Smijeh liječi sve!

Još jedno istraživanje američkih znanstvenika potvrdila je da dnevna doza smijeha uvelike pomaže smanjenju hormona stresa te preventivno djeluje na mogući razvoj srčanih bolesti, objavio je Telegraph.

Još jedno istraživanje američkih znanstvenika potvrdila je da dnevna doza smijeha uvelike pomaže smanjenju hormona stresa te preventivno djeluje na mogući razvoj srčanih bolesti, objavio je Telegraph. U istraživanju koje je proveo liječnik Lee Berk sa Sveučilišta Loma Linda u Kaliforniji sudjelovalo je 20 muškaraca i žena koji boluju od dijabetesa, visokog krvnog tlaka i povišenog kolesterola.

Pacijenti su tijekom istraživanja uzimali kao i inače propisane lijekove, ali su pored toga svakodnevno gledali polusatnu humorističnu emisiju. Nakon dva mjeseca zabilježeno je znatno smanjenje hormona stresa u organizmu ispitanika, a nakon četiri mjeseca smanjena je i razina tvari u krvi koje uzrokuju ozbiljne srčane probleme, dok je razina 'dobrog' (HDL) kolesterola povišena.

„Glasno smijanje može poboljšati cirkulaciju isto koliko i dnevne tjelovježbe, a veseo smijeh, optimizam i nada čine da se ljudi osjećaju bolje što naravno pozitivno utječe na njihovo zdravlje“, rekao je Berk.

Linker
19. travanj 2024 00:24