FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
KLJUČ USPJEHA

Jedno od najvažnijih pitanja: Koliko ti je istinski stalo?

Ako vam možda trenutno u vašem poslu zapinje, iskreno se upitajte je li vam istinski stalo i koliko i kako to pokazujete. I biste li mogli to činiti još bolje?

Neki dan sam bila na kavi i doručku sa suprugom i sinom u najpopularnijem kvartovskim kafiću-slastičarni. Ponudu stalno obogaćuju novim zalogajčićima pa sam tako naručila zobenu kašu s voćem, a njih dvojca tople sendviče. Hrana koja nam je stigla bila je pažljivo dizajnirana, svi okusi gurmanski usklađeni i svaki detalj je izgledao jednostavno zamamno. Vidjelo se da je nekome doista stalo - do najbolje usluge i do svakog gosta.

I tako promatrajući pažljivo poredane naizmjenično okrenute polovice borovnica na površini moje zdjelice i hrskavu pogaču njihovih sendviča, odjednom sam dobila tako jasnu sliku i osjećaj: što god u životu želiš da ti uspije, najvažnije je da ti bude istinski stalo! I da to pokazuješ. Da se vidi da si se s radošću i s poštovanjem potrudio i dao sve od sebe.

U ovoj je slastičarnici svaka lijepa šalica kave, svaki kolač i svaki kutak ispunjen takvim osjećajem i zato su uvijek dupkom puni i u svako doba dana nije lako naći slobodan stol.

U bilo kojoj uslužnoj djelatnosti svatko od nas osjeti kad je nekome zaista stalo - do pružanja najbolje i najkvalitetnije usluge i do nas. Kad vas je netko spreman čuti i izaći vam u susret, kad mu je stvarno bitno vaše zadovoljstvo. I takvima se vraćate. Kad osjetite da postoji istinska ljubav prema poslu i ljubav prema klijentima, toga poželite još.


Tako jednostavno

To je zaista ključ - ako vam možda trenutno u vašem poslu zapinje, iskreno se upitajte je li vam istinski stalo i koliko i kako to pokazujete. I biste li mogli to činiti još bolje?

Jer kroz cijeli naš život ništa nas ne može toliko dirnuti i povezati s drugima kao osjećaj da je nekome iskreno stalo do nas. Ili nama do te osobe. To vrijedi za baš sve međuljudske odnose - poslovne, prijateljske, rodbinske. I naravno, pokazivanje da vam je stalo jedan je od najvažnijih sastojaka svake partnerske veze i braka. Ta čarobna mekana zlatna nit koja ide iz jednog srca prema drugome. Topla i prijazna. To su niti koje čine život vrijednim življenja. Kako je ustvari sve jednostavno!

Osim toga, kad pokazujemo da nam je stalo, tada ujedno izvlačimo najbolje dijelove sebe na površinu, dajemo svoj najbolji sjaj, i mi kroz to rastemo i obogaćujemo se.

No u razmišljanju o ovoj temi važno je da ne zaboravimo i na ovo pitanje: Koliko sami sebi pokazujete da vam je stalo do vas samih? Da vam je zaista istinski stalo do vlastitog zdravlja? Da vam je izuzetno važna vlastita radost? Da vam je jako stalo do vlastitog života? Do ostvarivanja žudnji svog srca?

Ako mislite da je, kako i koliko si to pokazujete? Čime to izražavate? Napišite sami sebi popis kako si sve izražavate tu ljubav i brižnost. I zatim iskreno procijenite je li dovoljan.

Možda će biti korisno i da se prisjetite kako se osjećate kad vam netko drugi pokaže da ste mu važni. Kako se drugi ponašaju prema vama kad vam pokazuju da vas vole? A kako vi izražavate dragim ljudima da je vama je stalo do njih? Razmislite - činite li te iste geste i prema sebi?

I cvijeće u teglama najbolje cvate i uspijeva kad mu pokazujemo da nam je stalo. Pokazujmo svi to još više i češće - i prema drugima i prema sebi. Zapravo, ako prvo krenemo od sebe, i prema drugima će biti lakše :)


Sanjine radionice i savjetovanja uvijek možete naći OVDJE.

Linker
18. travanj 2024 08:10