Kako biste uspješno promijenili bilo koji stari sustav i primijenili novi, važno je da budete odlučni, uporni i da računate na to da će vam trebati period navikavanja
 FOTOGRAFIJE: SIMONAPILOLLA GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
nova pravila

Istinske promjene možemo postići jedino promjenom sustava!

Ako radite samo na posljedicama, a sustav ostaje isti, uvijek ćete dobivati iste takve posljedice koje ćete onda u naletima volje i inspiracije svaki puta iznova rješavati

Evo nam stiže i rujan! Za većinu nas, godišnji odmori su završili i vraćamo se u ono što nazivamo svakodnevicom. Iz osjećaja slobode bez obaveza, vraćamo se ponovno u poznate okvire i načine kako živimo tijekom najvećeg dijela godine. No ima li nešto čemu se ustvari ne želite vratiti? Nešto što biste voljeli promijeniti, što biste voljeli da je drugačije? Ovaj trenutak kad dolazite s odmora, s odmaka, s osjećajem slobode u svakoj stanici, sjajan je trenutak da vidite širu sliku, da jasnije sagledate svoju situaciju i donesete neke nove odluke. Jer ako samo opet naglavce uronite u staro i poznato, jednostavno ćete ući u stare šablone i sve će ostati isto.

No u promjeni koju želite unijeti u svoj život postoji jedna zamka pa vam ovaj put na nju želim svratiti pažnju. Naime, vrlo je moguće da ćete dobiti poriv da učinite nešto s onim što je očito. Primjerice, možda ste vrativši se kući shvatili da imate previše nagomilanih stvari i da želite napraviti čistku. Možda ste vadeći jesenske hlače iz ormara shvatili da ste se preko ljeta udebljali pa odabirete dijetu. Možda ste, ponovno počevši raditi, ustanovili da se osjećate umorno i bez energije pa ste posegnuli za dodatnim vitaminima...


Iste posljedice

Ali ustvari je ono za što bi trebalo iskoristiti ljetno nadahnuće nešto puno dublje i temeljnije - važno je da osvijestite da ćete istinske promjene postići jedino promjenom sustava! Ako radite samo na posljedicama, a sustav ostaje isti, uvijek ćete dobivati iste takve posljedice koje ćete onda u naletima volje i inspiracije svaki puta iznova rješavati.

Ako se nagomilalo puno stvari u kući od kojih se trebate 'odtrpati', upitajte se koji to sustav nagomilavanja imate? Kako dolazi do te situacije, što do nje dovodi? Koje je to navike esencijalno promijeniti da do te posljedice ubuduće više ne dolazi? Naravno, u otkrivanju starog i kreiranju novog sustava trebali bi sudjelovati svi članovi kućanstva. Ako zajednički kreirate nova pravila i svi ih se počnu pridržavati, sve će se promijeniti.

Ili pak općeraširena tema prekomjerne težine - dijete su samo pokušaj rješavanja posljedice i većinom su kratkotrajnog učinka. Srećom, polako sve većem broju ljudi postaje jasno da je jedino istinsko rješenje - promjena sustava. Promjena kako, kada i gdje se kupuje hrana, koje su to vrste hrane, kako se ona priprema i kada se jede. I isto tako otkrivanje psihološke pozadine dosadašnjeg odnosa prema hrani i nalaženje radosne motivacije za provođenjem novog (vlastitog, odabranog) sustava. Tako će promjena zajamčeno biti trajna.

A umor - vitamini i dodaci prehrani i ovdje rješavaju posljedicu, ali zašto do umora dolazi, što je to zapravo što vas najviše umara? I kako biste mogli promijeniti svoj način (sustav) rada i dnevnog funkcioniranja da vas on manje umara? Ako se ne možete domisliti odgovora, samo zatvorite oči, osjetite svoje tijelo i pitajte njega. Tijelo će vam dati najbolje odgovore, tijelo zna što mu je potrebno.


Period navikavanja

Kako biste uspješno promijenili bilo koji stari sustav i primijenili novi, važno je da budete odlučni, uporni i da računate na to da će vam trebati period navikavanja. Mudro bi bilo potražiti savjete i podršku od nekoga za čiji sustav vidite da u njegovom životu funkcionira. Ili se pak uključiti u neku grupu da dobijete taj sustav prvo izvana, dok ga ne usvojite, upijete i pretvorite u svoj vlastiti.

A možda je čak potrebno promijeniti cijeli sustav vašeg življenja, tko zna? Osluhnite svoje srce da vidite postoji li u vama potreba za takvim velikim preokretom. Možda je pravi trenutak za to upravo sada?

Ono što zasigurno znam je da je našoj planeti itekako potrebna promjena mnogih sustava.

Prvi korak kojim možemo pomoći je da promijenimo svoje u zdravije i mudrije.



Sanjine radionice i savjetovanja možete pronaći OVDJE

Linker
21. travanj 2024 03:03