SHUTTERSTOCK
začarani krug

Što je to ‘default roditelj‘? Ako se prepoznajete u opisu, evo savjeta stručnjaka kako da ne ‘prolupate‘

Roditeljstvo je samo po sebi dovoljno teško i zahtjevno i bez da sve morate obavljati dok ste iscrpljeni, kronično neispavani, bolesni i slično

Roditeljstvo donosi brojne promjene, od cjelonoćnog mijenjanja pelena do odlučivanja na kome je red da odvede djecu u školu. No, za „default roditelje” svakodnevni izazovi roditeljstva uglavnom padaju samo na jedna leđa i to njihova. Termin „default roditelj” (roditelj po difoltu) odnosi se na onog roditelja koji nosi najteži teret roditeljstva, objašnjava Colleen Wenner, osnivačica i klinička direktorica tvrtke New Heights Counseling and Consulting. Drugim riječima, default roditelj je odgovoran za dječje emocionalne, fizičke i logističke potrebe. Roditeljstvo je uvijek puno prepreka i izazova, ali situacija u kojoj sve to pada na default roditelja čini stvar još težom.

- Roditeljstvo je samo po sebi dovoljno teško i zahtjevno i bez da sve morate obavljati dok ste iscrpljeni, kronično neispavani, bolesni i slično. Kad ste default parent, roditeljstvo postaje dvostruko izazovnije jer ne postoji nitko tko bi vam pomogao kad se ne osjećate dobro ili ste u krizi. Sve i uvijek radite sami - pojašnjava Wenner.


Kako netko postane default roditelj?

Wenner objašnjava da neki roditelji zajedno rade na tome da se dogovore koje obaveze kome bolje odgovaraju ili leže, no to nije slučaj kod default roditelja.

- Na primjer, moguće je da par ima svjesni dogovor i razgovor tijekom kojeg jedan roditelj odabere tu ulogu bez da mu je drugi roditelj nameće. Ipak, najčešće je slučaj da uloga default roditelja pada na leđa jednog roditelja bez ikakvog razgovora o tome. Laura Doyle, autorica bestselera „The Superwoman‘s Practical Guide to Getting as Much as She Gives, koja ima više od 20 godina iskustva kao savjetnica za veze, slaže se s time da biti default roditelj znači preuzeti na sebe lavovski dio kućnih obaveza. Po njezinom mišljenju iza default roditeljstva stoji vrlo jednostavna istina: u mnogim obiteljskim dinamikama neravnopravna raspodjela odgovornosti događa se bez planiranja ili dogovora. Najčešće se to događa bez ikakve komunikacije na tu temu.

- Izuzetni je iscrpljujuće biti sve svima u obitelji i s vremenom to može uzrokovati osjećaj ogorčenosti i predbacivanja. To i ne čudi s obzirom na to da ne možete isplanirati ama baš ništa jer ste „na raspolaganju” 24 sata 7 dana u tjednu - upozorava Doyle.


Znakovi da u vezi postoji default partner

- Do toga dolazi zbog toga što je jedan roditelj sklon obavljati većinu obiteljskih obaveza, poput dovođenja djece u školu, podizanja iz vrtića ili kuhanja obroka. Moguće je da taj roditelj s vremenom počne obavljati i druge poslove u kući, poput pranja kupaonice ili suđa. I onda kad se dogodi da default roditelj nije prisutan u kući, vrlo vjerojatno će u obitelji nastupiti kaos - smatra Wenner dodajući da je nerijetko default roditelj ujedno i onaj koji mora preuzeti vodstvo u kriznim ili izuzetno stresnim situacijama. Uz to što je umoran, previše radi, nije cijenjen, default roditelj se mora nositi i s mnogim iznenadnim situacijama. Primjerice ako se beba probudi usred noći i počne neutješno plakati ili ako se dijete razboli i treba ga odvesti liječniku. Kakva god bila situacija, default roditelj mora brzo donijeti odluku koja se bazira na ograničenim informacijama i često bez ikakve podrške. Tu razinu odgovornosti Doyle uspoređuje s dodatnim poslom koji zahtijeva pažnju u bilo kojem trenutku dana.

