Za našu opću dobrobit, također je važno da nahranimo svoj um smirujućim činjenicama
 FOTOGRAFIJE: THEASIS GETTY IMAGES
stalna napetost

Ovo je vrijeme da se probudimo i svi shvatimo koliko je bitno svoje tijelo voljeti, cijeniti i paziti

Ako su i vama ovih dana ‘živci na rubu‘ evo nekoliko prijedloga kako si možete pomoći

U svim područjima oko Petrinje, pa i u Zagrebu tlo se i dalje svako malo zatrese.

Svatko od nas na to reagira drugačije - od navikavanja i prihvaćanja da će tako biti još vjerojatno mjesecima do velikog stresa i življenja u stalnoj napetosti.

Iako sama spadam u ovu prvu skupinu (jednostavno me se strah i briga bilo koje vrste nikada nisu dugoročno "primali"), poznajem puno bliskih ljudi kojima je zbog te trešnje i neizvjesnosti zaista jako teško. Čujem mnoge kako kažu:"Znam da se vjerojatno nemam razloga toliko bojati, ali moje tijelo jednostavno reagira na svaki šum!" Ako su i vama ovih dana "živci na rubu" evo nekoliko prijedloga kako si možete pomoći. Naime, jedna od ključnih stvari je da se sada svi što više posvetimo brižnosti prema vlastitom tijelu.


Ovo je vrijeme za blagost prema svom tijelu

1. Kad je sve mirno, ali vi osjećate strah od mogućeg potresa, umjesto da vas ta zebnja preplavi, svjesno obratite pažnju na svoje tijelo - gdje točno u njemu osjećate strah?

Pokušajte ga vidjeti - kakve je boje i oblika? Od kakvog je materijala taj vaš strah?

Bilo da ga pronađete u trbuhu, grudima, grlu, nogama ili kao titranje u svakoj stanici, postavite se prema strahu kao nečemu s čime možete razgovarati.

I tada se svojem strahu zahvalite. Recite mu da znate da vas želi zaštititi, da se brine o vama, da ga razumijete, da je prirodno što se pojavio. Recite svojem tijelu da je normalno što se prepalo, to je iskonski odgovor upisan u našim stanicama od davnina. I dok svojem tijelu govorite "To što si uplašeno je normalno, to je prirodno, hvala ti što me želiš zaštititi!", zagrlite sami sebe, podragajte se po ramenima - pokažite vlastitim dodirom svojem tijelu da ga volite, da vam je važno.

2. Sada, kad ste vlastitom tijelu pokazali da ga čujete, vidite i razumijete, odlučite dopustiti njemu i strahu da se izraze. Upitajte svoj strah što mu je najviše potrebno, što bi želio napraviti - možda vikati, skakati, zavući se pod pokrivač, tresti rukama i nogama? Osjetite što vam dolazi, vaše tijelo zna odgovore. Dopustite mu da upravo to učini, nađite načina - pustite glas, krećite se, osjećajte kako se strah oslobađa.

3. Obećajte svojem dragom tijelu da ćete biti tu za njega više nego ikada prije. Odnosite se prema tijelu i strahu koji je u njemu kao prema djetetu koje volite i želite zaštititi. Pa mu pružite šetnju na zraku i suncu. Kupite voća i napravite mu najzdraviji sok. Čuvajte ga od stresa slušanja loših vijesti i priuštite mu što više toga što ga raduje.

Strah i stres na duge staze čine loše našem tijelu, važno ih je ublažiti i opustiti. Ovo je vrijeme da se probudimo i svi shvatimo koliko je bitno svoje tijelo voljeti, cijeniti i paziti. Odnosimo se prema njemu s ljubavlju i blagošću i stavljajmo u njega samo ono što mu čini dobro. Imate samo to jedno tijelo, tko će ga njegovati, paziti, čuvati i utješiti, ako ne vi?

4. Za našu opću dobrobit, također je važno da nahranimo svoj um smirujućim činjenicama. Je li kuća u kojoj živite prošla s vrlo malim oštećenjima nakon potresa? Najveća je vjerojatnost da će tako biti i dalje. Jeste li pronašli mjesto na kojem ste u svom domu najsigurniji? Odlično, znači spremni ste i znate točno kamo se skloniti.

Također, da biste ojačali osjećaj kako i dalje postoje stvari koje su stabilne i sigurne, na koje možete računati, uzmite olovku i papir pa si nabrojite i zapišite što je sve i dalje sigurno u vašem životu. Pa makar to bilo i "Sunce i dalje sja.", "Dan i dalje ima 24 sata." ili "Ja i dalje imam iste talente".

A onda si još dopustite i zamisliti i napisati listu svega lijepoga što bi vam se moglo dogoditi u novoj 2021. godini. Pročitajte tu listu svojem tijelu i ono će vam se nasmiješiti.

Linker
20. travanj 2024 17:36