Foto: iStock
I to je zdravo

Recite DA avanturi

Uhvatila me prehlada, šmrcala sam i brisala nos, a i glava me boljela. No, usprkos svemu, odlučila sam naučiti surfati. I uspjela sam!

Nalazim se na drugom kraju planete. Dragi, predragi Svemir posložio mi je predivno putovanje u Costa Ricu.
Divna mi je ova zemlja koja još uvijek živi u suživotu s prirodom. Na drvetu u mojoj ulici živi majmun, a u vrt se navečer ušuljaju dva rakuna da popiju malo vode koja se zadržava pored tuša. Ptice koje slijeću na grane, kao da su sve izašle iz dječje bojanke.

Napokon dišem

Sjedim na zasjenjenom trijemu promatrajući ocean i uživam u tome što normalno dišem.
Naime, otkad sam prije dva dana došla, uhvatila me neka prehlada (za mene potpuno neuobičajena) pa sam čitave dane sa sobom nosila maramice, šmrcala i brisala nos. Čak me boljela i glava pa sam počela sumnjati na peludnu alergiju...

A onda se danas dogodilo nešto neočekivano.
Jutros sam se imala priliku pridružiti početničkom tečaju surfanja! Trebalo je ustati u 6 kako bismo ulovili najbolje valove u 7. E sad, tu valja napomenuti neke činjenice: osim što sam se osjećala polubolesno, uopće nemam kondicije niti sam ikada pomišljala da bih probala jahati na valovima. U mojoj glavi to je bilo nešto što rade mladi dečki i pretpostavljala sam da je teško i komplicirano i da je za to potrebna izvrsna fizička sprema.

Nisam mogla odoljeti

Ali mali skriveni avanturist, koji uvijek čuči u meni, nije mogao odoljeti. I tako sam se odlučila priključiti grupi za surfanje. Usprkos svemu! Probat ću pa što bude, pomislila sam.

Na dugačkoj pješčanoj plaži dočekala su nas tri mlada tamnoputa instruktora širokog osmjeha - Viktor, Radolfo i Darin (kako i ne bi bili nasmijani kad žive u vječnom ljetu). Podijelili su nam specijalne surferske majice i zatim nam pokazali tehniku i pravila. Ja sam pažljivo slušala uputstva: zaveži uzicu oko noge koja te povezuje s daskom, lezi na dasku, pomakni se još prema stražnjem dijelu, podigni gornji dio tijela poput kobre u jogi, pedaliraj rukama i zatim se digni - dominantna noga stoji otraga, a druga naprijed, obje malo zakošene. Savij stražnju ruku u laktu, a prednju ispruži. I gledaj naprijed, nikako prema dolje.
U što li se ja ovo upuštam? - mislila sam u sebi.

A onda smo uzeli daske pod ruke i krenuli u susret valovima.

Predivan osjećaj

Ušla sam u more do struka i odlučno legla na dasku. Pri prvom pokušaju uspravljanja pala sam i to u plitko (uh!), zatim me udarila daska, pa su mi valovi izbijali dasku iz ruke dok sam je nosila prema većoj dubini. No, već u drugom pokušaju sam uspjela. Sjajan je osjećaj kad se uspraviš na dasci i samo kliziš po površini oceana koja se ljeska pod jutarnjim suncem dok te val gura svojom snagom. Instruktori su bili izrazito dragi i podržavajući - skrenuli bi nam pažnju na val koji dolazi pa nas pogurnuli uz naputak "Pedaliraj!" i zatim uzviknuli "Penji se!" u trenutku kad se pod daskom osjetila snaga vala koji je stizao. Penjala sam se iznova i iznova, klizila na dasci, isprobavala ubrzavanje i usporavanje i bila totalno ushićena i oduševljena. Instruktori su me nakon svakog uspjelog pokušaja dočekali sa smješkom i s "daj pet!" Nisam mogla vjerovati koliko je surfanje zapravo lagano i jednostavno. Preplavio me predivan osjećaj avanture i postignuća...
Kad bolje razmislite, u svakodnevnom životu tako nam se rijetko pruža prilika isprobati nešto novo i uzbudljivo, nešto što zahtjeva našu potpunu prisutnost i fokus, gdje moramo savladati novo umijeće i pomaknuti svoje granice. Surfanje me naprosto osvojilo!

A onda se dogodilo i ovo...

Nakon ovog predivnog iskustva osjećala sam se puna života. A nedugo zatim sam opazila zanimljive neočekivane efekte. Poslije surfanja su nestali svi simptomi moje prehlade! Osjećala sam snagu i polet, nos mi je bio potpuno čist, ni traga glavobolji...i to još uvijek traje. Ni sama ne mogu vjerovati da je prehlada tako lako „rukom odnešena“.
Eto, kolika je ljekovita moć zdrave akcije, pogotovo ako se odvija u prirodi. Možda me izliječio adrenalin, možda ushićenje, ali nekako mi se najzaslužniji čini taj predivan osjećaj postignuća!

Zato uzmite u obzir ovaj lijek pa ponekad, umjesto da zbog šmrcanja ili alergije ostanete kod kuće, odaberite neku izazovnu avanturu!


Jeste li do sada isprobali:

  • Popeti se na vrh neke planine
  • Juriti zip-line-om
  • Voziti gokard aute
  • Otisnuti se na more jedrilicom
  • Jahati
  • Otići u adrenalinski park
  • Veslati na rijeci
  • Krenuti biciklom u nepoznato
  • Skočiti padobranom
  • Letjeti u balonu....

Recite da avanturi!

Linker
18. travanj 2024 15:53