Foto: iStock
Ne zavaravajte se

Savršene okolnosti ne postoje! Svaki trenutak je pravi trenutak

26. travanj 2016.
U čekanju da se sve stvari poslože i okolnosti poklope može vam proći čitav život. A život je prekratak i predragocijen da biste ga proveli u čekaoni. U osjećaju privremenosti. U mislima „Jednog dana ću...“

Možete li zamisliti ovakav scenarij: pred vama je dugačka gradska ulica na čijem se kraju nalazi prekrasan park u koji se želite odvesti biciklom. Vi stojite na raskršću i promatrate semafore, vidite čak desetak njih u daljinu. Vrebate trenutak kad će sva svjetla na svim semaforima istovremeno postati zelena. Tako da se možete brzo, lako, glatko i bez ikakvih ometanja odvesti do odredišta. I stvarno, nekoliko njih se zazeleni i vi se taman spremate krenuti, no onda primijetite da je na jednom još uvijek crveno. Čekate. Evo ga, i na njemu se upalilo zeleno... sjajno! Ali ne, o joj, sad se prvo svjetlo promijenio u crveno.
Možete li zamisliti takav scenarij? Sebe kako želite osigurati sva zelena svjetla prije nego što pokrenete svoj bicikl?

Mnogi tako funkcioniraju

Ne znam jeste li zamijetili, ali upravo to je princip po kojem mnogi ljudi često funkcioniraju u životu. Željeli bi učiniti neki novi korak, napraviti nešto drugačije, pokrenuti se u profesionalnom smislu, otići na neko putovanje, preseliti se nekamo, ... ali nikako da to naprave jer okolnosti nikako da se savršeno poslože. Mnogi od njih čak točno znaju što bi voljeli poduzeti i već dulje vremena to žele, ali...

Jedna moja prijateljica već godinu dana se priprema održati svoju prvu radionicu. Ali nikako da nađe prostor kakav je zamislila - točno zna sve elemente koje želi za svoju radionicu, a savršen prostor je jedan od tih elemenata bez kojih se nikako ne može krenuti. I tako su njeni potencijalni polaznici već godinu dana uskraćeni za njena vrijedna znanja koja bi sigurno rado čuli i u manje savršenom prostoru.

Što je potrebno za nezaboravno iskustvo

Moja polaznica Nives pak već dulje vrijeme žarko želi otputovati na daleko putovanje sa svojom obitelji. No uvijek se pojavi neki problem - nedostatak financija ili gužva na poslu ili iskrsnu neke druge obaveze. Nedavno su se okolnosti gotovo savršeno posložile: pojavio se izuzetno povoljan aranžman za putovanje na Tajland koji ih sve beskrajno privlači - financijski su si to mogli priuštiti, oboje roditelja je moglo uzeti dane godišnjih odmora i žudjeli su za odmorom, ali ... jedno od djece još ide u školu, a tjedan putovanja je padao baš nakon tjedna uskršnjih praznika pa bi dijete moralo izostati iz škole. I nisu otišli.
Izostanak iz škole jest problem, no ako stvari promatramo u širem kontekstu, dijete bi se putovanja na Tajland sjećalo čitav život i njegovo poimanje svijeta bilo bi izuzetno obogaćeno, a taj tjedan u školi stopit će se sa svim ostalim tjednima i u njegovom sjećanju uskoro više neće ni postojati. A uz malo dodatnog truda oko učenja, čitava obitelj mogla je imati nezaboravno iskustvo.

Sada i odmah

U čekanju da se sve stvari poslože i okolnosti poklope može vam proći čitav život. A život je prekratak i predragocijen da biste ga proveli u čekaoni. U osjećaju privremenosti. U mislima „Jednog dana ću...“
Osim toga, ima jedna važna vijest koju vam želim saopćiti: savršene okolnosti ne postoje! Neće se nikada posložiti!
Zaboravite na „Jednog dana“! Savršene okolnosti su upravo ove u kojima ste sada! Savršene da napravite prvi korak, čim se upali prvo zeleno svjetlo. A kad krenete, semafori će se jedan po jedan zelenjeti, a malo čekanja na crvenom, također neće biti strašno.

Vrijedilo je...

Primjerice, kad sam ja, prije 7 godina kretala sa svojom prvom radionicom, unajmila sam vrlo običan razred u jednoj školi, presložila stolove i klupe na svoj način, okitila prostor šarenim maramama, donijela svoju rasvjetu i učinila ga dovoljno savršenim da mogu odmah početi s radionicama.
Također, sjećam se mnogih svojih putovanja. Vrlo često su bila u potpuno nezgodnom trenutku. Dok sam još vodila projektni biro, svaki put bih u tjednu prije putovanja čitave noći provodila u uredu pripremajući sve projekte i zadatke za ostale zaposlenike kako bi ured mogao funkcionirati i dok sam odsutna. Kofer bih pakirala često u noći prije puta. No vrijedilo je stostruko! Nemjerljivo!

I zato, što god da već duže vremena namjeravate učiniti, ne čekajte više ni minute, ni sekunde! Napravite taj korak! I zaboravite na savršene uvijete. Bit ćete poslije sami sebi beskrajno zahvalni!


Upitajte se u malim i velikim stvarima:
  • Čekate li možda da vam stan bude savršeno uređen kako biste pozvali goste? Pozovite ih bez obzira.
  • Vjerujete da zaslužujete povišicu ali nikako da se posloži savršen trenutak da to napomenete svom nadređenom? Ušetajte u njegov ured već sutra!
  • Mora li vrijeme biti savršeno kako biste otišli na dugo željeni izlet? Uživajte u izletu već ovaj vikend, pa makar bilo oblačno. Možda čak i zaplešite na kiši!
  • Već dvije godine sjedite na neudobnim stolicama u dnevnom boravku jer niste našli svoj idealni kauč kakvog ste zamislili? Odaberite „dovoljno dobar“ kauč i s guštom se svaki dan na njega izvalite!
  • Željeli bi se upisati na neku kreativnu aktivnost ali stalno čekate da neka od prijateljica krene s vama? Upišite se odmah sutra i krenite sami!
Teme
Linker
31. kolovoz 2021 06:31