Što ako si ne dajemo priliku za oporavak i stalno ponavljamo loše postupke ("stojimo na kiši")?
 Foto: Istock
Sklanjate li se na vrijeme od kiše?

Kako se kapi kiše mogu odraziti na puno stvari u našim životima

Sve te kapi kiše predstavljaju bilo koje elemente koji nas ometaju u zdravom i radosnom životu i ubiranju njegovih plodova. I baš kao što je kiša neminovna, tako su neminovni i problemi koji nam se svima u životu pojavljuju.

U subotu smo suprug i ja bili pozvani kod prijatelja u Istru u berbu maslina. Jako me to radovalo i beskrajno sam uživala u cijelom procesu - berbi, zatim odvozu maslina u obližnju uljaru i promatranju kako se one pretvaraju u ulje. Trenutak kad gusta bistra zelena tekućina poteče iz cijevi i okus i miris tog tek stvorenog ulja su neopisivi!

No danas sam vam zapravo htjela pisati o nečem drugom. O kiši. Naime, u branju maslina nas je svako malo ometala kiša. Počela bi pokojom sitnom kapi pa bi se zatim pojačala i - bilo je vrijeme za sklanjanje pod zaklon napravljen od velike plastične cerade razapete među drvećem.

Sklonivši se, pogledala sam male mokre točkice na svojoj svijetlosivoj majici i pomislila: dobro je, malo ih je, uopće se ne osjećam mokro i brzo će se osušiti. Tako je i bilo i kad se uskoro iza oblaka stidljivo pokazalo sunce, majica je bila ponovno suha i ja spremna za berbu. No nakon sat vremena uživanja u branju maslina priča se ponovila, a moja majica je "zaradila" nešto više kišnih kapi.

Zdravlje i odnosi

Stojeći opet pod nadstrešnicom razmišljala sam o tome kako se slika kiše na mojoj majici može prenijeti na mnogošto u životu. Postoji određena količina kapi nakon kojih se još uvijek osjećam suho i koje se brzo osuše (kao da suhoća majice prevagne i povuče na svoju stranu). No da sam ostala dulje na kiši, u jednom trenutku bih se počela osjećati u mokrome - količina kiše na majici bi prevladala i "povukla" i suhe dijelove u mokro. I tada ne bih više mogla pričekati da se majica osuši, morala bih poduzeti veće korake: skinuti je i zamijeniti suhom.

Isto je i s našim zdravljem, zar ne? Postoji određena količina loše hrane ili štetnih supstanci ili nespavanja i slično, pri kojima se i dalje osjećamo dobro i s lakoćom se možemo oporaviti. Tijelo "povuče" natrag u zdravlje baš kao što suha majica nadvlada male mokre točke.

No što ako si ne dajemo priliku za oporavak i stalno ponavljamo loše postupke ("stojimo na kiši")? U jednom će trenutku naše tijelo prijeći tu granicu lakog obnavljanja (prijeći će u "mokro") i - razboljet će se.

I tada nam više neće moći pomoći samo "sklanjanje pod nadstrešnicu" (odmor i oporavak), morat ćemo poduzeti snažnije mjere da bismo se izliječili. A budući da tijelo ne možemo promijeniti kao majicu, bilo bi nam svima mudrije da se što prije mičemo s "kiše" i ne pravimo se da ne vidimo svoje loše zdravstvene navike!

Ista stvar je i u odnosima s drugim ljudima. Kad se nešto malo pokvari, važno je to odmah ispraviti, jer ako dočekamo da se loši osjećaji nagomilaju (da se majica smoči), puno će teže biti popraviti situaciju i na žalost ta "majica" može dugo ostati mokra (odnos se može potpuno pokvariti).

Na nama je izbor

S problemima je isto. Ako ih riješimo dok su mali, nećemo ih ni osjetiti, ali ako i dalje beremo svoje masline praveći se da kiša ne pada, mogli bismo se ne samo potpuno smočiti, nego i ozbiljno prehladiti.

Sve te kapi kiše predstavljaju bilo koje elemente koji nas ometaju u zdravom i radosnom životu i ubiranju njegovih plodova. I baš kao što je kiša neminovna, tako su neminovni i problemi koji nam se svima u životu pojavljuju.

No kao i kiša, iako nas ti problemi "smoče", oni mogu biti korisni za naš rast. Ali je pri tome dobro biti svjestan da je na nama izbor hoćemo li naučiti iz malo kapi ili shvaćamo tek kad postanemo potpuno mokri.

Linker
18. travanj 2024 00:54