Biraj hoćeš li načinom koji živiš postati za druge svijetao primjer ili ružno upozorenje
 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
vrijeme za mene

Ako se prepustimo da nas jednostavno nosi rijeka obaveza, postat ćemo - prazni!

Kad ne daješ sebi, nemaš što zanimljivo dati ni svijetu

U životu mi se periodično događaju razdoblja kad preuzmem previše obaveza i poslova i onda oni doslovno preuzmu moje vrijeme. Sigurna sam da se i mnogima od vas događa nešto slično. Tema imanja (odnosno nemanja) vremena raširena je pojava kamo god se okrenete, zar ne?

I, iako sve teoretski znate (kako je važno odvajati vrijeme za sebe), u praksi često imate osjećaj da se prvo trebate pozabaviti "lavinom" (obaveza, informacija, obećanja koja ste nekome dali) pa ćete onda u miru uzeti vrijeme za sebe. I stalno sami sebe iznova zavaravate tom pričom. I meni se to, bez obzira na to što sve znam, i dalje zna dogoditi.

No važna činjenica je da, ako se prepustimo da nas jednostavno nosi rijeka obaveza, postat ćemo - prazni! Ta će rijeka odnijeti svu našu živost, inventivnost, iskričavost i ostavit će samo - tupost.


Osjećaj smisla

Svaki ponedjeljak vam napišem kolumnu. No, ako dopustim da se zaredaju dani s previše obaveza, u meni nestane inspiracije za pisanje. Jednostavno nakon takvih dana, kao da više nema ničega što vam mogu dati. Jer nisam dala sebi, nisam uzela (doslovno sveto) vrijeme da nahranim svoj duh. Duša koja se samo kotrlja kroz obaveze nema zapravo ništa vrijedno za dati drugim dušama.

Ali kada si, usprkos obavezama, uzmem vrijeme za sebe te se rolam s prijateljicom oko Jaruna, radim u vrtu, čitam knjigu koja me zanima, jednostavno sjednem na klupicu pod suncem i zatvorim oči... Tada se u meni bude ideje, tijelom počne kolati živost, nadahnuće dolazi samo od sebe. Uzimanje vremena kako bismo "nahranili" svoj duh esencijalno je za održavanje naše životne radosti i osjećaja smisla.

A zatim, tu je i važno vrijeme za zdravlje i ljepotu. Koliko minuta odvajate za to u svojem danu? Osjećate li možda nelagodu kad pročitate ovo "ljepotu"? Kao da je pomalo nepristojno za to uzimati vrijeme?


Korisna iskustva

Neki dan sam odlučila isprobati savjet iz jedne knjige: da je jako dobro za lice držati na koži 15 minuta masku od meda. Iako sam se dvoumila (hoće li se med za sve lijepiti i kapati?) isprobala sam ovaj savjet i oduševila se! Koža lica i vrata je nakon meda bila tako lijepa i mekana. Pa sam odmah osjetila potrebu to sjajno otkriće podijeliti s prijateljicama.

Ovo je odličan primjer kako davanjem sebi dobivamo nova korisna iskustva koja onda možemo podijeliti s drugima i biti od koristi i njima.

Naš odnos prema vremenu je zapravo sličan odnosu prema novcu - baš kao što za štednju trebamo odmah odvojiti dio novca čim ga dobijemo (a ne misliti kako ćemo u štednju staviti višak ako preostane), tako i u svom rasporedu vremena trebamo prvo fiksirati vrijeme za sebe - svoj duh i tijelo, a tek zatim ubaciti obaveze.

Pročitala sam davno jednu rečenicu koja mi se još tada urezala u pamćenje: "Biraj hoćeš li načinom koji živiš postati za druge svijetao primjer ili ružno upozorenje."

Put nemanja vremena za potrebe svoje duše i tijela gotovo sigurno vodi prema postajanju ružnim upozorenjem.

Odaberite svi (i ja se pridružujem) svojim odlučnim uzimanjem vremena za sebe postati sjajan i svijetao primjer za sve koji vas okružuju! Poklanjanjem sebi, poklanjat ćete puno više i drugima.



Sanjine radionice i savjetovanja možete pronaći OVDJE.

Linker
14. travanj 2024 09:50