Nitko ne tvrdi da je put promjene lagan, ali imajte na umu da nije nesavladiv.
 Foto: Erriko Boccia/Unsplash
Ne dajte se obeshrabriti

Neizbježne, ali poučne: pet faza svake životne promjene

22. siječanj 2019.
Promjene su uzbudljive. Promjene su nužne. Promjene nam omogućavaju napredak. A ipak, svi se toliko često držimo za staro, zar ne?

Ovih sam dana baš intenzivno u energiji promjene. Već sam ljetos bila odlučila izaći iz poslovnog prostora u Zvonimirovoj, a onda sam ipak ostala još do Nove godine.

Ako se i vama dogodi da iz nekog razloga još malo produžite svoju odluku o promjeni, imajte na umu da je to možda potrebno zato da se kreiraju neke još bolje okolnosti!

(Jer Svemir zna bolje od nas posložiti kockice i odabrati pravi trenutak).

Pa se tako i meni tijekom jeseni dogodila sasvim nova situacija. Naš stariji sin Teo otišao je s djevojkom živjeti i raditi u Finsku pa nam je jedna povelika soba u obiteljskoj kući ostala prazna. I tako mi se jednoga dana upalila lampica: "Hej, ako se njih dvoje i vrate u Hrvatsku, unajmit će vlastiti stan, a ta soba je savršena za ured!" - pomislila sam - "Zaista je glupo kod kuće imati veliku praznu sobu i plaćati ured na drugom mjestu!" - odjednom sam se prosvijetlila. Također sam se prisjetila da je moja najdraža učiteljica Sonia Choquette svoj ured uvijek imala kod kuće i svejedno iz njega postigla svjetski uspjeh.
I tako smo se sada, sredinom siječnja, moja suradnica Tea i ja zaista i preselile.

Bilo je puno posla oko bojanja novog i starog prostora, prodaje dijela namještaja, pakiranja, seljenja i tijekom cijelog tog procesa sa zanimanjem sam promatrala svoje osjećaje. I zaključila sam da svaka takva životna promjena ima svojih 5 osnovnih faza (ne nužno tim redoslijedom), pa vjerujem da ćete se i vi u njima prepoznati. Evo koje su:

Prva faza: uzbuđenje.

Kad se odlučimo na nešto novo, osjetimo polet, entuzijazam, potrebu za akcijom, sama ideja novoga nas nadahnjuje i čini živima. Tako sam se i ja oduševila kad mi se "upalila lampica".

Druga faza: opraštanje sa starim.

Treba otpustiti sve vezanosti, pomiriti se s idejom da je jedna životna faza završena i da počinje nova, rastati se s prostorom ili predmetima za koje smo bili vezani. Za mene je prostor u Zvonimirovoj bio nešto osobito drago, voljela sam tamo raditi i bio je ispunjen lijepim i radosnim sjećanjima. S druge pak strane, u našoj kući su me u dječjoj sobi boje i dio namještaja podsjećali na vrijeme kad su dečki bili djeca. Sve je to sada trebalo otpustiti i dopustiti si s ljubavlju zatvoriti životna poglavlja koja su prirodno sazrela za promjenu.

Treća faza: preispitivanje.

Htjeli mi to ili ne, u jednom trenutku procesa promjene svima nam se pojave pitanja: Je li ovo ispravan izbor? Jesam li dobro napravila? Što ako se pokaže da sam trebala drugačije? Kad vam iskrsnu takve dvojbe, uvijek sami sebi recite: "Ovo iskustvo je tu jer mi je sada potrebno. Ako poželim, u budućnosti ga mogu promijeniti!" I nastavite dalje u smjeru svoje promjene.

Četvrta faza: hrabrost za drugačije.

Tijekom promjene, potrebno je kreirati novu situaciju, nov prostor, nove odnose. Budite pritom hrabri, izbacite sve čemu je vrijeme da ode i ubacite ono što će vam davati krila. Svaka je promjena sjajna prilika za inventuru i kreiranje bolje stvarnosti! Tako sam se i ja riješila velikog dijela namještaja i nepotrebnih sitnica, a u novom prostoru hrabro obojila jedan zid u jarkoplavu boju koja me obraduje čim je ugledam. Sam čin preseljenja ujedno je pojednostavio i naše poslovanje.

Peta faza: uživanje u novom i potpuno zaboravljanje na staro.

Jutros sam otvorila vrata svog novog ureda i pri pogledu na bijele grede, bijeli pod i svijetloplavi zid preplavio me osjećaj radosti, olakšanja i uzbuđenja. Da, u ovom svježe obojenom i obnovljenom prostoru krećemo u novu i svježu fazu poslovanja - jednostavniju, rasterećeniju. U kojoj znam da ću se sve rjeđe sjećati da sam nekad bila u Zvonimirovoj.

S obzirom na to da je početak godine, želite li i vi sebi neku veću promjenu? Osjećate li uzbuđenje pri pomisli na nju? Ako je tako, pokrenite je i ne dajte se omesti fazom br. 3, imajući stalno na umu da će stići i vaša faza br. 5!

Teme
Linker
29. rujan 2022 21:46