FOTOGRAFIJE: PEKIC GETTY IMAGES
Ne bježite od donošenja odluka

Sposobnost odlučivanja - vještina koja će vas veoma brzo izdvojiti iz mase

Bitno je znati da odluke treba donositi kada imate dovoljno informacija

Piše: Melita Pavlek, novinarka, NLP leadership coach, autorica bloga www.7thsensecoaching.com


Moja je baka znala sjajno kuhati. Zbog toga nije samo bila omiljena u obitelji nego su je često zvali da pomaže i kod drugih, a kako je bila kućanica bila je to super prilika za zaradu. Da je rođena danas - sigurno bi bila neki kulinarski ultra ŠEF.

Ali tada joj samo kulinarske vještine ne bi bile dovoljne. Jer danas moraš imati puno više od toga u džepu. Čini se da se dnevno udvostručavaju kvalifikacije koje moraš imati kako bi dobio neki posao ili napredovao u postojećem. Na primjer uz to što se podrazumijeva da i sjajan u struci nužno je imati još neke plusiće.


Važna vještina

Čak i da niste niti blizu medija morate imati sposobnost jasnog izražavanja. Možda neće držati seminare za 200 ljudi, ali ćete uvijek nešto morati prezentirati nadređenima i zato morate poznavati osnove javnog nastupa.

Ovo je važna vještina koju je nužno dobro usavršiti. Osobe koje se bolje izražavaju su opuštenije i bolje prolaze u poslovnom svijetu. Dokazano.

To je naravno povezano i s vlastitim pozicioniranjem u društvu, a ne samo u profesionalnom okruženju. Ako ne znate dobro predstaviti sebe drugima neće to učiniti niti vaši kolege. Ne trebate preuveličavati niti lagati. Ali ako ne otkrivate svoje slabosti lakše ćete se pozicionirati kao čvrsta i stabilna osoba. Nemojte lagati, ali nemojte niti potpuno otkrivati svoje osjetljive točke.

Vještina koja će vas veoma brzo izdvojiti iz mase je sposobnost odlučivanja. Nalazimo se zaista u vremenu kada se svi boje preuzeti odgovornost. Bitno je znati da odluke treba donositi kada imate dovoljno informacija. Ali ako se odluke bilo koje vrste donose previše kasno - svejedno je koliko informacija imate. Živimo u brzom vremenu i odgađanje niti u kojem segmentu naše svakodnevice nije dobro. Ako ste izgovarali rečenicu – JOJ JA NE VOLIM DONOSITI ODLUKE – prestanite odmah. Neodlučnost je ubojica efektivnosti.

Nabildajte se dodatnim vještinama jer i to može biti odlučujuće kada mijenjate posao ili tražite novi izazov.

Linker
17. travanj 2024 14:58