Baš kao i ja, tako vjerojatno i vi, kad pogledate unatrag, primjećujete da je srž vašeg bića uvijek ista.
 Foto: iStock
Sretan prozorčić

Možemo li sami sebe istinski promijeniti?

Kad malo razmislim - sve te korake koji su mi pomogli da stignem iz stare u novu Ja napravila sam prvenstveno zahvaljujući jednoj rečenici: usudi se iako se i bojiš!

Ovo je proljeće bilo zaista promjenjivo. Čas je bilo sunčano i toplo pa bi zatim pala kiša i ponovo nas vratila u hladne dane, a onda bi opet prilično zagrijalo...
No, u posljednje se vrijeme toplina ustalila i iako još ponekad osvježi kiša, ipak nam polako i sigurno stiže ljeto. I svi znamo da će stići. Znali smo to čak i one godine kad je 31. svibnja u Gorskom kotaru pao snijeg (mislim da je bila 2006. - dobro sam zapamtila tu vožnju kroz snježne nanose).

Zašto vam ovo pišem? Vjerovali ili ne, zbog jedne sasvim drugačije teme, koja je s vremenskim prilikama povezana samo metaforički. Teme o tome možemo li se promijeniti - onako stvarno i istinski.

Što nam može pomoći

Nedavno me jedna polaznica radionice Upoznaj svojeg unutarnjeg junaka upitala: "Postoji li meditacija ili tehnika koja nam može pomoći da se prebacimo iz straha u hrabrost?" Zapravo je srž njenog pitanja bila: Što nam može pomoći da se promijenimo?

To me pitanje u mislima vratilo u davnu 2005. godinu kad sam završavala školu Snowlion (četverogodišnja škola za integrativne terapeute). Obožavala sam tu školu i kroz nju sam zaista jako puno naučila i otkrila - o sebi, drugim ljudima, o načinu kako svi funkcioniramo na psihološkom i energetskom nivou, ali... za svoju sam diplomsku tezu odabrala temu Možemo li se istinski promijeniti, jer sam usprkos svemu imala dojam da mnome i dalje upravljaju neki stari automatski obrasci. Koji su se jako opirali promjenama.

Baš kao i ja, tako vjerojatno i vi, kad pogledate unatrag, primjećujete da je srž vašeg bića uvijek ista. I kladim se da se da ste, kad god ste imali neku godišnjicu mature, zaključili da su, bez obzira na životne odabire i postignuća i svi vaši školski kolege zapravo u duhu ostali isti.

Pa koji je onda odgovor na pitanje o mijenjanju sebe?

Bez obzira na to što naša srž ostaje ista, mi se ipak na puno nivoa možemo (i trebamo) mijenjati. I uspjet ćemo u mijenjanju onih aspekata sebe do kojih nam je zaista stalo da postanu drugačiji, toliko stalo da ćemo se na to snažno usmjeriti i stvarno se potruditi (jer bez aktivnog truda je sve prazna priča).

Danas su nam u tom smislu dostupne mnoge psihološke, energetske i duhovne tehnike i načini, ali je pri tom izuzetno važno napomenuti još jednu činjenicu: nijedna velika promjena u nama ne događa se odjednom! Treba sam sa sobom biti strpljiv i uporan, znajući da nijedan tretman, knjiga ili meditacija, koliko god kvalitetna bila, neće učiniti da se preko noći pretvorimo u sasvim drugačiju osobu.

Korak po korak

Događaju se mali značajni 'klikovi', a-ha uvidi, otvore se nove spoznaje…ali baš kao i s vremenskim prilikama, promjena je uvijek - promjenjiva! Taman nam se učini da smo se pomakli - da se drugačije postavljamo i reagiramo na neke stvari, a onda se odjednom uhvatimo da radimo 'po starom'. Svakome se to događa i važno je u takvim trenucima ne ljutiti se na sebe i sjetiti se da je to uobičajena 'kiša' koja nas može načas vratiti u hladnoću 'zime', ali da naše željeno 'ljeto', mic po mic, ipak neizbježno dolazi!

Jer naprosto… želimo se mijenjati.

Mijenjajući se tako korak po korak (neki koraci su veći a neki manji )…čitavo putovanje postaje zanimljivo – ispunjeno s puno malih pobjeda. Svaki novi korak nas oduševi i ispuni.

Gledajući unatrag, zabavno mi je promotriti koliko sam se ja sama kroz život promijenila.

Umjesto osobe koja se samo bavila arhitekturom i 'bježala' od brojki i knjigovodstva, sada sam osoba koja potpuno razumije i samostalno upravlja poslovanjem svojih tvrtki. Od nekoga tko nikada nije održao javno predavanje, postala sam osoba koja živi od držanja predavanja i radionica.

Ona 'ja' koja se nije usudila voziti auto nikamo izvan Zagreba pretvorila se u ženu koja bez problema može autom i na kraj svijeta. A kad se samo sjetim sebe kao srednjoškolke koja se nije usudila plesati, niti ići u bilo kakvo društvo bez bar jedne prijateljice… danas plešem čim začujem muziku i zaputim se sa smiješkom sama i u Mexico. Ma baš se gušt mijenjati!

Kad malo razmislim - sve te korake koji su mi pomogli da stignem iz stare u novu Ja napravila sam prvenstveno zahvaljujući jednoj rečenici: usudi se iako se i bojiš!

I da završim s jednim citatom iz onog svog diplomskog rada: Ako se ne mijenjamo, ne rastemo. Ako ne rastemo, zapravo istinski ne živimo. Rast zahtjeva da se privremeno odreknemo sigurnosti. Gail Sheehy

Pa zato i vi:

  • Ne dopustite si nikada da vas zatoče strahovi i oklijevanja, hrabro posegnite za 'novim ja' kakvog si želite.
  • Nagradite se i potapšajte po ramenu za svaku malu promjenu koju napravite u željenom smjeru.
  • Kad vam se čini da ste se vratili u staro ponašanje, sjetite se da je to samo prolazna 'kiša' na putu do ljeta.
  • Pogledajte 10 godina unatrag i uočite koliko ste napredovali od tada.
  • Uzbudljivo je mijenjati se, uživajte u svakoj savladanoj nelagodi i svakoj svojoj novootkrivenoj osobini!

Linker
26. travanj 2024 07:18