Upitajte se: u kojem ću se odabiru osjećeti sretnije, iz dubine duše?
 Foto: iStock
Što vi birate?

Život je baš kao 'La La Land' - stalno biramo između srca i ega

23. siječanj 2017.
Nedavno smo suprug i ja imali godišnjicu braka pa smo se odlučili počastiti odlaskom u Gold Class kino dvoranu. Uživali smo u čitavom doživljaju - udobnim foteljama u koje se može ušuškati i ispružiti, toploj dekici, posluženoj hrani i piću za vrijeme projekcije, ogromnom platnu... No ipak nas se najviše od svega dojmio sam film. Naime, odabrali smo pogledati La La Land.

Mogu reći da me već dugo dugo neki film nije toliko oduševio, možda još od Titanika. Jednostavno je apsolutno čaroban i potpuno me "uvukao" u svoju priču, osvojio me, zauvijek pridobio. Eto, moram vam ovdje prenijeti svoje oduševljenje, jer mi se film čini jednostavno savršenim - svaka scena, boje, glumci, odjeća, ples, fotografija, nadnaravno lijepa muzika (već danima pjevušim "City of Stars" i ne mogu prestati), sve je stopljeno u jednu veliku simfoniju ljepote na svim razinama.

Kad sam se idućeg jutra probudila, i dalje sam razmišljala o filmu i najradije bih ga bila otišla ponovo pogledati. A onda sam, "prevrćući" po glavi neke od scena, ugledala čitavu priču u još jednom dodatnom svjetlu, svjetlu koje je povezano s temom mojih radionica.

Prvo što sam tijekom filma uočavala je da su glavni protagonisti - Seb i Mia - stalno suptilno vođeni nevidljivom silom - Svemir im na put postavlja sinkronicitete i "slučajne" susrete, pomaže im neobičnim znakovima - autom koji se sakrio, muzikom koja odjednom počne svirati iz zvučnika... Svemir im oboma otvara puteve prema žudnjama njihovih srca. A mi svemu tome vjerujemo upravo zato što su se i svakome od nas u životu nekad pojavile takve "slučajnosti" i nevjerojatni znakovi koji su nas ponekad doveli i do najvažnijh prekretnica.

U kojem smjeru krenuti

No, na životnoj cesti glavnih junaka povremeno se pojave raskrižja - mjesta na kojima trebaju odabrati u kojem će smjeru nastaviti svoj put. I kad god se nađu na takvoj točki, unutar njih se počnu boriti dvije sile: jedna je sila srca, ljubavi, dobrote i intuicije, a druga je sila uma i ega (a često i povrijeđenosti). I njihov se životni put zatim razvija ovisno o tome koja je sila na tom raskrižju prevladala. I kroz film jasno vidimo kakve nam prelijepe korake mogu otvoriti odabiri srca, a kako nas odabir vodstva ega udaljava od ljubavi.

Jeste li svjesni da baš svatko od nas u svakom danu donosi takve odabire? Ponekad velike, ponekad male.

Recimo, gotovo u svakom danu se nađemo pred izborom hoćemo li u situaciji u kojoj je netko pogriješio, reagirati prema toj osobi iz ega - napadom i kritikom, ili ćemo zastati, maknuti ego u stranu i - reagirati mirno, podržavajuće i usmjereni na rješenje.

A kad se nađemo pred velikim odlukama, uvijek je pitanje da li će prevagnuti naši strahovi ili ćemo vjerovati srcu i intuiciji i dopustiti im da za nas izaberu najbolji put.

Strah razmišlja skučeno, a pred ljubavi se otvaraju mnoga nenadana vrata.
Na putevima koje odabire ego, bez obzira na vanjsku pojavnost, uvijek bude prisutan osjećaj da "nešto nije kako treba, da nešto nedostaje". Za razliku od toga, na putevima srca plešemo lagani i sa smiješkom, razmišljajući: "Kako sam sretna što sam ovo odabrala!"

Pa zato, i na malim i na velikim raskrižjima u svojim životima:

  • Zamijetite u sebi te dvije različite sile koje pokušavaju donijeti odluku.
  • Razlučite što vas koja od njih nuka da učinite.
  • Upitajte se: u kojem ću se odabiru osjećeti sretnije, iz dubine duše?

I onda, bez obzira na primjedbe uma ili ega - to odaberite.

Teme
Linker
11. listopad 2021 01:39