FOTOGRAFIJE: FRESHSPLASH GETTY IMAGES
novi tečaj

Kako sam se zaljubila u Bereginje i otkrila moć drevnih slavenskih simbola

Ovaj put vam želim pisati o nečem prekrasnom što sam tek nedavno otkrila pa vjerujem da će i mnogima od vas biti otkriće

Već sam vam pisala o tome koliko mi puno znače knjige o Anastaziji (ruskog autora Vladimira Megrea) i koliko me snažno doziva zov povratka prirodi i iskonskim ljudskim vrijednostima (i mnogim zaboravljenim sposobnostima) o kojima Anastazija govori. Među ostalim, ova čudesna žena iz tajge često spominje doba Vedrusa - ruskog naroda koji je živio u vedsko doba i o kojem se ustvari zna vrlo malo. Govori o dobu u kojem je život čovjeka bio utemeljen na ljubavi - prema sebi, drugome i planeti, o dobu sasvim drugačijih vrijednosti i puno dubinski sretnijeg načina života od ovog današnjeg.

A onda mi je pred nekoliko mjeseci jedna mlada žena, moja prijateljica Maggie, otkrila da postoji nešto što se zove Bereginje. Prvi puta sam čula za taj pojam. "Bereginje dolaze iz područja Rusije i Bjelorusije, ali su vezane uz sve drevne slavenske narode,"- objasnila je Maggie - "to je sustav simbola i pokreta koji nam pomažu da postignemo unutarnju ravnotežu."

Nešto u toj priči me snažno privuklo, onaj osjećaj kad vam cijelo tijelo kaže: ovo te poziva da to otkriješ! Pa sam i ja nedavno upisala tečaj Bereginja, a vodila ga je čudesna žena vilinske energije po imenu Latica. Tečaj se odvijao tijekom dva tjedna, svaki dan u sedam i trideset ujutro. Iako inače nisam ranoranioc i iako se svaka lekcija mogla pogledati kasnije na snimci, Bereginje su me toliko očarale da sam svako jutro u sedam bila budna za radionicu online uživo i puna radosnog iščekivanja. A Latičino vodstvo bilo je jednostavno savršeno.


Pokreti i simboli

Snaga Bereginja došla je u naše krajeve preko Ruskinje Ksenie Silaeve. Bereginje su sustav od 27 simbola, od kojih je svaki povezan s nekim od aspekata života. Te su simbole drevne slavenske žene vezle na različite predmete pa su se tako zadržali do današnjih dana. Uz svaki simbol postoji opis njegovog značenja i postoji niz pokreta koji to značenje osnažuju. Kad žena nauči te pokrete, može ih pretvoriti u ples obojen vlastitom kreativnošću. I može uvijek odabirati one pokrete i simbole koji su joj u tom životnom trenutku najviše potrebni.

Bereginje ženama pomažu u povezivanju sa sobom, povezivanju s prirodom, povezivanju duhovnog i materijalnog ili Latičinim riječima: "Bereginje daju podršku plodnosti, životu, obilju, radosti i slavlju života."

Jednostavnost, a istovremeno velika dubina i mudrost ovog sustava me doslovno osvojila, osjećala sam se kao da ponovno otkrivam nešto što je cijelo vrijeme bilo upisano duboko u mojim stanicama, u mom DNK. Nešto u meni je prepoznavalo i radovalo se svakom značenju tih simbola.

I odjednom mi je bilo jasno zašto nikada nisam mogla zapamtiti neobične nazive različitih poza (asana) u jogi i zašto mi nikada nije bilo blisko pjevanje napjeva koji su dolazili iz Indije.

To jednostavno nisam osjećala kao svoje. A ovi nazivi poza - "krila", "pupoljak", pa značenja svakog pokreta (otvaranje srca, povezivanje s precima, izražavanje ljubavi, postavljanje granica....) - sve mi je bilo tako jasno, blisko i razumljivo i odmah pamtljivo.

Učenja drevnih naroda s Dalekog Istoka, iz Južne Amerike, pa i ona američkih Indijanaca i australskih Aboridžina nekako su se zadržala do današnjih dana i za sve njih odavno znamo, no slavenska drevna mudrost kao da se tek sada ponovno rađa.

Ona nam donosi podsjetnik i alate da svoje živote preispitamo i ponovno sagradimo na iskonskim vrijednostima poput čistoće, pravde, harmonije, zajedništva, razumijevanja, povezivanja, slobode, kreativnosti, odgovornosti, postojanosti, zahvalnosti, istine, dobrote i empatije.

Uz simbole koje su naše bake vezle sjedeći na nekoj prelijepoj cvjetnoj livadi.


Sanjine radionice i savjetovanja možete pronaći OVDJE.

Linker
19. travanj 2024 21:09