SHUTTERSTOCK
može se

Kako napraviti taj iskorak iz životarenja u istinsko življenje?

Dragocjeni dani vašeg života nisu namijenjeni životarenju

Trebali bismo život istinski živjeti, a ne samo preživljavati - tu važnu uputu ste svi već puno puta čuli zar ne? A jeste li kada malo podrobnije razmislili o toj rečenici i o tome kako se ona ustvari može odnositi na mnogobrojne, potpuno različite aspekte naših života? Hajdemo te aspekte zajedno pogledati, da bismo ih osvijestili i zatim svjesno nešto promijenili!


Živite li istinski svoj posao

Prva asocijacija vezana uz ovu rečenicu vjerojatno nam je svima - novac. Da bismo istinski živjeli, trebali bismo ga imati dovoljno - pa da umjesto životarenja (kad se stalno krpa kraj s krajem i pretače iz šupljeg u prazno), možemo biti opušteni i svoju kreativnost uposliti zanimljivijim stvarima od traženja inovativnih načina za prebroditi taj mjesec. Taj aspekt svi znamo i svima nam je jasan. No je li moguće imati dovoljno novca i svejedno životariti?

Kako ja to vidim, životariti zapravo znači ne živjeti život u njegovoj punini. Pa se ova korisna rečenica o življenju nasuprot životarenju može primijeniti i na druge stvari o kojima najčešće ne razmišljamo u tim terminima. Evo primjera:

Vaš posao - ako puno vremena provodite u njemu, osjećate li da u tim satima u danu uživate, da svom poslu udahnjujete život i da on nadahnjuje vas? Živite li istinski svoj posao, u njemu i kroz njega? Ili je taj posao postao samo obveza koja se odradi reda radi (i zbog plaće, naravno) pa zapravo u poslovnom smislu životarite, nadajući se da će naići nešto bolje? Čak i u odlično plaćenom poslu može se kreativno i emotivno životariti, a to sigurno nije ono kako bismo trebali živjeti. Ako kroz posao koji radite duhovno životarite, vrijeme je da se odvažite na promjenu! A ako svoj posao pak istinski živite, mogu samo reći - bravo!


Nikad dovoljno vremena

Ova rečenica može se primijeniti i na vrijeme. Kad vezano uz vrijeme preživljavate umjesto da živite, imate osjećaj da ga nikada nemate dovoljno, stalno ga hvatate dok vam ono bježi, nikada nema opuštanja. I nikako da uhvatite taj lijepi veliki komad vremena za ono što vam je istinski važno, u čemu se zaista osjećate sretno. Ili pak, stalno sve morate obavljati nabrzinu. Ako je tako, bilo bi dobro priznati si da u slučaju vlastitog vremena - životarite! Pa bi se bilo vrijedno upitati, ima li takav životni tempo istinskog smisla za vas.

Imam dojam da su nekada davno, u selima u doba prije telefona i interneta, ljudi puno više istinski živjeli svoje vrijeme - imajući vrijeme za spavanje, za rad, za pripremu hrane, zajednički objed, odmor, igru s djecom... Možda su financijski životarili, ali su kroz pojam vremena imali pravo bogatstvo. Ako imate dojam da vezano uz vrijeme životarite, poduzmite nešto da to promijenite, a ako pak vi svoje vrijeme istinski živite, napišite molim vas knjigu o tome!


Dom i druženje

Možete životariti i vezano uz svoj dom - ako mu se nikako ne stignete istinski posvetiti. Primjerice, kad je dom u takvom stanju da je puno toga nepospremljeno (pa se upotrebljava samo ono što vam trenutno treba), uz osjećaj koji vas prati cijelo vrijeme da biste ga trebali dovesti u red (ali ne stižete, samo ono nužno se posprema) - i to je preživljavanje, nije istinsko življenje!

Također, možete životariti i vezano uz druženja - ako ste tek rijetko u većem društvu i sveli ste se na „pos‘o-kuća“ varijantu. Ili pak uz kulturu - ako se više i ne sjećate kada ste zadnji puta bili u kazalištu ili na nekoj izložbi.

Kod ove priče o životarenju najvažnije je da se na njega ne naviknete, da zamijetite ima li ga u nekom aspektu vašeg života i osvijestite kako dragocjeni dani vašeg života nisu TOME namijenjeni. I da zatim nešto promijenite i počnete još više istinski živjeti.

Jer svaki iskorak iz životarenja u življenje učinit će da se osjećate puno bolje i ljepše u vlastitom životu!


Sanjine radionice i savjetovanja uvijek možete pronaći OVDJE.

Linker
19. travanj 2024 02:59