Nije lako živjeti u čvoru. Nema lakoće, nema slobode. U vezi čega god da odlučite biti tvrdi i nepopustljivi, taj čvor će stalno biti prisutan u vama i držat će vašu osobnu radost i slobodu zavezanom.
 Foto: iStock
Opustite se i oslobodite

Ne zatežite čvorove, raspetljajte ih ljubavlju!

Na odmoru sam i uživam u svakom trenutku, a sa sobom na putovanja uvijek ponesem mnoge stvarčice koje volim ili me vesele. Primjerice, ponijela sam sigurno desetak ogrlica, a upravo su me one potaknule na ono što vam želim ispričati...

Dakle, otvaram jutros crvenu kutiju u koju sam ih spakirala prije puta. Baš volim ogrlice (i naušnice) svih vrsta, svaka za mene ima neko posebno značenje. Odabirem jednu koju želim nositi danas i pokušavam je izvući, ali ne ide - sve su se ogrlice međusobno snažno zapetljale! Čvor se čini nerazmrsivim. Najproblematičnije su one koje su fiksne, u jednom komadu - nemaju nikakvu kopču - te se naprosto ne daju razmrsiti. No srećom, ogrlica koju sam željela staviti danas ima malu metalnu kopču pa je otvaram. Čim sam je otpojila, obje strane ogrlice su glatko kliznule van iz tog gordijskog čvora. Nevjerojatnom lakoćom su se oslobodile.

A kad sam izvukla tu jednu, i neke druge ogrlice su se razmrsile.

Takvi mali svakodnevni trenuci uvijek me asociraju na neku paralelu iz naših života. Nude mi zanimljive metafore i rješenja.

Labirint tvrdoglavosti

Nismo li i mi često poput tih ogrlica? Kad se čvrsto držimo i potpuno smo "fiksni" u nekim svojim uvjerenjima, kad vidimo svijet i događaje na isključiv, samo svoj način, kad inzistiramo da nešto mora biti „tako ili nikako drugačije“, znamo se tako zapetljati u nerazmrsive situacije da se izlaz ponekad čini nemogućim.

Evo, pada mi na um moja polaznica Asja koja mi je nedavno ispričala da je već godinu dana muči svađa s prijateljicom. Bile su bliske još od djetinjstva, ali sada su se zapetljale tako da nijedna neće popustiti i okončati taj nemili period. A, zapravo cijela ta situacija pritišće i jednu i drugu i objema im teško pada. Baš kao zategnute i zapetljane ogrlice s čvrsto zatvorenim kopčama.

Nije lako živjeti u čvoru. Nema lakoće, nema slobode. U vezi čega god da odlučite biti tvrdi i nepopustljivi, taj čvor će stalno biti prisutan u vama i držat će vašu osobnu radost i slobodu zavezanom. Kud god išli, nosit ćete taj čvor sa sobom.

Izlaz

A rješenje je tako jednostavno, tako na dohvat ruke i tako oslobađajuće. Otkopčajte svoju kopču! Baš poput ogrlice. Otpustite taj stav i kut gledanja kojega se tako čvrsto držite! Otkopčajte kopču i elegantno iskliznite iz čvora. Oslobodite se! I još k tome, kao i kod mojih ogrlica, vaše odvezivanje oslobodit će i neke druge „ogrlice“ kojima se niste ni nadali.

Foto: iStock
Ovo ljetno razigrano i opuštajuće doba idealno je vrijeme za oslobađanje čvorova. Ako i vi imate neki čvor, guštajte u njegovom rastvaranju!

Ako vam se pak čini da je kopča toliko čvrsta da se ne da otkopčati, pomozite si tako što ćete je malo omekšati – kapnite kap ljubavi na nju i lakše će se otpustiti. Ljubavi prema sebi, prema drugome, prema životu.

A u budućnosti, živite na način da ste svjesni da uvijek postoji kopča, da uvijek možete otpustiti stara čvrsta uvjerenja i prigrliti neka nova - opuštenija i slobodnija. Asja je odlucila upravo to učiniti – otpustiti svoju kopču i prestati očekivati ispriku. Pokušat će se potpuno opustiti u vezi te cijele priče s prijateljicom i usmjeriti na jedino što je bitno - podsjetit će se da svoju prijateljicu usprkos svemu voli. A kad bude spremna, dat će joj to i do znanja.

Evo nekoliko ideja za raspetljavanje čvorova

  • Potpuno se uživite u život i situaciju druge osobe i pokušajte je razumjeti.
  • Podsjetite se da je život prevrijedan i prekratak da biste ga trošili na zatezanje čvorova.
  • Uđite u osjećaj velikodušnosti i širine, duboko udahnite i recite sami sebi: sve će se riješiti na najbolji mogući način.
  • Zamolite nepristranu osobu da vam da svoje ideje za raspetljavanje.
  • Zapitajte se što vaše srce želi učiniti u vezi te situacije. Poslušajte ga!

Linker
15. travanj 2024 20:45