Baš me zanima koliko često maštate? Je li mašta rezervirana samo za djecu?
 Foto: Istock
'oživite' opet maštu

Sjećate li se tog tužnog dana kada ste prestali maštati...

Sjećate li se kako smo, kad smo bili mali, s lakoćom igrali različite uloge, uživljavali se u to da smo učiteljice, prodavačice, vile, vještice, Indijanci,...? Prisjetite se koliko je za nas to bilo stvarno. I zabavno. I uzbudljivo.

Svi znamo što je našem tijelu potrebno da bi bilo zdravo - ispravna ishrana, vježbanje i odmor. No, upravo iste tri stvari potrebne su i našem umu i duhu. Jeste li svjesni kako postoji jedna vrlo jednostavna, svima nam u svakom trenutku dostupna stvar koja im pruža sve ovo troje? Taj čarobni sastojak je - mašta! Tako važna, a tako često zanemarena.

Baš me zanima koliko često maštate? Je li mašta rezervirana samo za djecu?

Sjećate li se kako smo, kad smo bili mali, s lakoćom igrali različite uloge, uživljavali se u to da smo učiteljice, prodavačice, vile, vještice, Indijanci,...? Prisjetite se koliko je za nas to bilo stvarno. I zabavno. I uzbudljivo. Nismo se uvijek igrali nečega što bismo u budućnosti voljeli biti, već smo po potrebi bili i životinja i drvo i sunce.

To nas je izuzetno zabavljalo i radovalo, zar ne? Kreirali smo u mašti svaki dan svoj vlastiti svijet sasvim po svojoj želji i zatim se pretvarali da je stvaran.

Iako smo sada odrasli i mislimo da, umjesto u mašti, svoj svijet trebamo kreirati u stvarnosti, ipak bi nam više maštanja donijelo puno dobrobiti. Pa hajdemo redom.

Hranjenje

Puno je važnije i blagotvornije svoj um i duh hraniti slikama i osjećajima onoga što nas raduje, nego dopustiti da nam misli pune pretežno vanjski utjecaji. Osim toga, čak i ako ne vjerujete u metafizički utjecaj vizualizacije, vrlo je objektivno i logično da ćete, ako si dopustite maštati, lakše razumjeti što je to što za sebe želite i osjećati to toliko bliskim i stvarnim da će vas to potaknuti na djelovanje i s većom lakoćom ćete se usmjeriti na pretvaranje te mašte u zbilju. Svjesno hranite svoj um i duh prizorima kakve sami odaberete!

Vježbanje

Mašta je poput mišića, ako je ne koristimo, zakržlja. Na radionicama Ostvarivanja želja vrlo često čujem da se mnogim polaznicima teško pet minuta u danu prepustiti zamišljanju.

No, baš kao i svaki mišić, i maštu ćete ojačati vježbanjem i svaki puta će vam biti sve lakše. I nakon nekog vremena ćete se već u naprijed radovati tim trenucima.

A vježbanjem mašte vježbamo još nešto - svoje dobro raspoloženje! Vrijedno je truda, zar ne?

Odmor

Još jedna sjajna dobrobit maštanja je da je ono i odmor za um! Razmislite, tijelo nam jasno signalizira kad je umorno i potrebno mu je sjesti, leći, odmoriti se, a um najčešće samo radi i radi, cijelo vrijeme, dok god smo u budnom stanju. Bilo bi dobro i svom umu dati malo odmora tijekom dana, je li tako? Takav odmor je upravo maštanje.

Prepuštanje kreiranju bajkovitih scena, kreiranju svijeta i života koji nam donose osmjeh na lice. Kad maštu počnete doživljavati kao blagotvoran odmor i predah za um, još ćete lakše odvajati po nekoliko minuta u danu za tu poslasticu!

Kada je pravo vrijeme za maštanje?

Kad god uhvatite vremena! A pogotovo kad god se nađete u razmišljanju o nečemu o čemu ste već puno puta razmislili i samo se vrtite u krug. A ako se ipak preko dana ne sjetite maštati, uvrstite to kao svoj uobičajeni dio prije spavanja i buđenja.

Ako utonete u san maštajući, veća je vjerojatnost da ćete nešto lijepo sanjati. Ujutro, kada na budilici pritisnete 'snooze', u tih dodatnih pet minuta svjesno odlutajte u najljepše događaje i prizore koje možete zamisliti. Zatvorenih očiju je najlakše maštati.

Ako ste i vi zanemarili maštanje, pozivam vas da mu se od ovog trenutka vratite. Ako primjerice pomišljate da bi se voljeli opet malo družiti s prijateljicom koju niste dugo vidjeli, a živi u inozemstvu, utonite večeras u san zamišljajući kako se vas dvije šetate tim zanimljivim gradom u kojem ona živi, kako razgovarate, smijete se, odlazite na ručak. Sve do sitnih detalja poput cvijeća na prozorima kuća pored kojih prolazite.

Poklanjajte si svakodnevno taj lijepi dar!

Ako želite sustavno poraditi na ostvarivanju svojih snova, novi ciklus radionice Ostvarivanja želja upravo počinje!

Linker
15. travanj 2024 05:44