Kad odlučite da ćete djelovati po svojoj unutarnjoj dinamici, bez vanjske strukture, često vam je teško pokrenuti se i organizirati, jer vaša podsvijest tu situaciju doživljava kao da su nastupili praznici i vuče vas da se samo odmarate i uživate
 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
osobni pristup

Koji je ispravan put - vanjska struktura ili unutarnja dinamika?

U raznoraznoj duhovnoj literaturi i objavama koje su danas dostupne sve je popularniji pristup dopuštanja tijeku života da vam donese što vam treba donijeti i osluškivanja unutarnjeg nadahnuća da vas pokrene u pravom smjeru. I često odbojnosti prema vanjskim, nametnutim strukturama, prema "moranjima" svih vrsta

I ovog, kao i svakog ponedjeljka pišem vam kolumnu. Već sam ih kroz sve ove godine napisala 295.

Ali vani danas rominja kiša. Sve je nekako sivo i usporeno i osjećam kako ni u meni u ovom trenutku nema puno životne iskre. Najradije bih se zavukla pod poplun i spavala. Ili čitala neku knjigu. Ili jednostavno ne radila ništa.

No obaveza je tu - važno je da napišem kolumnu. Volim pisati, raduje me to, ali moje prirodno nagnuće u sporom kišnom danu nije akcija bilo koje vrste. I upravo o tome vam danas želim pisati - o unutarnjoj i vanjskoj strukturi, o zadanim okvirima s jedne strane i varijanti "go with the flow" s druge. Koji je najbolji put za vas?


Pravi smjer

U raznoraznoj duhovnoj literaturi i objavama koje su danas dostupne sve je popularniji pristup dopuštanja tijeku života da vam donese što vam treba donijeti i osluškivanja unutarnjeg nadahnuća da vas pokrene u pravom smjeru. I često odbojnosti prema vanjskim, nametnutim strukturama, prema "moranjima" svih vrsta.

S velikim dijelom takvog pristupa se i ja slažem - kad ima previše "moranja" izgubi se vaša bit, a istina je da vam život stvarno donosi na put ono što je za vas bitno i važno je da pratite svoj osjećaj u tijelu i svoju intuiciju kao putokaz. Moja intuicija zaista nepogrešivo prepoznaje kad se preda mnom pojavi nešto što je važno da odaberem za sebe.

Ali, ali...u svemu ovome postoji i zamka. Ako zaključite da se jednostavno trebate prepustiti, može se dogoditi da vaši nevidljivi (nesvjesni) programi iz podsvijesti preuzmu palicu vodstva i ne rade baš u vašem dugoročno dobrom interesu.

Na što točno mislim? Mislim da je važno biti svjestan automatskih programa koje smo usvojili dok smo bili još djeca. Kad nema vanjske strukture, ti automatski programi nas počnu voditi, često snažnije nego intuicija.

Primjerice, svi smo kroz dugi niz godina bili u vanjskoj strukturi školovanja u kojoj se znalo kad se mora biti u školi i koje zadaće se moraju pisati. A kad bi nastupili zimski ili ljetni praznici, kad se vanjski okvir maknuo, naš se fokus radosno prebacivao na slobodu i sva zadovoljstva djetinjstva. Rijetko koje dijete je za vrijeme praznika razvijalo vlastitu disciplinu i unutarnju strukturu.


Istrenirana podsvijest

I zato, po automatici, kad odlučite da ćete djelovati po svojoj unutarnjoj dinamici, bez vanjske strukture, često vam je teško pokrenuti se i organizirati, jer vaša podsvijest tu situaciju doživljava kao da su nastupili praznici i vuče vas da se samo odmarate i uživate. Pristup "go with the flow" može vas tako odvesti u inertnost. Vaša je podsvijest istrenirana da odgovara akcijom na organizirane zahtjeve i strukturu koja dolazi izvana, a unutarnja struktura je kod većine nas premalo razvijana. I zato je mnogim ljudima teško disciplinirano pratiti (željeni) program vježbanja ili prehrane, dok istovremeno ako se upišu na neku vođenu aktivnost (struktura izvana) bez problema je sustavno pohađaju i drže se programa.

Dakle, jako je važno da imate jasnu sliku toga s čime imate posla (kako se ponaša vaša podsvijest) i da prema tome krojite svoje planove.

Moj osobni pristup je kombinacija vanjske strukture i unutarnje slobode - stalno osluškujem intuiciju i unutarnje nadahnuće i fleksibilno mijenjam planove, ali u područjima gdje znam da je moja unutarnja struktura (disciplina) nedovoljno jaka, potražim vanjsku strukturu koja će mi dati okvir i poticati me na akciju.

Znate li da je većina Michelangelovih djela nastala po narudžbi? Također, sva poznata arhitektonska djela su rezultat nečije narudžbe, a i mnogi izumi. Struktura i okvir izvana često daju "polje" ili "ograđeno igralište" na kojem se onda mašta i talent mogu razmahati. Vanjska struktura zna biti jako korisna. Da je Michelangelo klesao samo prema unutarnjem nadahnuću, barem polovica njegovih sjajnih djela ne bi nikada nastala.

Sprijateljite se s vanjskom strukturom, najbolje s onom koju sami odaberete. I dopustite joj da vam pomaže.

A ja...pitam se koliko bih tekstova napisala da ne postoji dogovor o kolumni svakog ponedjeljka. Puno, puno manje, sigurna sam.



Sanjine radionice i savjetovanja možete pronaći OVDJE.

Linker
19. travanj 2024 16:32