FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Proljetno čišćenje

Ako ne možeš sve, je li dobar odabir - NIŠTA?

A kako bi bilo da si ovog proljeća zadate sasvim malene zadatke? Ili čak samo jedan zadatak

Svake godine kada dolazi proljeće, odjednom se i mi probudimo i poželimo poduzimati razne dobre stvari za sebe.

Naravno, jedna od tih stvari je i proljetno čišćenje, predivan običaj koji je ustvari usklađen s prirodom. Jer baš kao što se drveće riješilo starog lišća kako bi u proljeće svježe lišće moglo niknuti na čistim granama, tako i mi imamo potrebu raščistiti i očistiti sve što nam se u domu nakupilo tijekom zime, kad smo puno bili u kući i napraviti prostora za nove stvari, nove podvige i nove ideje. I doslovno, kako nam kroz prozore ulazi sve više sunca, tako i mi instinktivno želimo da i naša kuća što više zasja.

Također, imamo potrebu i svoje tijelo očistiti od trome zimske energije, da se u proljeće osjećamo što življe, vitalnije i protočnije. Pa se tako možete uključiti i u neki vođeni detoks program (poput sjajnog programa na Facebooku svake godine organizira Anamarija Pažin Morović) ili se sami bacite na čajeve, tinkture, sokove i vježbanje.

Za neke je sjajna motivacija period korizme, a za druge pomisao na ljeto kad svoje tijelo nitko od nas više neće moći skrivati ispod puno slojeva odjeće.


Akcije pročišćavanja

I tako smo u ovo pretproljetno vrijeme svi u nekim akcijama pročišćavanja, zar ne? Ili?

A što ako se u to ne uspijevate pokrenuti? Što ako svakog proljeća istinski namjeravate provesti detoks svog tijela, čak i kupite čaj od korijena čička i četku za suho četkanje, ali svaki put vas pometu obveze i ne uspijete provesti taj program?

A što ako zaista želite napraviti proljetno čišćenje svojeg doma, ali ima toliko dijelova u vašem prostoru koje ste zatrpali da uopće ne znate odakle početi i već sam pogled na te neposložene dijelove vam odmah ruši moral i energiju?

Onako kako ja to vidim, često sami sebi postavljamo prevelike ciljeve. Kao da stvari treba napraviti savršeno ili - nikako. Kad si postavimo takav prevelik cilj, poput „ovog ću vikenda cijeli stan raskrčiti i očistiti“ ili „40 dana ću se držati kompletnog programa i svih savjeta za detoks tijela“, tada, ako nam se na početku dogodi neko nepredviđeno ometanje, možemo lako odustati od cijelog nauma. A možda to ometanje na podsvjesnom nivou i sami prizovemo ili iskreiramo, jer smo se ustvari uplašili velikog zadatka kojeg smo si zadali.

Najveća šteta u svemu tome je ako se dogodi da zbog toga što nećete uspjeti napraviti veliki pothvat koji ste si zadali na kraju ne napravite ništa. I sve ostane kako je i bilo.


Mali korak

A kako bi bilo da si ovog proljeća zadate sasvim malene zadatke? Ili čak samo jedan zadatak.

Primjerice, da u svoju prehranu uvedete svježe cijeđeni sok svakog jutra. Ili da u jednom danu imate u planu raskrčiti samo jednu policu u jednom ormaru. I da je to dovoljno.

Male zadatke, koji djeluju lagano i zahtijevaju minimalno vremena i truda vrlo ćete vjerojatno doista i napraviti. A ima li ljepšeg osjećaja od onoga kad svoju namjeru (pogotovo onu koja je izraz ljubavi prema sebi i svom domu) uspijemo provesti u djelo?

Ako uvedete samo pet minuta vježbanja, ali to radite svakog jutra, uskoro ćete osjetiti razliku u gipkosti svojeg tijela i poželjet ćete dodati još koju vježbu. Ako u svoj dan uvedete samo malu novu zdravu prehrambenu naviku, zamijetit ćete da se osjećate svježije i da imate više energije pa ćete prirodno poželjeti uvesti još nešto slično. Ako raskrčite i očistite samo jedan dio svog doma, pogled na njega svaki puta će vam dati nadahnuće i entuzijazam da nastavite dalje.

Dakle, ako ne možete ovog proljeća napraviti za sebe sve što biste željeli, odlučite da ćete svakako napraviti barem nešto. I uživajte u tome!

Ja sam si primjerice, nadahnuta entuzijazmom svoje sestrične Sandre za sirovu prehranu, počela unazad dva tjedna svaki dan pripravljati voćne smoothieje i zaista već osjećam njihove dobrobiti. A ormarići u uredu u kojima sam sve sortirala i lijepo posložila izmame mi osmjeh na lice svaki puta kad ih pogledam.

Kreirajmo si svi, umjesto velikih zadataka, male proljetne užitke!

Linker
19. travanj 2024 21:24