Ako se ljutite zbog neke situacije koja vam se upravo događa, pogledajte ju u kontekstu cijelog vašeg života - koliko će vam to biti bitno za mjesec dana?

 SHUTTERSTOCK
drugačiji pristup

Ne gledajte samo izdvojene pločice u tkanju života ili zašto je važno vidjeti širu sliku

Koliko puta vam se dogodilo da vašu pažnju potpuno zaokupi neka trenutna situacija i muči vas, a da se ne sjetite od nje odmaknuti i promotriti širu sliku

Ovih sam dana sva u biranju keramičkih pločica. Preuređujemo naime kupaonicu u kući pokojne svekrve. Kako je kuća građena u 30-tim godinama prošlog stoljeća, voljeli bismo u uređenju pomalo zadržati retro-ozračje. Pa tragam za podnim pločicama s vintage uzorcima. Ponekad me neka oduševi, ali znam da taj pojedinačni komad ustvari ne daje pravu sliku kako će izgledati pod kupaonice. Tek kad se uzorak posloži jedan do drugoga s većim brojem pločica, dobiva se istinski dojam. Pa tako za svaku pločicu koja mi se svidi tražim po internetu fotografije kako to izgleda kad ih je puno posloženo na podu.

I često se iznenadim. Pločica koje je sama za sebe jako lijepa, ne daje lijepu šaru kad se umnoži na podu. Bilo da je uzorak presnažan pa puno takvih djeluje previše intenzivno ili pak vijuge kad se spoje ne daju baš lijep oblik velikog uzorka kojega su kreirale. Druge pak pločice, koje mi na prvu nisu djelovale tako zanimljivo, kad se umnože odjednom stvore čaroliju - sliku koja se nije dala naslutiti.

Pitate se sada vjerojatno - zašto vam pišem o keramičkim pločicama? Pišem vam zato što sam tako birajući ih, u njima odjednom vidjela zaista sjajnu životnu metaforu.


Šira slika

Razmislite - koliko puta vam se dogodilo da vašu pažnju potpuno zaokupi neka trenutna situacija i muči vas, a da se ne sjetite od nje odmaknuti i promotriti širu sliku? Tako često se bavimo samo jednom ‘pločicom‘ pokušavajući naći rješenje ili pak vrteći se u krug i ne shvaćamo da tako zapravo nikada ne možemo pronaći prave odgovore.

Trebali bismo razumjeti da je svaki događaj tek pločica u tkanju našeg života, ali i u tkanju cijelog postojanja i što češće budemo promatrali stvari iz te perspektive, to će nam biti lakše.

Takva šira slika može nam ponuditi razjašnjenja, a može često donijeti i utjehu.

Evo nekih primjera:

  • Ako se ljutite zbog neke situacije koja vam se upravo događa, pogledajte ju u kontekstu cijelog vašeg života - koliko će vam to biti bitno za mjesec dana? Ili godinu?
  • Iznervirao vas je kolega na poslu. Koliko je to zaista bitno u širem kontekstu priĉe da radite posao koji volte i da od njega možete živjeti?
  • Napravili ste grešku oko koje se grizete? Ako pogledate širu sliku, vidjet ćete tkanje puno grešaka svuda oko sebe - baš svi ljudi griješe. Često. Na male i velike načine, stalno. I to je prirodno.

Ili, primjerice, možda vam se nešto sada čini loše, ali gledajući širu sliku, možda vam je upravo to sada bilo potrebno. Ponekad je čak dovoljno da si kažete: Iako sada ne vidim širu sliku, vjerujem da ću za godinu-dvije jasnije razumjeti zašto mi se ovo baš sada događa i na koji mi način to možda donosi i nešto dobro.

I uvijek se sjetite - tkanje je toliko veliko i beskrajno da gledajući samo oko sebe ne možete vidjeti njegovu povezanost i jasnu sliku. Tek kad se udaljite, tkanje počinje dobivati istinski smisao. Tek kad se malo odmaknete, možete vidjeti da je sve povezano i da smo svi povezani.

I još jedan aspekt za kraj - možete također svako svoje djelovanje promatrati kao pločicu u popločenju vašeg života. Hoće li ponavljanje takvih akcija i ponašanja donijeti životni uzorak i veliku sliku koju istinski želite kreirati? Ili biste trebali početi upotrebljavati neke drugačije šare?

Ostavljam vas da na novi način razmislite o svojim životnim pločicama:)


Sanjine radionice i savjetovanja uvijek možete pronaći OVDJE.

Linker
27. travanj 2024 05:12