FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
zaokret u životu

Ovo je jedan od najvažnijih životnih savjeta koje možemo dobiti, a tako ga rijetko čujemo!

Ako želite da vas se cijeni i poštuje, izuzetno je važno da svojim izgledom i držanjem pokazujete da cijenite i poštujete sami sebe

Ponekad su nam odgovori na pitanja koja nas muče pred nosom, ali ih ne vidimo. I ti odgovori su često vrlo jednostavni i lako primjenjivi.

Ovaj put vam želim pisati upravo o jednom takvom životnom odgovoru, koji možemo primijeniti na mnoge situacije.

Vjerojatno ste puno puta čuli onu izreku "Ne čini drugima ono što ne želiš da drugi čine tebi!" To staro pravilo je zaista lijepa životna uputa i bilo bi sjajno kad bismo je se svi držali i često je imali na umu u raznim malim svakodnevnim situacijama. I još kad bismo na to dodali "Čini drugima ono što želiš da se čini tebi", svijet bi postao mjesto s puno više razumijevanja, ljubavi i lijepih iznenađenja.

No, ja vam želim govoriti o jednoj novoj kombinaciji riječi vezanoj uz tu poruku, o jednoj malo drugačijoj poruci koja može biti odgovor na neka pitanja koja se već dugo pitate. Ta važna rečenica glasi: "Tretiraj sebe onako kako želiš da te drugi tretiraju!"


Dat ću vam neke primjere kao ilustraciju što pod time mislim i zašto je to važno

Jedna moja poznanica, riđokosa Engleskinja, s kojom sam zajedno u grupi koja se druži na Zoom platformi, održava prekrasne radionice rada s glasom. No jako teško joj je napuniti te radionice. Kad se vidimo na Zoomu, najčešće je ono što na njenom liku izbija u prvi plan jako veliki sijedi izrast na tjemenu. "Sestra me stalno gnjavi za taj izrast, što po pola godine ne odem frizeru."- jednom je prokomentirala, ne pridajući tome preveliku važnost.

No na žalost, bez obzira koliko mi govorili o duhovnosti i većoj važnosti duha nad izgledom, ipak svatko od nas stvara dojam o drugome i na temelju toga koliko se brine o sebi i svojem izgledu. "Ako ti nije stalo do tebe same, možda ti neće biti stalo niti do mene"- naša podsvijest zaključuje - "Ako ti samu sebe ne cijeniš, možda te ni ja ne trebam cijeniti."

Profesor psihologije na University of California Albert Mehrabian ustanovio je da u kontaktu s drugom osobom samo 7% poruke koju primamo dolazi kroz riječi koje osoba izgovara, a čak 55% kroz izgled i držanje osobe.

Dakle, ako želite da vas se cijeni i poštuje, izuzetno je važno da svojim izgledom i držanjem pokazujete da cijenite i poštujete sami sebe! Dajte prvo sebi ono što želite da vam daju drugi.

Ova nova izreka jako je primjenjiva i na situacije u vezama. Nedavno sam imala nekoliko klijentica (i klijenata) koji su se žalili na probleme u vezi. Partner (ili partnerica) ih jednostavno nije dovoljno cijenio i volio. No problem je ustvari bio upravo suprotan - oni nisu dovoljno cijenili i voljeli sebe! Dopuštajući drugoj strani da ih zanemaruje, da donosi odluke o toj vezi, da ih tretira bez ljubavi i svejedno ostajući tu, pokazivali su da zapravo ne vjeruju u svoju vrijednost i da sami sebe ne poštuju. Pa su se upravo tako (kako su se odnosili prema sebi) i partneri odnosili prema njima - bez poštovanja.

"Tretiraj sebe onako kako želiš da te drugi tretiraju!" je jedan od najvažnijih životnih savjeta koje možete dobiti i preokret koji napravite u tom smjeru može donijeti zaista veliki zaokret u vašem životu i u okolnostima za koje vam se čini da se već dugo ne mijenjaju, a željeli biste da se promijene.

Vi ćete ih promijeniti! Odlukom da od danas izuzetno cijenite sebe!


Sanjine radionice i savjetovanja potražite OVDJE.

Linker
25. travanj 2024 15:23