FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
vikend pun inspiracije

Otpustite stres, hodajte kao najbolja verzija sebe i unesite element zabave u svoj posao. Evo kako

Nekoliko zanimljivih crtica iz predavanja koja sam slušala ovog vikenda

Iza mene je jedan zaista zanimljiv vikend. Naime, udruženje ATL Europe, čiji sam član, organiziralo je tijekom protekla dva dana Weekend Meeting s nizom online predavanja. Prethodnih godina nalazili smo se dva puta godišnje uživo, ali i ovako online smo se lijepo podružili i puno toga novoga saznali. Svi članovi bave se transformacijskim radom, stoga je razmjena znanja uvijek zanimljiva.

Pa bih vam željela prenijeti nekoliko crtica iz predavanja koja su me se dojmila.

Prvo predavanje održao je Daniel Wood. Jeste li kada razmišljali o tome da svatko od nas u sebi ima nešto što bismo mogli nazvati "kabao za stres"? Taj kabao se puni i puni (jer mi stres potiskujemo ili zanemarujemo) i zatim jednoga dana, kad se prepuni - pucamo! No, zamislite - lokacija tog našeg "kabla" nalazi se prvenstveno u jednom mišiću. Stres se najviše gomila u mišiću koji je u području naših križa i zove se psoas major iliacus. Upravo zbog toga se toliko puno ljudi žali na bolove baš u križima. Pa je jako važno stres iz tog mišića otpuštati. Vjerojatno ste već čuli za vježbe koje upravo to čine i zovu se TRE. Daniel, zajedno sa svojom majkom, poučava sličnu tehniku pod nazivom TAP. Kad se ova tehnika jednom dobro nauči, preporučljivo je primjenjivati ovo otpuštanje stresa pomoću dopuštanja tijelu (prvenstveno nogama) da se trese, jednom tjedno. Sjajno djeluje i na djecu, a pogotovo je važno za ljude koji lako planu - može čak potpuno promijeniti takvu vrstu karaktera. Ako i vas često muče bolovi u križima ili išijas, možda je vrijeme za - trešnju!

S predavanja Viole Edward ostala mi je jedna upečatljiva slika-rečenica. "Kad u nekom aspektu pokušavate postići savršenstvo, fokusirate se i fiksirate na taj jedan put pa vam promaknu druge važne stvari koje se događaju sa strane i koje vas zovu da im se prilagodite." Težite za izvrsnošću, ali ne pokušavajte biti savršeni! - poručuje Viola.

Na nju se odlično nadovezala Monica Douglas duhovito komentirajući kako se "bolesti" koje današnjeg čovjeka ometaju u rastu zovu 'uspoređivits', 'certifikatitis', 'nisamdovoljanitis' i slične, podsjećajući koliko je važno da ne promatrate sebe kao boljeg ili lošijeg od nekog drugog, niti mislite kako vam treba još jedna edukacija ili još jedan certifikat kako biste konačno bili dovoljno dobri. Također je izuzetno važno da UTJELOVLJUJETE darove svoje duše - da se oni izražavaju kroz vaše pokrete, vašu energiju, vaš hod. Svatko od nas je jedina osoba koja može izraziti upravo tu kombinaciju darova! Evo, upitajte se upravo sada - izražavam li ja svojim držanjem, kretnjama i govorom ono najbolje od sebe?


Kako možemo raditi pametnije i sretnije?

Loubna Zarrou je pokrenula također zanimljivu temu - kako možemo raditi pametnije i sretnije? O Odmah na početku nam je objasnila da je ona, čim je počela raditi, sklopila pakt sa samom sobom: obećala si je da će joj na poslu biti zabavno, a ako ne bude - odlazi! Pri tom preuzimajući punu odgovornost da sama učini svoj posao zabavnim. Kad nam je na poslu zabavno i kad unosimo element igre, odmah smo učinkovitiji, a ta produktivnost nam onda povećava i kvalitetu života. "Vau"- prokomentirala je na to sudionica Mimi.- "Za mene je riječ 'posao' uvijek automatski imala neku težinu i krutost, nikada nisam 'posao' povezivala sa 'zabavno', ovo je sasvim novi pogled na stvari!"

A unijeti element zabave u svoj posao nije tako teško - možda je dovoljno pustiti da povremeno zasvira malo glazbe ili samom sebi smisliti male nagrade za svaki dobro napravljen korak. Kad u svojoj glavi pojmove 'posao' i 'zabava' uspijete povezati u istu sliku, sami ćete se dosjetiti novih ideja u tom smjeru.

Eto, nadam se da je i vas neka od ovih crtica zaintrigirala i potakla na razmišljanje. Otpustite stres, hodajte kao najbolja verzija sebe i unesite element zabave u svoj posao. I evo velikog osmjeha na vašem licu!



Sanjine radionice i savjetovanja možete potražiti OVDJE.

Linker
20. travanj 2024 03:38