Baš bih voljela znati kako si vi pojednostavljujete život

 SHUTTERSTOCK
lako je

Kad vam se život čini jednoličan, unesite uzbuđenje mijenjanjem malih navika!

Što kad vam se čini da je vaše tkanje previše jednolično, da su vaši dani previše slični jedan drugome? To najčešće znači da ste upali u rutinu i da puno stvari radite po navici

Često vam pišem o tome koliko su u životu važne male stvari. Od njih je uostalom i istkano tkanje naših života. S povremenim istaknutim detaljima.

Ali što kad vam se čini da je vaše tkanje previše jednolično, da su vaši dani previše slični jedan drugome? To najčešće znači da ste upali u rutinu i da puno stvari radite po navici. „Ali ne mogu si trenutno (vremenski ili financijski) priuštiti odlazak nekamo, neku avanturu!“ - možda ćete zavapiti. Najlakše ćete u tom slučaju unijeti osjećaj novosti i uzbuđenja u svoje dane malim promjenama nekih stvari na koje ste navikli. Govorim vam ovo iz iskustva. Upravo mijenjanjem malih navika možete si unijeti nove radosne osjećaje u dan. Ma koliko se malo i nevažno činilo, već samo jedna takva stvar može napraviti lijepu razliku.


Evo mojeg nedavnog primjera

Nedavno sam zagubila ključ svog auta. Sve sam pretražila i nisam ga mogla naći, a trebala sam u tom trenutku otići po brata u udrugu u koju ide na poludnevni boravak. Nije mi preostalo drugo nego da pozovem taksi. Kad smo se zatim (opet taksijem) vratili kući, odlučila sam sjesti i smireno zamoliti anđele za pomoć. I već u sljedećoj minuti pronašla sam ključ! Bio je u vrećici koja je stajala na podu pored stola - nekako je bio sa stola upao u nju. Pa sam se upitala što mogu učiniti da mi se ovakva situacija više nikada ne ponovi i shvatila da ne postoji dovoljno dobar razlog da taj moj ključ bude zaseban i ima odvojeni privjesak. To je jednostavno bila navika. „Nema veze što će mi cijeli bunt zveckati dok vozim, stavit ću ključ auta zajedno sa svim ostalim ključevima!“ - odlučila sam. Zaista mala i neznatna promjena, zar ne? Ali ne mogu vam opisati svoju radost kad sada više svako jutro ne moram tražiti je li ključ na stolu, u džepu balonera ili u ladici - on me čeka obješen na izlaznim vratima! Spreman da krenemo.

Ta mala odluka sada uzastopno kreira osmijeh olakšanja na mom licu baš svakoga jutra! Daje mi onaj osjećaj „Sve je dobro.“ Pa se sada upitajte i vi - koje biste male promjene mogli unijeti u svoj život, da si neke stvari pojednostavite? Koje od načina na koje ste navikli bi bilo mudro unaprijediti? Što bi moglo biti praktičnije ili jednostavnije?

Dat ću vam još neke male primjere kako sam ja samoj sebi pojednostavila život.

- Kako dva puta tjedno idem na tečaj salse za koji je važno da javim ako ne mogu doći, kreirala sam si alarm koji me u te dane uvijek podsjeti, tako da mi se više ne može dogoditi da zaboravim javiti.

- Da bi mi bilo lakše pakiranje pred bilo koje putovanje, na unutarnju stranu ormara sam si zalijepila popis svega što trebam ponijeti, s posebnim dodacima za ljeto i zimu. Tako uvijek ponesem sve što mi treba i prilično brzo se spakiram. Dok su djeca živjela s nama, i oni su imali u svojim ormarima zalijepljene takve popise pa smo se svi brzo temeljito pakirali.

- U kompjuteru sam napisala mali popis OIB-a svih članova obitelji i naših tvrtki, isprintala na papirić i zalijepila na mali karton. Taj kartončić sada uvijek imam u novčaniku i u bilo kojoj prilici (a pojave se i češće nego sam mislila) imam pri ruci sve te podatke.

Baš bih voljela znati kako si vi pojednostavljujete život! Ako vam možda sada ne pada na pamet što i kako biste u svojim svakodnevnim rutinama mogli unaprijediti, neka to onda bude sjajna i zanimljiva nova tema za razgovor s prijateljicama/prijateljima. Iznenadit ćete se međusobno kako iste stvari radite na sasvim drugačije načine i sasvim sigurno ćete jedni druge inspirirati!

A nakon što dobijete nove ideje, svaki vaš ‘običan‘ dan odjednom će postati uzbudljiv:)

Linker
21. travanj 2024 03:03