FOTOGRAFIJE: shutterstock
Alkemija u našim životima

I mi sami ponekad se moramo doslovno ‘raspasti‘ da bismo se mogli iznova, bolje i autentičnije sagraditi....

Alkemičarski proces je ustvari sličan mnogim situacijama u našim životima - svi se mi ponekad pitamo možemo li tešku (olovnu) situaciju pretvoriti u zlatnu?

Nedavno sam u jednom časopisu pročitala tekst o drevnim alkemičarima. Posebno mi je zanimljiv bio ovaj pasus: "Alkemičari vjeruju da svaku fazu alkemijskog procesa prati duhovna promjena u osobi koja taj proces provodi. Tajna alkemijskog umijeća sadržana je u načelu solve et coagula - 'rastvori i ponovno spoji'. To je dobar opis fizičkog aspekta alkemijskog procesa - u svakoj fazi se različite karakteristike tvari uklanjaju, a stvara se nova, plemenitija supstancija."*


Životni proces

Svi znamo priču o tome kako su najzanimljivija nastojanja alkemičara bila usmjerena na pronalaženje načina pretvaranja običnih metala (poput olova) u zlato. Navodno su neki u tome i uspjeli.

No u ovoj me priči najviše zaintrigirala univerzalnost tog principa - alkemičarski proces je ustvari sličan mnogim situacijama u našim životima - svi se mi ponekad pitamo možemo li tešku (olovnu) situaciju pretvoriti u zlatnu? I to nam se, baš kao i u nastojanjima alkemičara, često čini nemoguće.

Ali evo - put i način kako u tome uspjeti nam je jasno objašnjen u gornjem tekstu: potrebno je situaciju razgraditi i iz nje izvući ono što je nepotrebno, da bi se moglo nešto novo i bolje sagraditi.

Ljudi se najčešće boje upravo tog razgrađivanja.

Ponekad se nečiji poslovni svijet treba raspasti, ljubavni odnos ili brak potpuno rasuti ili se život zbog bolesti potpuno uzdrmati, da bi osoba mogla vidjeti i jasno razlučiti što je to 'zaprljanje' i višak u njenom životu koji treba odstraniti, što je to što treba počistiti i pročistiti, odbaciti ili izbaciti, kako bi situacija bila čišća, iskrenija i više u skladu s njenom dušom. I kako bi se nešto novo i bolje, na jasnijim, čvršćim i čišćim osnovama, moglo ponovno sastaviti.

I mi sami ponekad se moramo doslovno 'raspasti' da bismo se mogli iznova, bolje i autentičnije sagraditi.

Taj alkemijski životni proces zna potrajati, ponekad i godinama, pa se čini težak i mučan i kao da mu nema kraja. No, ako se nalazite u takvoj fazi, važno je da se podsjetite da ste usred alkemijskog procesa koji se odvija i da je važno da i vi u njemu aktivno sudjelujete - pročišćavajući.


Važna pitanja

Potrebno je srcem preispitati sve djeliće slagalice svog života. Važno je da si postavljate i tražite odgovore na najbitnija pitanja:

  1. Što za sebe istinski želim, a što više nikako ne želim?
  2. Što je zaista bitno, a što je ustvari nevažno?
  3. U čemu sam se do sada sputavao/la, a sada se želim izraziti i osloboditi?
  4. Što sam do sada po inerciji činio/la a nije me radovalo, a što lijepoga želim činiti u budućnosti?
  5. Koje su to moje vrijednosti koje trebam više cijeniti i jače osvijestiti?
  6. Kako mogu svoj duh i tijelo još više voljeti svojim djelima?

Što više nepotrebnog olova (težine) uspijete iz sebe maknuti, to će se lakše vaš zlatni sjaj probiti na površinu. Stvorit ćete u sebi i u svom životu (alkemičarskim rječnikom) 'novu, plemenitiju supstancu'.

Svi bismo mi voljeli da se naša životna 'olova' preko noći mogu pretvoriti u zlato. No najvažnije je znati da, iako je za to potreban proces, on postoji. I mi njime upravljamo.

Neka vam je sretno u vašem laboratoriju, dragi alkemičari!

* Citat iz časopisa Svjetlost, br. 176


Sanjine radionice i savjetovanja možete potražiti OVDJE

Linker
17. travanj 2024 23:08