Sretno vam svima Valentinovo i neka vam cijeli današnji dan bude obojen energijom riječi „VOLIM“. I neka se tako nastavi i u svim danima koji slijede!

 FOTOGRAFIJE:
gesta ljubavi

Odvojite vrijeme da se napunite ljubavlju i izrazite ju!

S obzirom na to da je danas zaista poseban dan i posebna prilika, trebali bismo svi iskoristiti tu energiju ljubavi koja je u zraku, uskladiti se s njome i napraviti nešto lijepo što ne činimo svaki dan


Nekad davno, kad sam ja išla u školu, nitko nije ni čuo za Valentinovo. U to vrijeme je „8. mart“ bio praznik kojega smo svi s radošću iščekivali - kad smo bili manji da iznenadimo svoju mamu i baku cvijećem i čestitkom, a u višim razredima osnovne mi djevojčice smo se uvijek potajno nadale da ćemo možda dobiti kakav znak pažnje od dečka koji nam je u tom trenutku bio simpatija.

A onda se pojavilo Valentinovo - baš pravi dan ljubavi, koji se eto baš danas obilježava širom svijeta! Zaista je sjajno da upravo takav dan postoji - dan koji ljubav stavlja u prvi plan, u kojem baš svatko od nas barem malo o njoj razmišlja. Iako se Valentinovo naziva i danom zaljubljenih, ustvari je posvećeno svim vrstama ljubavi. I potiče nas da se podsjetimo gdje sve oko nas ljubav postoji, u kojim kutcima svog srca bismo ju još mogli pronaći i kako da ju izrazimo onima koje volimo.

U jednoj davnoj kolumni pisala sam o tome koliko je u hrvatskoj kulturi (za razliku od npr. američke) neuobičajeno izražavanje ljubavi na svakodnevnoj bazi. Riječi „volim te“ tako rijetko upućujemo svojim partnerima, roditeljima, prijateljima. U hrvatskom jeziku to kao da su nespretne riječi, nezgodne, pretenciozne. Ili pak osjećamo da imaju tako veliku težinu da se trebaju izgovarati samo u zaista izuzetnim i posebnim prilikama.

S obzirom na to da je danas zaista poseban dan i posebna prilika, trebali bismo svi iskoristiti tu energiju ljubavi koja je u zraku, uskladiti se s njome i napraviti nešto lijepo što ne činimo svaki dan.


Mali ritual

Evo mojeg prijedloga za jedan mali ritual posvećen ljubavi koji možete danas napraviti. Pronađite miran trenutak, uz nekoliko papira (ili neku lijepu bilježnicu) i olovku.

Udobno se smjestite, upalite (crvene) svjećice, kapnite koju kap eteričnog ulja jasmina, ylang ylanga ili ruže u aroma lampicu i pripremite se za pisanje.

(Naravno, možete i jednostavno samo sjesti i pisati.)

I onda, za početak, počnite pisati ljubavno pismo - samina sebi! Jeste li to ikada napravili? Ako niste, sada je pravi trenutak. Upravo vi sami ste ona osoba koja je tu od vašeg prvog do zadnjeg daha, koja živi u vašem životu, koju najbolje poznajete i na koju uvijek možete računati. Napišite pismo toj dragoj sebi, recite joj da ju volite i izrazite za što ste joj sve zahvalni. Opišite joj čemu se u njoj najviše divite. Neka vam ne bude "čudno“ što to sami sebi pišete, baš se uživite i unesite u to pisanje što više ljubavi. Vjerujte mi, ljekovito je!

A nakon što ste sami sebe napunili ljubavlju, počnite se prisjećati koga sve u svojem životu još volite. Napravite svoju malu listu voljenih osoba. A zatim napišite i listu "Tko sve voli mene." Nema ljepšega nego se upravo na takve stvari podsjećati!

Pa onda još osjetite biste li i nekome sa svojih popisa voljeli napisati pismo puno ljubavi, bez obzira hoćete li ga ikada toj osobi poslati ili pročitati. Pišite i uživajte u svakoj riječi, kao da je stvarno i izgovarate.

A možda nakon ovog niza malih rituala napunjenih ljubavlju zaista i dobijete snažnu inspiraciju da nekome tu ljubav i jasno izrazite. Poslušajte taj poriv. Možda je upravo danas taj dan kada ćete puno dragih ljudi obradovati s nekoliko najvažnijih toplih riječi.

Sretno vam svima Valentinovo i neka vam cijeli današnji dan bude obojen energijom riječi „VOLIM“. I neka se tako nastavi i u svim danima koji slijede!



Sanjine radionice i savjetovanja uvijek možete naći OVDJE

Linker
25. travanj 2024 13:03