Ugradite u svoj dan što više sitnih radosti i vidjet ćete, i velike radosti će vam sve češće dolaziti!
 Foto: Istock
Sretan prozorčić

Ako ne uživate u malim stvarima, neće vas veseliti ni one velike!

Ako sami sebi trenutke u danu ispunjavate malenim stvarima koje vas raduju, osjećat ćete se sjajno, bez obzira na ostale okolnosti.

Možda ste i vi pročitali ili bar čuli za knjigu "Ne mari za male stvari". Ja sam je davno pročitala i sjećam se da mi se svidjela, a njena poruka bila je vrlo pozitivna.

No, danas vam želim reći nešto što je upravo suprotno, a isto tako je pozitivno, ali na jedan drugi način i u drugačijem kontekstu, a to je: Mari za male stvari!

Obični dnevni trenuci

Što pod time mislim? Mislim da je svakodnevica baš svakoga od nas satkana upravo od puno malih stvari i da je za naš život esencijalno kako se prema njima odnosimo. Jer kad svjesno utkamo ljepotu u obične dnevne trenutke, tada ćemo si stalno pomagati da se osjećamo sretnije i ispunjenije.

Evo nekih primjera.

Ponekad volim kupiti neku sitnicu samo zato što se moje unutarnje dijete njome oduševi. Tako sam neki dan, kupujući poklon za prijatelje, u dućanu s opremom za dom ugledala jednu malu zlatnu zdjelicu i od samog pogleda na nju me preplavilo ushićenje - tako je toplo i vedro doslovno "svijetlila".

Tako da sam si je kupila. Kad sam došla kući stavila sam u nju malo oraha i promatrala kako se njihovi vijugavi obrisi ogledaju na zlaćanim stijenkama - prava mala čarolija! Umjesto da orahe stavim u neku veću zdjelicu, kako bi ih i suprug i ja mogli jesti dok sjedimo na kauču, ja sam više puta odlazila do kuhinje i natrag, kako bih mogla promatrati zlatno dno zdjelice kako se pojavljuje i zatim opet prekriva orasima. Prava dječja zabava!

Zatim, na stolu u boravku imamo malog medvjedića - igračku, kojeg sam donijela iz Slovačke. Medvjedić je na solarni pogon i pleše kad ga obasja sunce. Jedna od mojih jutarnjih radosti je otvoriti zavjesu na prozoru, pustiti sunčanu zraku na medvjedića i promatrati ga kako veselo pleše.

Svako ujutro radim i vježbe, tzv. 5 Tibetanaca. Inače sam uvijek za to upotrebljavala joga prostirku, ali u posljednje vrijeme me baš raduje umjesto nje na pod staviti meni najljepšu dekicu. Same šare te dekice i njena mekana tekstura svaki puta mi izmame osmjeh.

A tek posteljina... naravno da imam drage i malo manje drage posteljine, a kad dođe na red meni najdraža, s ogromnim ružičastim cvjetovima, svako spavanje postaje praznik!

Često zaboravim na male stvari

A neki dan... Prijateljica Ivana kupila mi je nešto beskrajno veselo i zabavno - termofor obložen čupavim krznom! Totalno sam se oduševila.

Vjerujem da vam je sada jasnije o čemu vam pričam - ako sami sebi trenutke u danu ispunjavate malenim stvarima koje vas raduju, osjećat ćete se sjajno, bez obzira na ostale okolnosti. I vaš fokus neće više biti na onome što ne valja, nego na tome čime bi još mogli obradovati sebe ili neke drage ljude.

Čak i na radno mjesto koje možda ne volite, možete odnijeti malu omiljenu sitnicu, neko vaše malo veselje, da vas "bodri" kroz dan.

I još vam nešto želim reći na ovu temu. Neki dan sam, konačno našavši vremena da si napravim omiljeni sok od cikle, mrkve i jabuke, shvatila da kad razmišljam o svojim željama (kao vjerujem i mnogi od vas), često zaboravim na male stvari! Uvijek se u razmišljanju usmjerim na neke veće želje koje bih voljela ostvariti.

A u tom trenutku sam odjednom otkrila da je zapravo jedna od mojih najvećih želja upravo imati više vremena za male stvari! Da si svaki dan napravim sokić, da plešem po dnevnom boravku pa da zatim malo samo sjedim na jastucima i promatram zrake sunca koje se spuštaju na medvjedića i moju zlatnu zdjelicu i čine je čarobno blistavom, da meditiram, čitam, prošetam...

Jer velika je istina: ako se u potrazi za velikim stvarima zaboravimo nahraniti malima, tada ni u velikima nećemo moći istinski uživati!

Pa tako i vas pozivam da ugradite u svoj dan što više sitnih radosti i vidjet ćete, i velike radosti će vam sve češće dolaziti!

Linker
26. travanj 2024 15:01