SHUTTERSTOCK
ples sa svemirom

Život je kao salsa, a vi ste u ulozi onoga koji vodi!

Ako poradite na svojim plesnim koracima, čuda harmonije i sinkroniciteta će se početi događati sama od sebe. Vrijedno je truda

Svi ste već vjerojatno negdje čuli tu rečenicu - da je naš život ustvari ples sa Svemirom - mi napravimo jedan korak pa Svemir napravi drugi. „Svemir“ namjerno pišem velikim slovom, jer taj naziv za mene podrazumijeva cijeli univerzum, sa svim njegovim vidljivim i nevidljivim slojevima, uključujući inteligentnu silu koja je sve stvorila i koja neprestano i dalje stvara.

Sigurno ste već čuli za zakon privlačenja i svi već dobro znate kako i koliko mi sami na mnogim suptilnim nivoima svakodnevno kreiramo svoju stvarnost. Slične teme i ja već dugi niz godina poučavam kroz Radionicu ostvarivanja želja.

No nedavno sam tako jasno vidjela još jednu snažnu i vrlo ilustrativnu sliku/metaforu - i to na satu salse.


Kako mi vodimo - takav odgovor i dobivamo

Naime, s prijateljicom Snješkom već nekoliko godina dva puta tjedno pohađam tečaj salse. Ona se toga dosjetila, a ja sam se naknadno oduševila. Ustvari, cijelo vrijeme me zadivljava mudrost našeg tijela - kako je sposobno pamtiti i učiti nove vještine bez obzira na to koliko imamo godina. Nakon višestrukog ponavljanja nekog elementa na satu, ja odjednom više ne moram misliti o koracima i pokretima, mudrost tijela ih počne izvoditi sama, moje stanice (a ne mozak) zapamte svu koordinaciju i velikom brzinom prepoznaju koja figura je sada na redu. No, danas vam želim pisati o drugoj temi vezanoj uz taj ples.

Sat salse odvija se tako da žene stoje na istim mjestima, a muški plesni partneri se izmjenjuju u krug. Tako da vas svakih dvije-tri minute kad voditeljica pljesne „Promjena!“ netko drugi vodi u okrete. Pa sam tako na nedavnom satu promatrala kako se moje vlastito plesno umijeće čini sasvim drugačije, ovisno o osobi koja me u tom trenutku vodi. Pod nekim vodstvima izgleda kao da loše plešem, da sam izvan ritma i kasnim u koracima, dok mi pod drugačijim vodstvom odjednom sve ide glatko i skladno, lijepo se krećem uz glazbu i ne pravim niti jednu grešku. I onda sam odjednom u tome jasno vidjela život svakoga od nas. U plesu života mi smo onaj plesni partner koji vodi, a partnerica je naš život, odnosno cijeli svemir s kojim plešemo. Kako mi vodimo - takav odgovor i dobivamo - i upravo tako nam život izgleda.

Promatrala sam što se točno događa u plesu. Kad mi plesni partner ne da jasan znak koji element bih trebala izvesti sljedeći, kad krene na jedan način pa se odjednom predomisli, kad pokušava izvesti figuru koju još nije savladao ili kad zanemari glazbu i ide po nekom svom ritmu, tada mu i ja odgovaram na zbunjen i zbrkan način i može se činiti da ne znam plesati. Upravo je tako u životu – ako vi sami niste sigurni što želite i ne pokazujete jasno Svemiru kamo biste u sljedećem koraku željeli stići, ne možete očekivati da će vam on skladno odgovoriti. Ako se u svojim životnim odlukama često predomišljate ili se pak upuštate u pothvate za koje znate da nemate dovoljno znanja, dobivat ćete razočaravajući ‘ples‘ s druge strane. Jer Svemir ne vodi, vi vodite. On odgovara. Ako vi zapinjete u svojim koracima i Svemir će zapinjati u koracima prema vama.

Nasuprot tome, ako si razjasnite što u svom životu namjeravate stvoriti i sami odvažno poduzmete akcije u tom smjeru, Svemir će s vama s lakoćom zaplesati. Ako se bavite onim što istinski želite i što vam dobro ide i ako stojite odlučno iza svojih izbora, život će se radosno s vama uskladiti, nova vrata će se neprestano otvarati, dobre stvari se događati i taj ples će postajati sve zanimljiviji, bolji i sjajniji.

A glazba koja je stalno u pozadini i koju bi bilo važno slijediti je - vaša intuicija. Plešite u njezinom ritmu i ona će vas uvijek, skladno i spontano, usklađivati sa Svemirom.

Ako poradite na svojim plesnim koracima, čuda harmonije i sinkroniciteta će se početi događati sama od sebe. Vrijedno je truda. I važno je da pri tom zapamtite - uvijek vi vodite!


Sanjine radionice i savjetovanja uvijek možete pronaći OVDJE.

Linker
14. travanj 2024 15:03