- Zamislite da imate još jedan posao koji zahtijeva vašu punu pažnju ili da budete standby svake sekunde svog postojanja. To je jako težak posao i roditelji koji to čine su zaista superheroji - zaključuje.


Kako to utječe na vezu

Superheroji ili ne, takav oblik roditeljstva koji većinu odgovornosti i obaveza stavlja na leđa jednog roditelja može imati trajne posljedice na vezu. Njujorška stručnjakinja za veze Sameera Sullivan kaže da je u svom poslu često imala priliku vidjeti kako takav stil roditeljstva može djelovati na majke i očeve.

- Posljedica problema i opterećenja kojima je izložen default roditelj mogu biti problemi u komunikaciji ili intimnosti. Veza se može naći u opasnosti ako nezadovoljstvo default roditelja prijeđe u srdžbu zato što drugi partner ne obraća pažnju na to kako se osjeća - objašnjava Sullivan. Otac iz Kalifornije, Roger Broussard rekao je da ga je njegov posao gurnuo u takav stil roditeljstva.

- S obzirom na moj posao pilota u avionu, nažalost nisam mogao biti uz obitelj i djecu ni blizu koliko sam trebao. Iako sam sada prvi put čuo za ovaj termin, pretpostavljam da je moja supruga bila default roditelj jer je ona bila ta na koju su se djeca oslanjala za bilo što - priznao je. No, kaže i da u njegovoj obitelji takva dinamika funkcionira iako je zbog takvog načina života razmišljao i o promjeni zanimanja.

- U svakom slučaju, moja supruga obožava što može toliko vremena provoditi s djecom, no u idealnom svijetu i ja bih ih volio malo više viđati. I to je bio glavni razlog zašto sam naposljetku ipak odustao od karijere pilota i krenuo drugim poslovnim putem - rekao je. Još jedan otac iz Kalifornije, Nathan Huges, rekao je da je takav način roditeljstva ostavio posljedice na njegovu partnericu.

- Oboje radimo puno radno vrijeme, no ja uopće nisam bio svjestan da je ona preuzela ulogu default roditelja sve dok nisam primijetio kako iscrpljeno izgleda na kraju svakog dana - kaže.


Kako poboljšati situaciju među partnerima kad postoji default roditeljstvo

Hughes vjeruje da društvene norme, poput uvriježenog stava da je majka glavna skrbnica za kuću i djecu, imaju važnu ulogu u takvoj dinamici jer olakšavaju da se upadne u takav način funkcioniranja. No, to ne znači da se situacija ne može popraviti.

- Oba roditelja moraju cijeniti doprinos onog drugog za uspješno roditeljstvo i stabilnu vezu. Da bi obitelj zdravo funkcionirala, oba roditelja moraju dati do znanja jedan drugom da prepoznaju i cijene ono što onaj drugi radi. Jednostavno „hvala”može učiniti čuda - govori. Doyle dodaje da default roditelju može biti od izuzetno velike pomoći da zna kada treba zatražiti pomoć.

- Ako se počnete osjećati iscrpljeno, ne osjećajte grižnju savjesti. Svakome je povremeno potreban odmor kako bi napunio baterije i posložio misli. Razmislite o tome da svaki dan učinite neku sitnicu samo za sebe (bilo kakve obaveze tu ne dolaze u obzir). Odaberite nešto frivolno i zabavno i učinite to, bez izgovora. Ako ništa drugo, to će ublažiti stres. Uostalom nema ništa lošeg u tome da prema sebi budete jednako dobri kao prema svojoj obitelji - zaključuje.

Linker
13. travanj 2024 01:56