SHUTTERSTOCK
Novi Doktor u kući

Savjeti kako dočekati blagdane bez stresa oko kalorija: Uživajte u hrani bez grižnje savjesti

Za blagdane se učestalije nego inače nalazimo u situacijama koje bi nam mogle biti emocionalno izazovne

Nema sumnje da se tijekom blagdana većina ljudi ili prejeda ili se suspreže iako možda inače nemaju problem s hranom. Kao da nam se svima u tom periodu odnos s hranom zakomplicira, a jedan od razloga prema tumačenju dr. Nikoline Vujčić Stipčević, psihijatrice i psihoterapeutkinje, je moderna dijetna kultura, koja je u znatnoj mjeri promovirana kroz društvene mreže. Činjenica je da kod osoba koje imaju poremećaje hranjenja simptomi u blagdansko vrijeme eskaliraju, no, ni onima bez poremećaja nije nužno lako.

- Svi se nekad u životu nađemo u situaciji da emocionalno jedemo. To nam se dogodi kad smo pod stresom, imamo potrebu tješiti se slatkišima, kada smo napeti i anksiozni i onda se nastojimo smiriti hranom. Za blagdane se učestalije nego inače nalazimo u situacijama koje bi nam mogle biti emocionalno izazovne, bilo da je riječ o susretu s obitelji, izostanku tog susreta, vraćanjem u neka lijepa sjećanja pa u nostalgiju ili u ružna pa u neugodu. Blagdani nas tako dovedu do umora, iscrpljenosti, napetosti, anksioznosti koja zna doći i od pritiska da moramo prirediti savršen blagdanski ugođaj, savršeno blagdansko jelo, da svi moraju biti zadovoljni, svima moramo nabaviti poklone koji im se moraju svidjeti i nakon svega naravno treba počistiti i pospremiti. Hrana obično bude na dohvat ruke za utjehu i nerijetko pretjeramo i onda se još borimo s osjećajem krivnje jer smo pretjerali. Važno je da usvojimo poruku kako ne trebamo osjećati krivnju ako tijekom ta dva tri dana u godini malo više jedemo jer je blagdanska hrana ukusna. Osjećaji krivnje, srama i potreba da odemo na dijetu vjerujući da smo zgriješili s hranom nisu zdravi, a nameću nam se kao uobičajeni. Tradicionalna blagdanska jela trebaju ostati jela u kojima iz gušta malo više uživamo - kaže dr. Vujčić Stipčević.

Otkrila nam je i savjete koji nam mogu pomoći da na zdrav način pristupimo blagdanskim danima kada hrana dominira i izbjegnemo osjećaj nezadovoljstva bilo zbog prejedanja ili zbog ustezanja od jela. Nutricionistica Sandra Hrg objasnila je kako i da tradicionalne blagdanske obroke učinimo nutritivno vrijednijim, primjerice, umjesto majoneze koristimo jogurt, umjesto šećera sušeno voće, rogačem zamijenimo čokoladu, a maslac manje masnim krem sirom...

Više o tome pročitajte u novom broju Doktora u kući. Potražite ga u prodaji od 7. prosinca.

Linker
25. travanj 2024 21:24