Mnogima se ovo događa
 FOTOGRAFIJE: CHARDAY PENN GETTY IMAGES
neobičan sindrom

Stalno imate osjećaj da vam se trese tlo pod nogama? Niste jedini, evo o čemu se radi

Više uopće niste sigurni trese li se doista ili je sve to u vašoj glavi

Trese li zaista ili mi se pričinjava? Stručnjaci govore kako je potres traumatski događaj „izvan granica uobičajenog iskustva i posebno negativan za sve“, čak i kad osoba nije imala direktnu materijalnu štetu. Strah, tjeskoba i uznemirenost sasvim su normalni nakon ove traume, a to se odnosi i na stalan osjećaj podrhtavanja, odnosno na 'fantomske potrese'.

- Fantomski potresi (potresi koji postoje samo u umu) su fenomen koji su prijavili psiholozi, a utječe na ljude tijekom sekvence naknadnih potresa, odnosno aftershockova. To je povezano s tjeskobom i stalnom pripravnošću, pa se najmanja buka ili zvuk poput automobila može zamijeniti stvarnim potresom - navode stručnjaci iz Euromediteranskog seizmološkog centra (EMSC) “

Ovaj fenomen objašnjavaju i znanstvenici s Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta

- Potresi su jako česti, magnitude 2-2.5 po Richteru na području Republike Hrvatske godišnje ih ima više od 200 (u slučaju serije potresa ih je još i više). Isto tako, mnogi ljudi iskusit će i tzv. 'fantomske potrese' tj. u jeku traumatičnog iskustva poslije potresa, osjetit će gibanje premda ga nije bilo. Inače, vrlo osjetljive osobe osjetit će potres minimalne magnitude oko 2.0 i to pretežno na višim katovima kuće. Ova serija potresa događa se u gusto naseljenom području i popraćena je zvukom (poput tutnjave ili grmljavine) pa pojedinci primijete i potrese manje magnitude - napisali su.


Tehnike prevladavanja straha

Ponekad nakon traumatizacije je ponovno ispočetka proći kroz proces učenja što je opasno, a što nije. Prema istraživanjima različite aktivnosti poput tehnika relaksacije, boravka u prirodi, meditacije, joge i plesa mogu ponovno potaknuti gore navedenu granu čovjekovog sustava. Također druženje s ljudima koji su nam bliski i razgovaranje s njima o tome kako se osjećamo može biti od velike koristi. Umjetnost je još jedna jako bitna stvar u procesu oporavka od traume crtanje; dakle, slikanje, modeliranje, slušanje ugodne glazbe i sviranje svi aktiviraju naš prednji vagus i vraćaju nam živčani sustav u normalni način funkcioniranja. Važno je od sebe ne očekivati promjenu preko noći i shvatiti da je oporavak od traume proces koji zahtijeva svoje vrijeme. Potrebno je da se usredotočimo na male korake i napravimo dnevni raspored kako bi u svoj dan uključili nekoliko relaksirajućih aktivnosti i da ovladamo barem jednom tehnikom relaksacije. (Izvor: Pliva zdravlje (Marin Kovačević Hora, dr. med., specijalist psihijatar)

Linker
14. travanj 2024 10:03