Kad se povežete sa stablom i s njime "razgovarate", to osjećate istovremeno nestvarnim i snažno stvarnim.
 Foto: Istock
povežite se opet

U kojem smo se točno trenutku udaljili od prirode

Život i odrastanje u gradu malo pomalo su me udaljili od tog lijepog svijeta i prestala sam ga osjećati dijelom sebe...

Jedna od stvari koje me u životu beskrajno raduju je otkrivanje novih stvari i učenje novih znanja. Suprug me uvijek zadirkuje kako "baš volim stalno ići u neku školu".

Ali zaista - učenje novoga i proširivanje vlastitih saznanja nas osvježava, čini živima. Osim toga, postoji toliko toga važnoga što bismo svi trebali znati, a nikada nam o tome nisu govorili u školi.

Fascinantna otkrića

Pa sam tako protekli vikend provela na zanimljivoj radionici, učeći o nečemu što je najprisutnije na ovoj planeti, a naše je znanje o tome jako skromno - o životu biljaka.

Jeste li ikada razmišljali o tome da su vladari ove naše planete zapravo biljke? Od svih živih bića na Zemlji, čak 99,7 posto su biljke! Na sve životinje i sve ljude otpada samo 0,3 posto! Fascinantno, zar ne? Pa ipak, mi ljudi biljke uglavnom upotrebljavamo (za hranu, građu, ukras, lijekove), a o njima kao bićima pri tome zapravo vrlo malo znamo.

Na radionici koju nam je održao talijanski predavač iz Damanhura doznala sam da i biljke imaju sva osjetila kao i ljudi: vide, čuju, mirišu, dodiruju, kušaju..., što je potkrepljeno mnogim zanimljivim eksperimentima i dokazima.

Primjerice, ako na vrh biljke stavite prozirnu foliju, biljka će se i dalje okretati prema suncu, no ako je folija neprozirna, okretanje će prestati - tada ona više "ne vidi" gdje je sunce. Ili drugi primjer: iako joj zaklonimo pogled na stabljiku rajčice, biljka koja je parazit na rajčici prepoznat će je po mirisu i rasti u tom smjeru. Čak će rasti i u smjeru bočice s mirisom rajčice. Sva ta otkrića bila su mi beskrajno zanimljiva.

Također, vjerojatno ste već čuli da postoji poseban aparatić koji električne impulse biljaka pretvara u muziku. Ta muzika je izuzetno ugodna za slušanje i divan je način komunikacije s biljnim svijetom. Ali vjerojatno niste čuli da se biljku u lončanici može postaviti na kotače i povezati sa sustavom kretanja kojim ona može upravljati! Predavač nam je ispričao kako je jedna takva biljka bila postavljena na trgu u Damanhuru i dovezla bi se pozdraviti svakog gosta koji bi kročio na trg.

Svijet biljaka je puno čudesniji nego smo mogli i zamisliti!

Kao dijete (a vjerujem i mnogi od vas) osjećala sam snažnu povezanost s prirodom, pogotovo s drvećem. Uživala sam u svakoj prilici da boravim u šumi i zelenilu. No život i odrastanje u gradu malo pomalo su me udaljili od tog lijepog svijeta i prestala sam ga osjećati dijelom sebe. U mnogim prilikama kad bih došla u prirodu divila bih se njezinoj ljepoti i upijala mirise, ali ustvari se više nisam znala istinski povezati, nešto je nedostajalo - kao da se stvorio tanki nevidljivi zid između nas.

Proteklog vikenda taj je zid nestao i u meni se nešto duboko promijenilo - ponovno sam se povezala s drvećem! Naučili smo način i korake kako sa stablom koje smo odabrali uspostaviti kontakt i komunicirati. Kad stablima obratite malo više pažnje, osjetit ćete da svako od njih, baš kao i ljudi, ima svoju jedinstvenu osobnost. Tijekom radionice povezala sam se s tri različita stabla i svaki taj kontakt me duboko dirnuo.

Kad se povežete sa stablom i s njime "razgovarate", to osjećate istovremeno nestvarnim i snažno stvarnim. U to je povezivanje važno uključiti sva čula, opustiti se, prepustiti i zaboraviti na logiku i očekivanja. I onda komunikacija - poteče!

Stabla su mi dala neke zaista zanimljive i iznenađujuće odgovore, a kad sam jedno od njih upitala: "A što ja mogu učiniti za tebe?", odgovorilo mi je neka širim znanje o komunikaciji s biljnim svijetom. Pa mu evo, upravo ispunjavam želju :-)

Pozivam vas da i vi pronađete malo vremena u ovim lijepim sunčanim danima i pronađete neko "svoje" stablo, predstavite mu se, zagrlite ga, osjetite ga svim osjetilima i zatim prislonite čelo na njegovu koru i uputite mu pitanja. I samo opušteno primajte odgovore - riječi, slike, poruke,... što god dođe. Shvatite to kao radosnu igru i iznenadit će vas dubina odnosa koju s jednim stablom možete uspostaviti!

Vrijeme je za obnavljanje tih važnih, iskonskih veza. Stabla su spremna, postanimo i mi!

Linker
19. travanj 2024 12:15