Lijepe i dobre malene stvari su temelj dobrog raspoloženja za svakoga od nas

 SHUTTERSTOCK
one su tkanje naših života

Koliko često vas u danu raduju male stvari?

Što se manje budete dali ‘izbaciti iz cipela‘ lošim malim stvarima i što više pronalazite onih dobrih kojima se veselite, to će u vašem životu biti više osmijeha, blaženstva, uspjeha i dobrih odnosa

Jako je zanimljiva ta tema malih stvari pa mi se i ovaj tjedan nametnula, na jedan sasvim drugačiji način.

Naime (onako kako ja to vidim), jako je važno da se prema mnogobrojnim malim stvarima u našem životu postavljamo istovremeno na dvojak način!

Prvi način i stav trebao bi biti kao u popularnoj knjizi Dr. Richarda Charlsona „Ne mari za male stvari“ - poanta knjige je da si ne dopuštamo živciranje oko sitnica. Računali ste na sunčan dan, ali pala je kiša? Zakasnili ste na sastanak, zagorio vam je ručak, sjetili ste se prijateljici čestitati rođendan tek nakon dva dana, kolega na poslu vam je nešto prigovorio, pokvarila vam se veš mašina, a trebate oprati puno odjeće za godišnji odmor? Sve su to male stvari koje se svima događaju i koje mogu izazvati da se oko njih nervirate, grizete i stresirate. Ali to nerviranje baš nikako neće pomoći ili popraviti situaciju, samo je gubljenje vremena i energije. Baš je jako važno u svakom takvom trenutku zastati i shvatiti da se radi o - maloj stvari, o nečemu što treba riješiti, možda se nekome ispričati ili izvući iz toga pouku i jednostavno - zaboraviti i krenuti dalje. Ne dopustite si previše mariti za takve male stvari.

Jer - puno je važnije da svoje vrijeme upotrebljavate za pristup br. 2!


Dobro raspoloženje

Neki dan sam ujutro bila sama u kući i odjednom sam poželjela zaplesati nasred dnevnog boravka. „Hm, da vidimo, neka stara dobra pjesma...“- pomislila sam i potražila na YouTube-u hitove iz 50-ih i 60-ih.

U prijedlozima je iskočila pjevačica za koju nikad do tada nisam čula, Kitty Kallen, a pjesma se zvala „Little Things Mean a Lot“ („Male stvari puno znače“). Pjesma je baš jako lijepa i odmah me odnijela u energiju nekog drugog vremena pa sam s guštom zaplesala, sve onako u crvenoj ljetnoj spavaćici. Da, ima malih stvari koje su beskrajno važne, baš poput glazbe koja nas obraduje. A naslov te pjesme je izrazio upravo način i stav broj dva, o kojem ću vam sada nešto reći.

Za vikend smo suprug i ja bili na moru i družili se s malenom unučicom. U nedjelju predvečer mi je bilo žao što se zbog obaveza moram vratiti u Zagreb. No tada sam odmah pomislila: „Ali radujem se što ću se voziti natrag s Teom (starijim sinom), rijetko imamo toliko vremena za razgovor.“ Pa odmah zatim: „Radujem se svom krevetu i što ću se noćas moći dobro naspavati.“ I onda „Radujem se knjizi koju ću pred spavanje malo pročitati.“ Te su me misli odmah ponovno prebacile u dobro raspoloženje. I podsjetile koliko je za naš dobar unutarnji osjećaj važno radovanje malim stvarima u sadašnjosti i budućnosti. Odnosno pronalaženje onoga čemu se radujemo u svakoj prilici. Kad sam na moru, radujem se što sam na moru, kad sam u Zagrebu, radujem se zagrebačkim malim stvarima, kad sam s obitelji, radujem s obitelji, kad sam s prijateljicama, radujem se prijateljicama, kad sam u vrtu, radujem se vrtu. I sve tako.

Dakle, izuzetno važan drugi pristup malim stvarima je stalno pronalaženje onih koje u vama izazivaju radost - bilo u ovom trenutku ili unaprijed. Male stvari su izuzetno bitne, one su tkanje naših života. Tragajte svakodnevno za perlicama u tom tkanju. I imajte uvijek neku u perspektivi!

Što se manje budete dali ‘izbaciti iz cipela‘ lošim malim stvarima i što više pronalazite onih dobrih kojima se veselite, to će u vašem životu biti više osmijeha, blaženstva, uspjeha i dobrih odnosa.

Lijepe i dobre malene stvari su temelj dobrog raspoloženja za svakoga od nas. Neka vam svaki dan budu u fokusu!


Sanjine radionice i savjetovanja uvijek možete pronaći OVDJE.

Linker
24. travanj 2024 04:54