Da, možda ne volite biti veseli „po naredbi“ no poanta je da ništa ne morate, ali da vam se evo sad, jednom u godini pruža jedinstvena prilika sudjelovanja u kolektivnom radovanju.

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Za novi početak

Upijte u svoje biće sve što je lijepo u ovom posebnom zadnjem tjednu u godini

I ja sam ovih dana okitila bor, ispekla kolače, uhvatila se čišćenja i uživala u obiteljskim i prijateljskim druženjima. I cijelim bićem osjećam svu blagotvornost koju mi to donosi. Uživajmo svi u posebnoj energiji ovog tjedna i dočekajmo novu 2022. spremni za kreiranje boljeg svijeta!

Jeste li kada razmšljali o tome koliko je poseban ovaj tjedan u kojem se upravo nalazimo – koji počinje Badnjakom, a završava prvim danom nove godine? Tjedan u kojem veliki dio planete stavlja naglasak na ljubav i dobro. Svoje osobne godišnje odmore i razne proslave svatko od nas ima u različita vremena no u ovom zadnjem tjednu u godini svi smo nekako zajedno u atmosferi slavlja, druženja i darivanja.

Jedna me poznanica nedavno upitala:“Kako da ove godine radosno proslavim Božić, kad znam kakve se sve loše stvari događaju oko nas?“ Prijateljica mi se pak požalila kako je smeta osjećaj da bi sada baš morala biti vesela, da joj to stvara pritisak.

Razlog za radost

Sve što mogu je iznijeti svoje osobno viđenje ovog perioda. Moj je osjećaj da zadnji tjedan u godini zaista zaslužuje posebnu pažnju. To je tjedan koji počinje nakon prvog dana zime, kad je dan najkraći. To je period kad se svjetlo ponovno počinje buditi, pa je već i samo to razlog za radost i slavlje. Događa se neko novo rađanje za sve nas koje zaslužuje poštovanje, a koje je za vjernike tako jasno simbolizirano Isusovim rođenjem.

Drugo, jako je pozitivno što vjerski i obiteljski običaji okupljanja s međusobnim darivanjem bude ono najbolje u nama, otvaraju nam srca i vraćaju naš fokus na ono što je životno i stvarno. U vrijeme Božića stavljamo laptope sa strane i zamjenjujemo ih pećnicama punim kolača. U ovo doba konačno nalazimo vremena vidjeti se s prijateljima i rodbinom, u ovom tjednu usuđujemo se uobičajene obaveze staviti u drugi plan i biti barem na neko vrijeme opet poput djece koja se raduju kićenju bora i svjetlucanju lampica. Potrebno nam je to. Svima.

Onako kako ja to osjećam, čini mi se mudro ovaj božićno-novogodišnji tjedan (jedinstven u cijeloj godini) iskoristiti kao period vlastitog punjenja, zajahati taj val, prepustiti se djetetu unutar sebe, zaboraviti na sve probleme koji vas muče (oni ionako neće pobjeći, ali lakše ćete se s njima nositi kad se napunite energijom ljubavi, podrške, smijeha i opuštenosti). Jednostavno - napijte se s tog izvora kao s vrela. Da, možda ne volite biti veseli „po naredbi“ no poanta je da ništa ne morate, ali da vam se evo sad, jednom u godini pruža jedinstvena prilika sudjelovanja u kolektivnom radovanju. Naravno da ju možete odabrati propustiti, ali šteta je.

Pridonesite svojom svjetlošću

Kad se već nude svi ti kolektivni pozitivni običaji, prigrlite ih, sudjelujte u tom dobrom osjećaju i pridonesite svojom svjetlošću. I da, puno nelijepog se događa oko nas, ali najveću dobrobit za sebe i planetu nećete postići zabrinutošću, nego djelovanjem iz dobre energije. A to ćete lakše moći napunjeni ljubavlju i s odmorenim mislima i tijelom.

Osim toga, u ovom tjednu kad dovršavate svoj odnos s proteklom godinom, ujedno pripremate i prostor za novu. Promišljate o svojim željama i trudite se zamisliti bolje sutra. U tom smislu postoji još jedna odlična stvar koju mnogi od vas čine u ovom periodu – želeći da vam stan blista, čistite i raščišćavate svoj prostor. I to je upravo savršena stvar koju je dobro sada napraviti - kad oko sebe kreirate preglednost i prostornost i dobijete osjećaj da možete lakše udahnuti, automatski dobivate više jasnoće i entuzijazma za godinu koja dolazi.

I ja sam ovih dana okitila bor, ispekla kolače, uhvatila se čišćenja i uživala u obiteljskim i prijateljskim druženjima. I cijelim bićem osjećam svu blagotvornost koju mi to donosi.

Uživajmo svi u posebnoj energiji ovog tjedna i dočekajmo novu 2022. spremni za kreiranje boljeg svijeta!

Sanjine radionice i savjetovanja možete pronaći OVDJE.

Linker
25. travanj 2024 15:20