Po svlastitom priznanju, Katy Perry je opsjednuta ritualima čišćenja kuće, a ima i potrebu sve slagati po abecedi.
 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Opsesivno-kompulzivni poremećaj

Sindrom OKP: Katy Perry mahnito čisti, Di Caprio gazi mrlje od žvakaćih, Beckham sve slaže u parovima

Kod ovog poremećaja osoba ima potrebu ponavljajućim radnjama odagnati neželjene misli koje ju obuzimaju. Glumac Billy Bob Thornton rekao je da je njegov OKP počeo u djetinjstvu kao posljedica zlostavljanja. Kod njega je primarna opsjednutost matematikom i brojevima

Opsesivne misli i prisilne radnje i rituali kojima se nemoguće oduprijeti karakteristika su opsesivno-kompulzivnog poremećaj (OKP). Mnogima on određuje svakodnevicu i život. Kod ovog poremećaja osoba ima potrebu ponavljajućim radnjama - pranjem ruku, slaganjem stvari, provjeravanjem vrata, plina, vode... - odagnati neželjene misli koje ju obuzimaju i koje joj izazivaju užas i tjeskobu.

Strahovi i simptomi

Prema nekim teorijama, pojava takvih misli posljedica je konflikta u osobi koji je nastao u analnoj fazi razvoja, tijekom druge i treće godine života. Potrebno je uložiti velik napor, ali izlaz iz ove mreže postoji. Zapisi o simptomima koji mogu odgovarati onima opsesivno-kompulzivnog poremećaja sežu u 16., pa i u 14. stoljeće. U to su doba ono što sada zovemo OKP-om često stavljali u religiozni kontekst i nazivali to stanje skrupuloznošću. Tijekom 18. i 19. stoljeća liječnici su počeli prepoznavati i opisivati simptome poput kompulzivnog pranja ruku i provjeravanja, opsesivnog straha od sifilisa te agresivnih i seksualnih opsesija. Na toj se točki skrupuloznost počela shvaćati više kao medicinsko stanje nego kao religiozno. Kako se otvaralo više ustanova za psihički oboljele, tako se povećavao broj dijagnoza skrupuloznosti, pa i smještanja dijagnosticiranih u utočišta. No, do kraja 19. stoljeća ta se dijagnoza više nije smatrala oblikom ludila. S vremenom je prihvaćen specijaliziraniji pristup klasificiranju psihičkih bolesti i poremećaja te su određeni simptomi i zasebno dijagnosticirani, što je dovelo i do prepoznavanja OKP-a kako ga danas shvaćamo.

Michelangelo i Tesla

OKP je otežao život nekim poznatim osobama, primjerice Nikoli Tesli, pa se spominje da je jedan od najvećih svjetskih izumitelja kod svakog obroka koristio 18 salveta, da je morao obići oko zgrade tri puta prije ulaska, da je u hotelima uzimao samo sobe čiji je broj bio djeljiv s tri.
Opsesivan je navodno bio i Michelangelo, a opsesivno se ponašanje vidjelo po tome što je slavni umjetnik spavao u radnoj odjeći, čak i u čizmama, iako su mu ozljeđivale stopala.
Među poznatima današnjice o svom je OKP-u otvoreno govorio bivši nogometaš David Beckham; kod njega sve mora biti složeno u redove ili u parovima.
Pjevačica Katy Perry po vlastitom je priznanju opsjednuta ritualima čišćenja kuće, a ima i potrebu sve slagati po abecedi.
Blaže kompulzije ima glumac Leonardo DiCaprio, potreba mu je po nekoliko puta proći kroz vrata te nagaziti na mrlje od žvakaćih guma. Možda je zbog svog OKP-a uvjerljivo u filmu "Avijatičar" portretirao Howarda Hughesa, američkog magnata i producenta kojeg je OKP s vremenom potpuno preuzeo - bio je okružen kutijama papirnatih maramica koje je stalno sortirao, a i nosio ih je na nogama umjesto cipela jer je vjerovao da se tako štiti od mikroba. Mokrio je u boce i skladištio ih po nekom svom redu, jednom je proveo četiri mjeseca u mračnoj sobi za prikazivanje filmova.

Thornton opsjednut brojevima

Glumac Billy Bob Thornton rekao je da je njegov OKP počeo u djetinjstvu kao posljedica zlostavljanja. Kod njega je primarna opsjednutost matematikom i brojevima, a brojevi mu nose i određena značenja. To ga je nadahnulo da napiše pjesmu "Always Countin" (Uvijek brojeći).
Glumica Jessica Alba rekla je da joj kompulzivni rituali povećavaju osjećaj kontrole. Kako je izjavila, jednom kad je osjećala da će je preplaviti panika, došlo joj je da mora nešto učiniti - i kada je to učinila, ponovo se osjećala dobro. Njeni rituali su isključivanje svih aparata iz struje prije izlaska iz kuće i dvostruko provjeravanje jesu li sva vrata zaključana.

Linker
16. travanj 2024 04:42