A što vas raduje?

 SHUTTERSTOCK
pitam se

Kreiraju li našu sreću velike stvari ili sitnice?

Život zaista može biti jednostavno lijep samo zbog toga što doživljavamo istinsku radost u sitnicama

Neki dan mi je Ljerka (jedna draga nekadašnja polaznica) poslala u poruci simpatičnu sličicu djevojčice koja grli macu, s citatom:“Meni su za sreću potrebne sitnice. “- Meša Selimović.

Sjetila sam se tog citata ove nedjelje, sjedeći sa suprugom na kavi na Britanskom trgu. Tog smo dana naime odlučili prošvrljati ‘Malim placom‘ i njegovim sajmom antikviteta.

Iako cijeli život živim u Zagrebu, nikada do sada nisam provela nedjeljno jutro na ‘Britancu‘, zamislite! Baš prava šteta.


Prelijepi mali vremeplovi

U toj prelijepoj sunčanoj nedjelji polako smo se kretali među drvenim štandovima uživajući u uranjanju u jednu sasvim neobičnu energiju. Ovdje se nudilo raznoliko mnoštvo predmeta, od kojih je svaki imao svoju povijest, starost i priču. Od srebrnih ručnih ogledala, preko secesijskih svjetiljki i petrolejki do starih ploča i gramofona. Drveni izrezbareni ormarići, čaše od tankog stakla na visokim nogicama, neobični telefon presvučen kožom koji kao da je stigao iz nekog davnog crno-bijelog filma, srebrne posudice i žličice za šećer... Svaki od tih predmeta budio je maštu i znatiželju o tome čijeg je života nekada bio dio. Pred sto ili čak više godina netko je te predmete pažljivo kreirao, netko drugi ih je s radošću i ponosom upotrebljavao... sada više nikoga od tih ljudi nema, a predmeti su i dalje ostali tu za nas, kao prelijepi mali vremeplovi.

Prodavači na štandovima s toplinom i ljubavlju su opisivali svako to malo blago koje su nudili, uz savjete kako ih održavati ili unaprijediti. Slušajući ih, činilo mi se kao da svi oni žive u nekom drugom svijetu, u nekom toplijem svijetu koji su zajednički kreirali ovdje na ovom trgu među jednostavnim drvenim štandovima, a taj svijet pun energije nekih davnih dana pružao je svima nama posjetiocima ozračje dopuštenja da se opustimo, dopuštenja da bar na jedno jutro ne budemo dio moderne civilizacije i njezinih zahtjeva, informacija i brzine. Nego da se samo divimo finoći jedne mjedene ručkice za ormarić ili stare bočice za parfem.

Jedna takva bočica me zvala da ju kupim. Malena staklena, s tamnozelenom ‘pumpicom‘ - kao neka minijaturna dragocjenost. Tko li se mirisao tom bočicom, kakvi su parfemi tada bili u modi? Je li možda pripadao nekoj mladoj djevojci u razdoblju između dva velika rata, koja se nadala da će ju zbog tog mirisa mladić koji joj se sviđao lakše zamijetiti? Ili je možda nekoj starijoj gospođi bila dio obaveznog rituala uređivanja prije nego izađe na ulicu? Možda je ta mlada djevojka poslije bila ta starija gospođa, a njezin parfem ju je pratio kroz cijeli život?

Kupila sam tu bočicu i još jedno secesijsko srebrno ogledalce, puna poštovanja prema njihovoj prošlosti i ljepoti.


Život je lijep

Nakon pregledavanja svih tih posebnih čudesnih predmeta, razgovora s mnogim prodavačima i kupnje još nekih sitnica, suprug i ja smo sjeli za jedan od stolova postavljenih na rubu trga i naručili kavu. Sjedeći tako, uz žamor okolnih posjetioca koji su međusobno raspredali zanimljive priče o antikvitetima, osjetila sam u potpunosti istinitost onog citata koji mi je poslala Ljerka. Da, meni su za sreću zaista potrebne sitnice. Činilo mi se da ne postoji savršeniji trenutak od tog osjećaja da je nedjelja, da me grije sunce dok sjedim na ovom divnom zagrebačkom trgu, pod drvećem čije grane su tek počele listati nježnim zelenim listovima, puna dojmova o uzbudljivim starim predmetima, sa svojom staklenom bočicom u maloj vrećici. I još k tome sam uspjela dobiti kavu s bademovim mlijekom, a uz nju su servirana i dva paketića - u jednom mali keks s finom aromom cimeta, a u drugom minijaturna mentol žvakaća guma. Otvarala sam paketiće i mirisala ih, radujući se kao malo dijete. Život zaista može biti jednostavno lijep samo zbog toga što doživljavamo istinsku radost u sitnicama.

I osim toga, ovo mi je nedjeljno jutro pokazalo da nije nužno nekamo otputovati da biste iskusili novu i drugačiju energiju, trebate samo u svojoj okolini potražiti zanimljive kutke pune života. I zatim kad ih posjetite, biti u njima prisutni svim čulima.

Koji kutak ćete vi otkriti idućeg vikenda? Odaberite ga odmah sada!


Sanjine radionice i savjetovanja uvijek možete pronaći OVDJE.

Linker
15. travanj 2024 19:45