Ovi praznici su za svakoga od nas ono što mi sami u njih udahnemo.
 Getty Images
ima nešto u tom prosincu

Dobre strane ovih svjetlucavih dana šteta je ne iskoristiti, samo ih trebamo potražiti

Kakva god bila vaša "situacija", umjesto da zdvajate nad njome, sami iskreirajte toplinu, druženje i razmjenu radosti. Jer upravo je to bit ovih praznika - da svojim srcima zagrijemo prosinac.

Ima toliko zanimljivih tema o kojima volim pisati, ali s obzirom na razdoblje godine, napisat ću nešto o ovom božićno-novogodišnjem periodu koji je (svuda) oko nas.

Ti posebni praznični dani, kako sam primijetila, imaju svoje obožavatelje (koji jedva čekaju prosinac) ali i velike protivnike - kojima jako smeta manično kupovanje, pretjerivanje u jelu i piću i "veselje po naredbi" (to što novogodišnja noć mora biti posebna).

Moj je stav da i ovdje (baš kao i inače u životu) treba uzeti ono što je dobro i pri tom slobodno odbaciti ono što ne želimo. Ako ne želite manično kupovati - nemojte! Ako za doček Nove godine želite ostati kod kuće i spavati - ostanite. Ništa ne morate.

Ali dobre strane ovih svjetlucavih dana šteta je ne iskoristiti. Ja mislim da je baš sjajno što postoje datumi koji nas svih kolektivno pokrenu da pobijedimo svoju unutarnju inerciju i učinimo nešto nesvakidašnje - ukrasimo svoj prostor, okitimo bor, ispečemo kolače. I što se svima u isto vrijeme "dogode" praznici pa se možemo više družiti.

A osim toga je baš posebno i moćno što svi kolektivno (i s osmjehom) istovremeno dočekujemo novu i sasvim svježu godinu. S najljepšim željama. Uz vatromet. Znajući da je baš sve moguće i da je možemo započeti drugačije.


Blagdanski blues

A zašto se kod nekih ljudi javlja takozvani "božićni blues"? Meni se čini da se to dogodi zato što s praznicima dođe pauza, odmak, odjednom su tu trenuci kad su sami sa sobom, kad ne okupiraju svoje misli poslovima i zadacima. I onda ono potisnuto, što vas u dubini duše muči, izađe na površinu. Taj se osjećaj pojačava ako imate uvjerenja koja počinju sa "svi drugi...", jer tada sebe doživljavate odvojeno, drugačije, zakinutije

Ako vam se čini da svi drugi imaju više novca za shopping ili da svi drugi imaju bliskiju obitelj ili da su svi drugi veseli... zaustavite se i odlučite prestati razmišljati na taj način. Kako god vam stvari izgledale, vi istinski ne poznajete tuđe situacije i vjerojatno u svojoj glavi kreirate neke idealne slike koje nisu istinite.

Bit ovih praznika zaista uopće nije u kupnji darova pa čak niti u isključivom okupljanju obitelji. Ovi praznici su za svakoga od nas ono što mi sami u njih udahnemo. Pa udahnimo upravo ono što si želimo ili što nam nedostaje. Kreirajte sami male jednostavne poklončiće i uživajte u tome. Pronađite na internetu upute za izradu zvjezdica i pahulja od papira pa njima ukrasite svoj prostor. Ispecite jednostavne kolačiće pa pozovite prijatelje na čaj. I zatim im poklonite to što ste izradili. To može biti nešto jednostavno poput lijepih izreka napisanih na šarenom papiru i omotanih mašnom. Ili još bolje - svakome umjesto poklona napišite pisamce o tome što kod te osobe najviše volite i cijenite. Tomu će se poklonu puno više radovati nego bilo čemu što biste kupili.


Dobar osjećaj

Kakva god bila vaša "situacija", umjesto da zdvajate nad njome, sami iskreirajte toplinu, druženje i razmjenu radosti. Jer upravo je to bit ovih praznika - da svojim srcima zagrijemo prosinac.

Okupirajte se razmišljanjima i idejama koga biste još i na koji način mogli obradovati pa će se, sigurna sam, dobar osjećaj sam od sebe pojaviti Duboko vjerujem da je odagnati božićni blues i zavoljeti prosinac puno jednostavnije je nego se čini.




Sanjina savjetovanja i radionice potražite OVDJE.

Linker
15. travanj 2024 20:35