Za vaše zdravlje, vitalnost i dobru liniju jako je važan feng shui hladnjaka i smočnice!
 Getty Images
pitam se

Kakve veze imaju kolači i nekontrolirano debljanje s feng shuijem? Itekakve...

Puno je lakše živjeti zdravo kad u kuhinji nema ničega što te "dovodi u napast". I upravo je vezano uz hranu izuzetno važno "kreirati okoliš koji će povoljno djelovati na nas"

Krajem ovog mjeseca moja tvrtka organizira sjajne radionice svjetske feng shui majstorice Marie Diamond. Ta me žena svaki puta iznenadi količinom i širinom različitih znanja koja posjeduje, ali i jednostavnošću kojom ih prenosi. Recimo, na vrlo jasan način predočava tri ključne komponente koje kreiraju život svakoga od nas:

1. Nebeska sreća. To je ono s čime dolazimo na ovaj svijet - možemo to nazvati kombinacijom gena, urođenim karakterom ili čak karmom.

2. Ljudska sreća. To je sve ono što mi sami činimo, kako razmišljamo, što govorimo, koje akcije poduzimamo. Najčešće je naš fokus kad želimo nešto postići, upravo na toj (ipak samo) trećini.

3. Zemaljska sreća. Ona obuhvaća utjecaj okoline - kime i čime smo okruženi kroz život.

Upravo ovim trećim, često zanemarenim aspektom bavi se feng shui, pomažući nam da namjerno kreiramo okolinu koja će za nas biti poticajna i podržavajuća i pomagati nam u promjenama kakve želimo. Utjecaj okoline u kojoj živimo ima veliku moć!


Nisam mogla odoljeti

Ja sam sve ovo učila na Feng shui akademiji i zatim iskusila koliko je istinito, no znam da mnogima od vas feng shui može zvučati apstraktno, previše "istočnjački" ili komplicirano. Pa sam vam zato danas odlučila napisati nešto o utjecaju okoline u kojoj živimo što će baš svima biti razumljivo.

Nedavno smo (to znate iz prethodne kolumne) u obitelji imali vjenčanje. A nakon vjenčanja, naš je hladnjak bio prepunjen svečarskom hranom koja je ostala - najfinija kuhana šunka i naresci, razni namazi i domaće paštete, svadbeni kolači svih boja i veličina.

U našoj kući inače nemamo običaj kupovati nareske, čak ni one najukusnije. Niti pravimo ili kupujemo kolače, osim za posebne događaje. Čak ni u kavu ne stavljamo šećer. I to mi je normalno, baš ništa mi ne nedostaje. Ujutro kad ustanem, najčešće popijem vodu s malo limuna i pojedem jabuku. A malo kasnije namažem humus na integralni kruh i na njega narežem svježu papriku. Sve te stvari volim i jedem s veseljem.

Ali u proteklom tjednu.... uh! Otvorim hladnjak, a iz njega iskaču naresci i kolači! Tko bi odolio najukusnijoj kuhanoj šunki? Ili pestu? Domaćem namazu od tune? Tamnim kolačima s bijelom kremom na vrhu, posutom zlatnim prahom i kuglicama? Ja svaki puta nisam odoljela.

I tako sam odjednom pred kraj tjedna shvatila da se za svaki doručak i večeru hranim kruhom s narescima ili (zaista previše slatkim) kolačima, a sve uz izgovor "trebamo to potrošiti". U petak kad mi se učinilo da hlače zakopčavam teže nego inače, odjednom sam kristalno jasno shvatila koliko je golem utjecaj okoline u kakvoj živimo na nas i naše zdravlje. Da živim svaki tjedan u post-svatovskoj okolini, sasvim sigurno bih se ubrzo pretvorila u buhtlicu.

Puno je lakše živjeti zdravo kad u kuhinji nema ničega što te "dovodi u napast". I upravo je vezano uz hranu izuzetno važno "kreirati okoliš koji će povoljno djelovati na nas".


Nemojmo se zavaravati

A taj okoliš prvenstveno kreiramo kad otiđemo u trgovinu ili na tržnicu. Svi već vjerojatno znate da trebamo kupovati hranu kad smo siti. Ali isto tako treba biti svjestan da na svoje zdravlje, izgled i kilažu utječemo upravo u tom trenutku! Bitno je da sami sebe ne zavaravamo da ćemo "biti karakter" kasnije, iako će nam napast biti pred nosom.

Ako napasti nema, a mi smo gladni, jednostavno ćemo posegnuti za zdravijom varijantom koja nam je na raspolaganju (primjerice, ja često navečer u hladnjaku uočim juhu od ručka pa je s veseljem podgrijem).

Dakle, zapamtite da je za vaše zdravlje, vitalnost i dobru liniju jako važan - feng shui hladnjaka i smočnice! Jer nas podsvijest često odvede linijom manjeg otpora pa kombinacija "fino je" i "na dohvat ruke mi je" nadvlada mnoge čvrste karaktere.

I zato od danas, kad god budete hodali među policama dućana ili štandovima tržnice, sjetite se sebe upitati: "Kakav ću si okoliš ovom kupnjom kod kuće kreirati - koji pomaže ili koji odmaže onome što istinski želim biti (ili postati)?"




Sanjina savjetovanja i radionice potražite OVDJE.

Linker
18. travanj 2024 08:01