Getty Images/iStockphoto
ne napuštajte ljubimce

Skloništa za udomljavanje životinja "pucaju po šavovima"

24. ožujak 2020.
Podsjećaju i da vrijeme koje smo svi prisiljeni sada provoditi doma možemo iskoristiti za zbližavanje s udomljenom životinjom i dodaju kako činjenje dobrih djela, što pomoć tako ranjivoj skupini kao što su napuštene životinje svakako jest, djeluje terapeutski

Zbog preporuke da se maksimalno smanje socijalni kontakti i širenje koronavirusa, skloništa za napuštene životinje, njih više od 40, morala su zatvoriti vrata posjetiteljima čime se automatski smanjilo udomljavanje životinja, no ne i njihov priljev, pa skloništa "pucaju po šavovima".

Stoga iz Mreže za zaštitu životinja, koja okuplja više od 50 udruga za zaštitu životinja, pozivaju sve da ne povećavaju golem problem napuštenih životinja i krcatih skloništa nekontroliranim razmnožavanjem pasa i mačaka pod svojom skrbi.

"Naglašavamo da ni za jednoga psa sklonište nije dobro mjesto, a posebno ne za štence čija je smrtnost u skloništima izrazito visoka. Psi u skloništima nemaju luksuz biti u karanteni od udomljavanja. Stoga apeliramo na građane da ne napuštaju životinje, da udomljavaju pse i mačke umjesto da ih kupuju i da pomognu skloništima odgovornim ponašanjem kako bi ona mogla i dalje udomljavati životinje. Pokažite solidarnost umjesto da ste uzrok problema”, ističu iz udruge Prijatelji životinja koja koordinira rad Mreže za zaštitu životinja.


Samo udomljavanje može se napraviti poštujući mjere fizičkog distanciranja i sa zaštitnom opremom

Dodaju da je velik problem i to što inače mnoga skloništa iz Hrvatske udomljavaju i po desetak pasa mjesečno u Njemačku i druge zapadnoeuropske zemlje. Međutim, sada, kada su zatvorene granice i zaustavljeno je udomljavanje u inozemstvo, skloništa koja su se oslanjala i na takva udomljenja neće moći primati nove pse, a udomljavanja ne smiju nikako stati!

Iako su skloništa zatvorena za posjetitelje, iz njih se i dalje mogu udomljavati životinje jer upravo će se tako napraviti mjesta za one koje čekaju svoje mjesto u njima. Skloništa imaju fotografije pasa na svojim internetskim stranicama i društvenim mrežama, kao i opise pasa i sve njihove podatke, a rado će dogovoriti sve vezano uz udomljavanje putem e-pošte i telefona. Sve potrebno može se dogovoriti prije primopredaje životinje, a samo udomljavanje može se napraviti poštujući mjere fizičkog distanciranja i sa zaštitnom opremom.

"Očekujemo od svih skloništa da objave protokol udomljavanja pasa za vrijeme trajanja krize izazvane novim koronavirusom, koji će obuhvaćati slanje ugovora o udomljavanju putem e-pošte te predaju pasa udomiteljima poštujući sve naložene mjere. Svima smo poslali prijedlog za sastavljanje takvoga protokola i mogu ga slobodno primijeniti", istaknuli su Prijatelji životinja.

Građane su upozorili da imaju na umu da je svaki djelatnik skloništa i volonter neizmjerno važan jer, ako se i jedan zarazi, ostali moraju u samoizolaciju, a o životinjama se onda nema tko brinuti.

Podsjećaju i da vrijeme koje smo svi prisiljeni sada provoditi doma možemo iskoristiti za zbližavanje s udomljenom životinjom i dodaju kako činjenje dobrih djela, što pomoć tako ranjivoj skupini kao što su napuštene životinje svakako jest, djeluje terapeutski.

Više informacija o tome kako udomiti psa i mačku mogu se saznati na www.prijatelji-zivotinja.hr.


IZVOR: HINA

Teme
Linker
03. listopad 2022 21:09