Kako bi školska godina bila uspješna, potrebno je u prvih nekoliko tjedana postaviti rutinu za ostatak godine
 FOTOGRAFIJE: VIOLETASTOIMENOVA GETTY IMAGES
Jednostavna pravila

Savjeti stručnjaka uz koje će povratak u školu biti lakši nego ikada

Kako bi školska godina bila uspješna, potrebno je u prvih nekoliko tjedana postaviti rutinu za ostatak godine. Stručnjaci su otkrili koja vam pravila mogu pomoći u tome

Nova školska godina je započela i novi izazovi su stavljeni pred djecu i roditelje. Kako bi školska godina bila uspješna, potrebno je u prvih nekoliko tjedana postaviti rutinu za ostatak godine. Nekoliko jednostavnih pravila olakšat će vašoj djeci prilagodbu školskim obvezama nakon bezbrižnog ljeta.


Uspostavite rutinu

Istraživanja pokazuju da mozak i tijelo odraslih te mozak i tijelo djece najbolje funkcioniraju kada postoji predvidljivost, stabilnost i rutine. Pokušajte svaki dan učiniti predvidljivim tako što ćete odlaziti na spavanje i ustajati svaki dan u isto vrijeme. Rituali pred spavanje mogu uključivati pranje zubi, čitanje knjige ili razgovor u krevetu o proteklom danu.


Pripremite se za sutrašnji dan

Roditelji mogu spriječiti puno jutarnjeg stresa ako pripreme za sutrašnji dan započnu večer prije. Naučite djecu da sami pripreme odjeću za školu, spakiraju torbu, užinu i očiste svoju sobu, sve to može pomoći u sprječavanju jutarnjeg kaosa.


Prebacite odgovornost na svoje dijete

Razina odgovornosti koju dajete svom djetetu ovisit će o njegovoj dobi i sposobnostima. No, djeca mogu rano naučiti namjestiti vlastiti alarm i ustati bez da ih roditelji probude. Također, mogu biti odgovorni za predaju zadaće na vrijeme kao i traženje pomoći prije neko dođe do krajnjeg roka.

Djeca koja imaju aktivnu ulogu u pripremama za povratak u školu - poput odabira i organiziranja školskog pribora i nove odjeće - bit će uzbuđeniji zbog povratka u školu. Je li vaše dijete dovoljno staro za poslove poput pražnjenja perilice posuđa ili stola nakon ručka? Dnevni zadaci prilagođeni dobi pomoći će vašem djetetu da stekne neovisnost i samopouzdanje.

Iako je važno dati im zadatke, treba im dati i prostora.

- Svi želimo da naša djeca budu uspješna u školi. Međutim, to nas ponekad može dovesti u iskušenje da se uključimo kada mislimo da naša djeca imaju loš učinak ili griješe. Važno je dati djeci prostor da rade svojim tempom. Vjerujte da će se jednom kad se naviknu na novu rutinu i upoznaju nove ljudi u svom životu, stati na svoje noge - rekla je dr. Caroline Moul, stručnjakinja za dječju psihologiju i osobine ličnosti sa Psihološke škole.




Nova pravila za korištenje tehnologije

Djeca tijekom ljeta obično imaju više vremena za igranje video igara, slanje poruka prijateljima i gledanje filmova. Tijekom školske godine obveze im neće dopustiti toliko vremena za korištenje tehnologije. Postavite obiteljska pravila i ograničenja o vremenu provedenom pred ekranom.

- Pobrinite se da korištenje tehnologije ne ometa domaće zadaće, tjelesnu aktivnost i vrijeme s prijateljima i obitelji - rekla je psihologinja Sally Gainsburry, ravnateljica Klinike za liječenje i istraživanje ovisnosti o kockanju.

Zašto cijelu obitelj ne biste "isključili" prije spavanja? Odaberite mjesto gdje će svi moći napuniti svoje uređaje preko noći. Koristite budilicu umjesto mobitela da biste se ujutro probudili. Isto tako, možete organizirati obiteljsko vrijeme tijekom kojeg nitko ne smije koristiti tehnologiju i provedite ga u zbližavanju.


Odvojite vrijeme za razgovor

Ovo pravilo se nadovezuje na vrijeme bez tehnologije. Kad djeca dođu iz škole ili kad vi dođete s posla, odvojite vrijeme za povezivanje barem nekoliko minuta prije nego što krenete s pripremom večere. Postavljajte djeci otvorena pitanja, primjerice što im je bilo najbolje tijekom dana, tko su im prijatelji i što su naučili ili se trude naučiti. Posvetite im puno pažnju na nekoliko minuta i budite uzbuđeni zbog dobrih stvari koje dijele.


Izradite obiteljski kalendar

Bilo da se radi o digitalnom kalendaru kojeg svi dijelite ili kalendaru u kuhinji, potaknite svoju djecu da uključe stvari u kalendar čim saznaju za njih. Usklađivanje rasporeda može spriječiti nepotreban stres. Uz to, vaša djeca će naučiti organizirati svoje obveze na vrijeme.


Neka vaše dijete ima kvalitetan san

Djeca u dobi od tri do 12 godina potrebno je 10-12 sati sna svake noći kako bi sljedeći dan funkcionirali najbolje. Za tinejdžere, društveni pritisci mogu se urotiti protiv njih da ostanu budni kasnije, ali većini tinejdžera je potrebno osam do devet sati sna svake noći. Potaknite zdrave rutine spavanja od početka godine.


Vodite brigu o sebi

Dok se djeca vraćaju u školu, svakako odvojite vrijeme za sebe. To može uključivati kave s prijateljima, odlazak u teretanu ili čitanje omiljene knjige. Zdrava prehrana, tjelovježba i dovoljno sna uvelike će vam pomoći da budete u punoj snazi. Upamtite da ste puno bolji roditelj kad ste vi dobro.

Linker
19. travanj 2024 23:12