Izgleda da je tajna samo u nama... Mislite pozitivno i to će vam se vratiti!
 Foto: iStock
Najbolja verzija sebe

Što Japanci znaju o sreći, a mi ne znamo?

Metode morita i naikan život čine jednostavnim, a tehnika kaizen pomaže da na poslu budete uspješni.

Život stvarno može biti neodoljivo jednostavan i sa svime se čovjek može nositi ako se rješenje potraži u pogledu iz japanske perspektive, njihove psihologije i dva glavna koncepta, a to su morita i naikan - postupci usmjereni na to da postanete najbolja verzija sebe kroz zahvalnost i prihvaćanje. Kaizen, japanska tehnika upravljanja, pomoći će vam upravljati vremenom.

Dobro: Naikan

Naikan ili introspekcija je budistička praksa koja uključuje pitanja: Što sam dobio? Što sam dao? Kakve sam teškoće izazvao?

Ideja je da šire gledate na situaciju, tako da stvari koje izgledaju kao da imaju pretjerano velik značaj dobivaju svoje stvarno značenje.

Vježbajte naikan tijekom svađe sa suprugom, na primjer. U tom trenutku podsjetite se da je on otac vaše djece, da se svađate u toplom, lijepom domu i da on, iako se nikada ne sjeti kupiti toaletni papir, peče savršene kolače.

Stručnjaci za japansku psihologiju preporučuju da izdvojite pola sata svaki dan kako biste vježbali naikan, a to podrazumijeva izradu popisa što ste dali, što ste dobili, a što vas je mučilo u posljednja 24 sata. Poput vježbanja, i ta vrsta ulaganja stvarno ima ogroman značaj ako ste to spremni činiti. Ako smo u stanju proniknuti u istinu o našem životu, počet ćemo osjećati veću zahvalnost - kažu psiholozi.

Bolje: Morita

Morita je učenje prihvaćanja da su svi osjećaji prirodni.

Na primjer, umjesto da poričete kada se osjećate slomljeno ili tužno, priznajte taj osjećaj, ali ne dopustite da vas zarobi. Umjesto toga pokušajte ostati prisutni.
U većini obitelji postoje ambivalentni odnosi, kažu stručnjaci. Postoji sukob, postoji presuda. Ali sve je to prirodni dio života. Ako imate tendenciju da se distancirate od ljudi i situacija u vašem životu koji vam izazivaju neugodan osjećaj, stručnjaci predlažu da počnete prakticirati moritu tako da se učite nositi s lošim osjećajima.

Foto: iStock
Ponekad stvari treba sagledati iz druge perspektive...

Najbolje: Kaizen

Kaizen je japanska strategija upravljanja. Kao morita i naikan, fokusira se na postizanje postupnih, ali kontinuiranih poboljšanja.

U tvornici, koja je usmjerena na proizvodnju, stalno se traže načini da bude što učinkovitija i jeftinija. U životu to može značiti da čovjek treba biti pažljiviji, organiziraniji i da se treba više brinuti o tome kako će potrošiti svoje vrijeme, obaviti više aktivnosti bez dodatnog stresa.

Kaizen gleda na "neuspjeh" u novom svjetlu: ako se usredotočite na stalno poboljšanje, neuspjeh nije prepreka na putu, to je poziv da sljedeći put nešto učinite bolje.

Linker
23. travanj 2024 14:38