FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Širite ljubav

Ovaj svijet očajnički treba ljubav, nježnost i toplinu oko srca

08. studeni 2021.
Usudite se biti svjetionik otvorenog srca koji je odlučan graditi ljubav. Bez obzira na sve

Neki dan smo odlazeći sa sata salse (koju obje obožavamo) Snješka i ja pri dnu stepeništa koje se spušta na pločnik ugledale malu macu. Skakutala je oko nevelikog grma koji se tu nalazio i penjala se na njega. Bila je vesela i potpuno usmjerena na otkrivanje što se sve može činiti s tim grmom.

Upitala sam ljude koji su stajali u blizini znaju li čija je to maca, ali svi su slijegali ramenima.

A ja sam bila očarana tom malom bijelom njuškicom, crnim ušima i svjetlozelenim okicama. Ova je maca bila čista radost, dragost i zaigranost i budila je iste takve osjećaje u meni.

A zatim je odjednom pojurila dalje i sakrila se pod automobil parkiran na nogostupu. Bila je noć, a ulicom su prolazila automobilska svjetla. Uplašila sam se - što ako maca, ovako zaigrana i naivna, istrči na cestu? Uspjele smo ju dozvati pa sam je uzela u ruke. Malo mekano klupko nije se bunilo. „Uzmi je kući!“ - predložila ja Snješka. Ali maca je bila tako pitoma i debeljuškasta pa je vjerojatno bila nečija. Nisam htjela da neko dijete ostane bez svoje mace. Odnijele smo tu toplu dragu životinjicu u obližnje uvučeno dvorište kafića u kojem je bilo grmlja i drveća pa je maca odmah našla novu zanimaciju i izazov za istraživanje. Zamolila sam anđele da je njezin vlasnik pronađe.


Ali zašto uopće s vama dijelim ovu malu priču?

Zato što mi se čini da je ta maca poput nekog simbola onoga što je u našem svijetu počelo kronično nedostajati. Upravo osjećaji koje je malo stvorenje u meni probudilo su najvrjedniji ljudski osjećaji, oni zbog kojih je život vrijedan življenja - ljubav, samilost, raznježenost, potreba da čuvaš i zaštitiš, da zagrliš i ugriješ, a zatim i nevinost, čistoća osjećaja, zaigranost, i radost otkrivanja svijeta. Takvi su osjećaji poput čiste vode s izvora i svima su nam izuzetno potrebni. Potrebni su nam da ih osjećamo, ali i da ih dijelimo. Da njima obojimo svoj svijet.

No današnji je svijet na žalost impregniran sasvim suprotnim osjećajima - nervoza i netrpeljivost iskaču iz svih medija, susreću se u dućanima, na ulici i u radnim sredinama.

Crtani filmovi za djecu pretvorili su se u niz čudovišnih likova koji neprestano vrište i urlaju, a ako pokušate navečer pronaći neki film ili TV seriju, pod tipkom daljinskog upravljača izmjenjivat će se samo i jedino scene svih vrsta nasilja.

Zato izbjegavam sve takve sadržaje. Baš kao što je macu bilo potrebno zaštititi od jurećih automobila, tako bi bilo mudro da i mi svoj svijet zaštitimo od svih tih ružnih osjećaja koji nam se pokušavaju nametnuti sa svih strana. Bilo bi mudro da svi svjesno štitimo, njegujemo i potičemo ono najbolje u nama i u svima oko nas. Međusobni osjećaji ljubavi i prihvaćanja, podrške, suosjećanja i bodrenja najljekovitiji su sastojak naših života. Bez obzira na okolnosti oko vas, ne dajte da budu zagušeni ili zatrti. Pronađite načine da ih i dalje što više živite.

Nedavno smo suprug i ja bili na jednoj predivnoj proslavi rođendana. Bilo je i ljudi i pasa i hrane i kolača i plesa i šala. I čak četiri gitare! Veliki dio uzvanika nismo poznavali od prije, ali uz gitare i zajedničko pjevanje zaboravljenih pjesama iz naše mladosti svi smo bili jedno, nasmiješenih i otvorenih srca, opušteni, rasterećeni. I svi su tijekom dana sudjelovali, pomagali, davali svoj doprinos. Svi ti lijepi i topli osjećaji zajedništva, prihvaćanja i sveprisutne radosti sve nas su usrećivali. Nikoga nisu zanimale razlike među nama, dopustili smo si otvorenost i povezanost, bez obzira na to što si nismo znali imena. I svi smo time puno dobili i baš ništa nismo izgubili.

Širite ljubav i zajedništvo. Povezujte se umjesto da se razdvajate. Usudite se biti svjetionik otvorenog srca koji je odlučan graditi ljubav. Bez obzira na sve. A kad se svi svjetionici povežu...Sanjine radionice i savjetovanja možete pronaći OVDJE.

Teme
Linker
26. lipanj 2022 22:09