Kad god se počnem čuditi nečijem ponašanju ili osjećati da tu osobu uopće ne razumijem, ja si pomognem na jedan vrlo jednostavan način
 Getty Images/iStockphoto
zanimljivo razmišljanje

Svi smo mi 'bića s raznih planeta', a evo kako to znam!

Imam za vas jednu pomalo otkačenu temu. Ali svejedno važnu i istinitu

Nedavno sam uživala na suncu sjedeći s prijateljicom na malom drvenom doku uz Jarunsko jezero. I dok smo stopalima brčkale po vodi, u jednom sam joj trenutku počela objašnjavati jedan od svojih načina pogleda na svijet.

"Kad god se počnem čuditi nečijem ponašanju ili osjećati da tu osobu uopće ne razumijem, ja si pomognem na jedan vrlo jednostavan način. Kažem si: On (ili ona) je naprosto s druge planete! Drugačije od one s koje sam ja došla! I bude mi odmah sve lakše i jednostavnije."


Zagonetne i strane osobine

Ovo ćete razmišljanje odmah lako razumjeti, ako ga prvo primijenite na situacije gdje se čudite nečijim sposobnostima i talentima. Primjerice, sportaši i muzičari su za mene definitivno s nekih zanimljivih i poootpuno drugačijih planeta. Snažna fizička kondicija, svakodnevno višesatno treniranje, izrazit natjecateljski duh... toga na mojoj planeti uopće nema, na njoj fizička aktivnost spada samo u kategoriju zabave. No izuzetno poštujem stanovnike planete "Sport" (pogotovo njihovu posvećenost i disciplinu), bez obzira koliko mi je daleka.

A tek planeta glazbe! Njezini me stanovnici potpuno fasciniraju! Na moj je planeti normalno s lakoćom pisati i crtati (nešto vidiš pa isto takvo nacrtaš - ima li što jednostavnije?), ali da nešto čuješ pa zatim to odmah odsviraš, za stanovnike moje planete je potpuni nadnaravni science fiction! Uopće to ne mogu pojmiti. Ali na planeti glazbe njima je to normalno, prirodno. Kao vodu piti. Takva je njihova cijela galaksija.

U životu često odmah na prvu prepoznamo bića sa svoje planete i volimo se s njima družiti, imamo puno upravo takvih prijateljstava. Oni nas razumiju bez objašnjavanja - jednostavno govorimo istim jezikom, čak i kad šutimo.

No, istovremeno nas fasciniraju druge planete i osobe koje imaju nama neobične, zagonetne i strane osobine, koje kao da nas magnetski privlače. I onda se dogodi da odjednom - imamo bračnog partnera koji je s druge planete!

Ovo je za dobre bračne odnose jako važno znati i zapamtiti!

Važno bi bilo da kroz godine zadržimo to udivljenje i fascinaciju osobinama koje mi sami nemamo, bogatstvom drugačije planete koje imamo u svom domu.

No problem nastane kad očekujemo da se druga osoba ponaša po pravilima NAŠE planete, da bude kao mi. A ona to nije i ne može biti. Na njenoj su planeti prirodna drugačija pravila.

Baš kao što su na našoj naša. I važno je da ne proglašavate svoju planetu "jedinom ispravnom", jer to jednostavno - nije fer!


Vaš E.T.

"Ali objektivno gledano...", "Ali svi znaju...", "Ali logika nalaže..."- možda ćete htjeti opravdati svoj stav. Da, objektivno je i logično i svi to znaju - na vašoj planeti! Na onoj drugoj je nešto sasvim drugo objektivno i logično.

Pa je tako puno bolje da sami sebi pomognete, kad god se uhvatite da se ljutite i nervirate "Zašto on (ili ona) čini ovako ili onako, ja nikada ne bih tako..." podsjećanjem "On (ona) je s druge planete, gdje vladaju drugačija pravila i običaji".

I zatim pristupite problemu upravo na način kao da razgovarate s bićem s druge planete.

Pokažite poštovanje prema njegovoj planeti i razumijevanje za različitost, pažljivo i polako objasnite pojmove koji se vama podrazumijevaju, ali on/ona ih možda uopće ne razumije. Prenesite koliko je na vašoj planeti to nešto što vi želite da on učini važno i dragocjeno i cijenjeno. I zbog čega vam je tako bitno. Biće s druge planete možda i dalje neće razumjeti zašto vam je to toliko važno, ali će se iz ljubavi prema vama i sreće što poštujete njegovu planetu - potruditi da vam udovolji.

A i vi se sa svoje strane potrudite učiniti nešto što je vama strano, ali je cijenjeno na njegovoj planeti - ako zbog ničeg drugog, onda da svojeg E.T.-a bolje razumijete.

Živjeli dobri međuplanetarni odnosi! :-)

Linker
24. travanj 2024 19:25