FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
nadahnuće

Možemo li i trebamo li svi mi biti inspirativni ljudi?

Pokušajte zamisliti svijet u kojem baš svaka osoba radi ono što obožava raditi i s užitkom kreira dobrobit za sebe i druge

U zadnje dvije godine nisam baš puno putovala pa me je ideja da sa suprugom vikend provedem u Poreču posebno obradovala. Naime, bili smo pozvani da prisustvujemo jednoj lijepoj obljetnici - 50-godišnjici teniskog turnira „Istarska rivijera“. Radovala sam se unaprijed prilici da prošetam kroz pitoreskne porečke uličice, popločane kamenom uglačanim kroz stoljeća ili samo sjednem negdje uz more promatrajući ljeskanje sunca na modroj površini.

No iako sam tu potrebu svoje duše ostvarila i čak pronašla sat vremena da sama istražujem grad i fotografiram zanimljive detalje, ono što me se najviše dojmilo tijekom tog vikenda bili su zapravo - ljudi. Kroz ta dva dana družili smo se s mnogim starim prijateljima i poznanicima i međusobno dijelili životne priče. A mnoge od tih priča bile su zaista inspirativne!


Životne želje i strasti

Gledajući unatrag, gotovo mi je nevjerojatno da baš nitko u razgovorima nije spomenuo „situaciju“, probleme, bojazni i bilo koje ružne stvari kojima nas mediji svakodnevno preplavljuju. Teme razgovora bile su ustvari životne želje i strasti koje svatko od tih ljudi s entuzijazmom provodi u djelo.

B. je od djetinjstva voljela konje i sada joj se konačno san ostvaruje u Istri - kupila je dva lijepa i zanimljiva konja, napravila za njih štalicu, hrani ih, jaše, pripitomljava i uživa u svakom trenutku ostvarivanja svog sna, upoznavajući i druge ljude u okolini koji imaju ili vole konje i jahanje. Slušati o ljubavi i energiji koju ulaže u ovu priču bilo je baš nadahnjujuće.

D. je nakon teniske karijere također otkrio koliko voli životinje i sada ima pravu farmu u Međimurju. Kako to već biva kad slijedimo svoje snove, ta se farma nekako spontano kreirala i povećavala korak po korak - neke životinje je dobio na poklon, prilike za povoljnu kupnju mehanizacije su se same otvarale, a on je otkrivao koliko ga ispunjavaju plantaže, farma i svakodnevni kontakt s prirodom. Slušajući ga koliko to voli, i moje se srce punilo entuzijazmom.

Druga pak B. odlučila je pronaći rješenje za svoj zdravstveni problem i kad ga je uz pomoć različitih stručnjaka pronašla, kreirala je blagotvoran proizvod namijenjen ženama koji namjerava plasirati u cijelom svijetu. Užitak je bio promatrati žar s kojim je o tome govorila.

N. se u mladosti nije profesionalno bavila tenisom, ali sada ulaže puno svojih ideja, sposobnosti i truda kako bi taj sport u Hrvatskoj ponovno zasjao i mladi sportaši dobili sve bolje prilike. Jako je lijepo slušati kad netko svoju energiju usmjerava za dobrobit zajednice.

Moja pak prijateljica S. koja živi u Poreču s tolikim mi je zanosom pričala o svojem radu s djecom, o poticanju njihove kreativnosti i kreiranju prostora za njihov rast, da sam se jednostavno topila slušajući ju dok smo sjedile na obali pijući sok od naranče.

A B.i V. su se brinuli da baš sve bude savršeno organizirano i njihova se profesionalnost i životna posvećenost tenisu, turnirima i ovom eventu osjećala na svakom koraku. Bilo je nadahnjujuće osjetiti kako je nekome zaista stalo i da se na te osobe možeš potpuno osloniti, znajući da će misliti o svemu.


Zašto sam vam sve ovo ispričala?

Zato što je cijeli ovaj vikend na mene ostavio snažan dojam i podsjetnik koliko je važno baviti se žudnjama i vodstvom svoga srca, bez obzira kakva su vremena i kakve su situacije oko nas. Kad radimo i kreiramo ono za što imamo strast i što nas raduje, gdje osjećamo da smo za to stvoreni i da možemo napraviti razliku, tada donosimo puno dobrobiti i drugima, tada djelujemo iz najboljih dijelova sebe i, što je također jako važno, mnogima postajemo inspiracija.

Možemo li i trebamo li baš svi biti takvo nadahnuće?

Ja vjerujem da možemo i da bismo trebali. Pokušajte zamisliti svijet u kojem baš svaka osoba radi ono što obožava raditi i s užitkom kreira dobrobit za sebe i druge. Bez da i u jednom trenutku zastane kako bi se žalila na okolnosti. Kad si dopustimo slijediti svoj žar i biti vođeni srcem, okolnosti se počinju slagati u našu korist.

I zato vas potičem da se i vi sada upitate jeste li istinsko nadahnuće ljudima koje susrećete? I na koji biste način to još više mogli i voljeli postati?



Sanjine radionice i savjetovanja uvijek možete naći OVDJE.

Linker
19. travanj 2024 03:45