Što god da se oko vas događalo, imate pravo na svoj kutak radosti
 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
njegujete li ga

Vedar duh je zaista najveće blago i najvažniji temelj u životu i u svim odnosima

Čuvajte i njegujete energiju radosti u svojem svijetu

Kakav je generalni osjećaj unutar vas, kojeg nosite sa sobom kroz svoje dane? Jeste li zabrinuti za budućnost ili nastojite kreirati svoj svijet na vlastiti način, da bude što sretniji? Uspijevate li u tome?

Ja uvijek odabirem ovo drugo i kroz dan sam uglavnom dobre volje, a osjećaj koji nosim unutar sebe je "dobro je" i "zahvalna sam". Umirujući je taj osjećaj zahvalnosti - što smo moja obitelj i ja zdravi i što se volimo, što su mi roditelji još tu, što imam divne prijatelje, što su dani sunčani, što mogu hodati i trčati, što su se u mom vrtu pojavile ljubičice, što je Sava prozirna i zelena, a ne kao nekad smeđa i mutna ... Volim kad me taj osjećaj radosti i mira nosi kroz sve dane. Volim kad upravo on kreira moj svijet.


Važno je birati o čemu razmišljamo

Ne gledam vijesti, ne dopuštam da mi nametnu svoju energiju. Nemam potrebu "biti informirana", jer vijesti nude informacije koje je netko drugi odabrao za mene, za koje netko drugi smatra da ih trebam čuti. A ja više volim sama birati čime ću se informirati i o čemu želim doznati više. Sve bitno što se događa ionako ću doznati. Važno je birati o čemu razmišljamo. Važno je da uposlimo svoje misli onime što je kreativno i konstruktivno, nečim što donosi dobrobit i nama i drugima. I onime što nas raduje. Tko će čuvati energiju radosti ako se svi budemo okupirali vijestima? A osjećaj radosti je beskrajno važan, on je vrelo života, važno ga je čuvati i njegovati. Radost je ljekovita. A vedar duh je i melem za sve odnose. Tražite ga svjesno u sebi i izvucite ga na površinu.

Nedavno su naš stariji sin i njegova supruga imali prvu godišnjicu braka. Zapravo, tog datuma u ovoj godini nije bilo, jer su se vjenčali 29. veljače, ali smo im čestitku poslali točno u ponoć, da ulovimo tanani međuprostor prelaska između dva mjeseca, u koji možemo zamisliti da se ove godine sakrio taj 29. Pa smo zajedno s njima za vikend gledali video s vjenčanja, prisjećali se "zadnjeg velikog tuluma prije corone" i - smijali se. "Ti mene uvijek nasmijavaš!"- rekla je Maja Teu. "Pa to vam je najvažnija stvar u braku - da jedno drugoga nasmijavate!" - dometnuo je moj suprug. "I da ti je žena slatka kad se ljuti!"- zaključio je Teo.

I da - to je zaista najveća mudrost sretnog braka - da partneri unose radost jedan drugome u život i da se i ljutnje ublaže osmjehom. Vedar duh je zaista najveće blago i najvažniji temelj u životu i u svim odnosima - uz njega se svaki problem lakše riješi. Vedar duh bi trebalo svjesno njegovati. Čak i ako imate osjećaj da ste ga zagubili.


Potražite ono što je još uvijek dobro

Znam da nije uvijek lako naći u sebi radost i mir, ali važno je tome stremiti. Čak i kad se loše stvari događaju u vašim životima, potražite ono što je još uvijek dobro, što je još uvijek lijepo i na što možete utjecati. I kad u sebi pronađete taj osjećaj "dobro je", onda iz njega tražite rješenja za sve situacije koje vas muče.

Što god da se oko vas događalo, imate pravo na svoj kutak radosti. Ako se svatko od nas potrudi učiniti svoj mali svijet sunčanijim i vedrijim, ako je to ono čime se bave naše misli i akcije, time ćemo najbolje pridonijeti svima oko nas, a i tome da veliki svijet postaje sve bolje i bolje mjesto. Hajde da probudimo što više vedrog duha u sebi i oko sebe - zajedno!



Sanjine radionice i savjetovanja možete pronaći OVDJE.

Linker
14. travanj 2024 14:17