekoliko tjedana, kada je Sara normalno funkcionirala - rekao je njezin trener.

- A kako su oni to s njom trenirali da joj je gore? Što rade mentalni treneri? - nadala sam se objašnjenju misterija.

- Dogovorit ćemo se oko toga trebaju li joj više uopće mentalni treneri - odgovorio mi je Hajnšek i otišao na avion.

Foto: iStock
Mentalni treneri su zapravo psiholozi, koji pomažu sportašima, ali i svima drugima, opustiti se i usredotočiti na cilj.

Tko je Čerenšek?

Sljedeća postaja bio je prozvani Igor Čerenšek. Poznat je u sportskim krugovima. Mentalno je trenirao rukometnu reprezentaciju, veslača Damira Martina, tenisača Bornu Ćorća, atletičara Ivana Horvata i druge. U biografiji na osobnoj web stranici www.igorcerensek.com, na kojoj vas prvo dočeka njegov portret nalijepljen na romantičnu fotografiju mostića u zalasku sunca, navodi da je rođen 1983.

Čerenšek je psiholog, koji je studij psihologije završio u Minnesoti, predavač na Fitnes učilištu i drugim školama, kolumnist, olimpijac iz Atene 2004. godine, hrvatski reprezentativac u plivanju gotovo 10 godina, višestruki državni rekorder. Koncept mentalnog treninga je, navodno, počeo stvarati još za vrijeme fakulteta 2006. Kad se vratio iz SAD-a, s prijateljem je pokrenuo biznis nazvan Mentalni Trening u Zagrebu, i ostalo je povijest, ako je vjerovati biografiji.

No, prijateljstvo je puklo. "Trgovačko društvo Mentalni Trening samostalno nastavlja slijediti svoj poslovni put te viziju i misiju koju smo godinama gradili - pružanje našim klijentima i poslovnim partnerima podršku u ostvarenju ciljeva i postizanja vlastite izvrsnosti. Taj naš zahtjevan i vrijedan cilj nastavit ćemo ostvarivati i dalje, no bez partnerske suradnje s trgovačkim društvom Conversation Centar gosp. Igora Čerenšeka", stoji na web stranici Mentalnog Treninga, iza kojeg sada stoji direktor Luka Škrinjarić.

- Sara Kolak radi s mojim bivšim kolegom. O bivšim kolegama ne bih duljio te nikako komentirao rad sa Sarom Kolak. Što se ostalih kolega tiče, u normalnim smo, konkurentskim odnosima, i tako treba biti. Nadam se da svatko radi najbolje što zna u interesu sportaša - komentirao je Škrinjarić, kojega smo zamolili da nam pojasni tko su mentalni treneri.

- Nije to ništa revolucionarno. Mi radimo pripreme sa sportašima. Vani je to već dugo praksa - kaže Škrinjarić.

No je li Čerenšek i dalje mentalni trener ako ne radi u tvrtki Mentalni Trening?

- On koristi to ime, i ja ga ne mogu spriječiti - kaže Škrinjarić, koji nam je objasnio da je mentalni trening usmjeren na područje koncentracije, upravljanja emocijama, motivacijom, a koristi tehnike vizualizacije, dubinskog disanja i kognitivne tehnike. Te su tehnike vrlo efektivne kod sportaša, no pomažu i drugim ljudima.

Cijena, prava sitnica

Škrinjarić kaže da slično rade i sportski psiholozi. Nisu sve cijene javno dostupne, no, primjerice, cijena mentalnog treninga edukacije za trenere, koja traje dva dana, u tri praktična modula, kreće se od 2000 do 2400 kn, a grupni mentalni trening za djecu stoji 900 kn, i sastoji se od osam radionica tijekom dva mjeseca.

- Moja je titula zapravo magistar psihologije, a ne mentalni trener. Bavim se mentalnom pripremom sportaša, ali i ostatka populacije - rekao je Škrinjarić.

Čerenšek nije odgovorio na naša pitanja, a u prvom pokušaju komunikacije objasnio nam je da je on mentalni trener i dalje, iako ima novu tvrtku s drugim imenom, jer je "mentalni trening" njegov brend. Od njegova djelovanja unutar područja psihološke pripreme u sportu ogradila se i Hrvatska psihološka komora.

"Moramo istaknuti kako gospodin Igor Čerenšek nema posebnu dopusnicu za rad u području psihološke pripreme sportaša, čije je stjecanje regulirano propisima koje je usvojila Skupština Hrvatske psihološke komore, a na prijedlog Stručnog razreda za psihologiju sporta", naveli su ranije u priopćenju.Tako Čerenšek zapravo i nije sportski psiholog, iako se time bavi.

"Posebna dopusnica je dokument koji potvrđuje da sportski psiholog posjeduje kompetencije za obavljanje psihološke pripreme u sportu, i njome našim korisnicima želimo osigurati kvalitetu, profesionalnost i etičnost u obavljanju psihološke djelatnosti", objašnjava se u priopćenju.

Dopusnicu za rad nema ni njegov bivši partner. No, kreće na edukaciju za njeno stjecanje.

- Trenutačno ju nemam, ali u rujnu krećem na edukaciju za stjecanje dopusnice. Završetkom edukacije i polaganjem svih potrebnih ispita, moći ću koristiti i naziv sportski psiholog - rekao je Škrinjarić.

Teme
Linker
05. studeni 2022 11:00