SHUTTERSTOCK
eliminacija

Budite na oprezu sa ‘samo malo‘ - tim pritajenim kradljivcem!

Stvar je u tome da svaki ‘samo malo‘ ustvari nije mali. A još i kad se nakupe, igraju zaista veliku ulogu. O kojim to slučajevima govorim?

Zamijetila sam opet nešto što mi je zanimljivo za promatranje i razmatranje pa to želim s vama podijeliti. Naime, primijetila sam kako misao zvana ‘samo malo‘ može imati veliki učinak na naše živote, a da i ne primjećujemo. Da nam može donositi probleme, a da toga nismo ni svjesni. I da se u eliminiranju naših ‘samo malo‘ mogu skrivati mnoga rješenja.

Stvar je u tome da svaki ‘samo malo‘ ustvari nije mali. A još i kad se nakupe, igraju zaista veliku ulogu. O kojim to slučajevima govorim?

Jeste li nedavno sami sebi rekli da ćete ‘samo malo‘ pogledati što ima na Facebooku ili Instagramu? Ili ste ‘samo malo‘ surfali po internetu? Možda ste ‘samo malo‘ pogledali poruke na WhatsAppu? Imali ste osjećaj da upravo odvajate samo malo vremena. A onda... Kad ste dovršili, niste se ni usudili pogledati na sat, jer je prošlo puno više od malo, zar ne? Jeste li poslije toga neke stvari obavljali u žurbi i panici uvjeravajući sami sebe da „stvarno ima premalo sati u danu, a toliko obaveza“?

Osim na vrijeme, sindrom ‘samo malo‘ proteže se i na mnoga druga područja.


Odoljela sam zovu ‘samo malo‘

Primjerice, kad nešto košta ‘samo malo‘ novaca. Primjerice, neki dan mi je iskočio oglas za zbirku recepata i videa glasovitog veganskog restorana o tome kako napraviti razne varijante veganskih sireva. Cijena je bila samo 10 $. Kako odnedavno imam alergiju na kravlji sir, ponuda me zaintrigirala i odmah sam počela ispunjavati narudžbu. A onda sam zastala i shvatila da me ‘samo malo‘ (ću platiti) upravo hvata u svoju mrežu. I prisjetila se barem desetak jeftinih tečajeva koje sam tako usput kupila i nikad ih nisam stigla niti pogledati. Kad je ‘samo malo‘ to doživljavamo kao da nije ništa. Pa sam otišla provjeriti ima li na YouTubeu videa o izradi takvih sireva i naravno da sam ih našla. Ako nađem vrijeme da to isprobam, recepti postoje i bez da ih kupim. Odoljela sam zovu ‘samo malo‘.

Postoji još jedna česta zamka u koju vas može uvući misao ‘samo malo‘, a to je zamka ne traženja pomoći. Jeste li i vi puno puta zaključili „Pa samo malo mi treba da to obavim, napravim, zašto da tražim pomoć ili to delegiram?“ I zaista, mnoge stvari možete sami obaviti začas, nije vam problem, ali kad se nareda velika količina tih ‘sitnica‘ - ode vam dan, a niste ga tako planirali!

Sve to što doživljavate kao male stvari, djeliće, sitnice u svakom vašem danu, ustvari vam sustavno krade komadiće (a često i velike komade) vremena, a da toga niste ni svjesni. I onda se možda stalno iznova pitate kako nešto važno niste stigli ili kako nemate dovoljno vremena za sebe.

Jednaka je stvar i s novcem - kad kupujete sitnice ili stvari na rasprodajama, najčešće imate osjećaj da gotovo ništa ne trošite. I poslije vam nije jasno ‘kamo je novac iscurio‘ kad niste ništa veliko ili bitno kupovali. Nezgodne su te sitnice.

Baš kao što stara narodna poslovica kaže „Zrno do zrna pogača, kamen do kamena palača“, hrabreći vas da sustavno po malo ulažete u ono što vam je važno, tako ista poruka vrijedi i u obrnutom smjeru - ‘samo malo‘ po ‘samo malo‘ i eto velikog nestanka vremena ili novca!

Kako vam se čini ideja da svi pokušamo eliminirati što više svojih ‘samo malo‘? Da maknemo što više tih malih kamenčića koji sami od sebe grade palaču ‘nemam vremena‘. Sami sebe uhvatite odmah na početku svake takve misli pa zastanite i dobro razmislite hoće li taj ‘samo malo‘ biti uistinu malo, treba li vam zaista u tom trenutku i što biste drugo mogli umjesto toga. Želim vam da se ugodno iznenadite kada u tome uspijete:)

Sanjine radionice i savjetovanja uvijek možete pronaći OVDJE.

Linker
25. travanj 2024 18:45