Čak i kad ne znamo ili ne mislimo da kreiramo, mi svejedno kreiramo...
 Foto: iStock

Kreirate li svoj život svjesno ili nesvjesno?

Da bismo se osjećali snažno i sretno važno je da kreiramo svjesno! Da čvrsto odabiremo ono što nam čini dobro. Da pronađemo svoju sliku budućnosti koja nas raduje i koju ćemo slikati i graditi s velikim poletom. I isto tako je beskrajno važno - da kreiramo iz srca.

Neki dan mi je odjednom sinulo nešto što je očito, ali svejedno mi je djelovalo kao malo otkrivenje, a to je sljedeće: svakoga dana mi svojim postupcima, ponašanjem, akcijama i izborima - kreiramo! Baš svime što činimo - uvijek kreiramo.

S namjerom i nasumce

Ponekad kreiramo svjesno prema nekom cilju, a ponekad nasumce po inerciji.
Ponekad ni ne primijetimo da smo odustali od kreiranja i dopustili si biti nošeni vjetrom okolnosti, koje su postale kreatorom umjesto nas.

Mislim da bismo se češće trebali upitati: Što ja to kreiram? Je li to ono što želim?
Jer čak i kad ne znamo ili ne mislimo da kreiramo, mi svejedno kreiramo - utječemo na sebe, druge, svijet.

Kad znamo što kreiramo, sve nam je smisleno, lako donosimo odluke, lako isplaniramo dan s pravim zadacima jer znamo u koju su svrhu, u kom su smjeru. Kad znamo što kreiramo puni smo energije i nose nas krila entuzijazma.
No kad ne znamo što kreiramo, tada se osjećamo izgubljeno i imamo osjećaj da je svaki dan izgubljen. Tada smo poput slikara koji slika jedan djelić slike i nema pojma kako će se on uklopiti u cjelinu. Svaki naš dan je takav djelić slike.

A što onda?

Jeste li svjesni kakvu sliku vi slikate svojim danima?
Slika može biti promjenjiva, preko stare možete naslikati novu, sve je dobro dok imate ideju što slikate.
Problem je ako je slika stalno samo kaos...

Baš svakim svojim postupkom u danu kreiramo, ništa nije zanemarivo. Primjerice odabirom hrane kreiramo svoje tijelo. I baš svaki taj odabir doda jedan malen potez kistom na tu sliku tijela. Svoje zdravlje kreiramo svakim vježbanjem, ali i ne vježbanjem. Kvalitetu prijateljstva kreiramo druženjem/ne druženjem, partnerski odnos gradimo mnogim lijepim (ili pak nelijepim) sitnicama u danu. Sve su to 'cigle' od kojih gradimo svoju kreaciju.

Pogotovo kreiramo postupcima koje stalno ponavljamo. Primjerice, svojim jutarnjim ritualima. Uvođenje već samo jednog novog malog običaja kao što je primjerice jutarnja meditacija, može snažno utjecati na čitavu našu životnu kreaciju.

Ima jedna sjajna knjiga koja se zove Miracle Morning (autora Hal Elroda) koja upravo govori o tome koliko mala promjena u 'slikanju', dodavanjem jednog sata svjesnog kreiranja u kaos može potpuno promijeniti naš svijet. Naime, autor se našao u životnoj fazi kad mu je čitav život bio u rasulu, a istovremeno je imao osjećaj kako nema dovoljno vremena da bi se posvetio istinskom radu na svojim problemima. I sinula mu je genijalna ideja: ustajat će sat vremena ranije i u taj sat će 'ugurati' baš sve što zna da će mu koristiti - šest postupaka po deset minuta. I tako je svako jutro uspijevao meditirati, čitati, vježbati, vizualizirati, pisati i izgovarati afirmacije. I ne moram vam niti reći da je uskoro njegov život postao vrlo smislen i uspješan, a Miracle Morning se pretvorio u pravi pokret.

Snažni i sretni

Da bismo se osjećali snažno i sretno važno je da kreiramo svjesno! Da čvrsto odabiremo ono što nam čini dobro. Da pronađemo svoju sliku budućnosti koja nas raduje i koju ćemo slikati i graditi s velikim poletom. I isto tako je beskrajno važno - da kreiramo iz srca.

Kad god se osjetite izgubljeno, kad vam nije jasno što kreirate, najvažniji je korak vratiti se svom srcu, čuti što ono istinski želi i što mu je potrebno. Upitajte ga što bi željelo naslikati i dopustite mu da - ono kreira vašu životnu sliku.

Linker
17. travanj 2024 07:40