Dok slike ljubavi kroz reklame dopiru do nas za mnoge stvarnost blagdana i nije baš tako vesela...
 Foto: Istock
Pričajmo o tome

Sasvim je u redu biti tužan za vrijeme blagdana...

Možda ove blagdane uspoređujete s prošlima, kada je sve bilo na svom mjestu, a stvari su se u međuvremenu promijenile. Stalni podsjetnici oko nas mnogima će donijeti bolno prisjećanje na gubitke koje su imali tijekom života, na usamljenost i ljubav koja im nedostaje.

Razdoblje prije Božića može biti iznimno stresno za dosta ljudi. Na poslu se dovršavaju bitni projekti, zatvara se poslovna godina, rastrgani smo na sto strana – od obitelji, posla i domjenaka na koje trebamo ili želimo ići, do razmišljanja o tome što kupiti za poklone i kuda povesti djecu za praznike.

Dok slike ljubavi kroz reklame dopiru do nas za mnoge stvarnost blagdana i nije baš tako vesela. Sa svih strana nas bombardiraju porukama kako trebamo biti sretni i imati dovoljno novca kako bi ih mogli potrošiti na poklone. Trebamo biti dio velike obitelji okupljene u divno okićenoj kući u kojoj vlada ljubav i sklad. Ako se uspoređujemo s ovim nametnutim idealima većina nas će se osjećati najblaže rečeno - razočarano.

Možda ove blagdane uspoređujete s prošlima, kada je sve bilo na svom mjestu, a stvari su se u međuvremenu promijenile. Stalni podsjetnici oko nas mnogima će donijeti bolno prisjećanje na gubitke koje su imali tijekom života, na usamljenost i ljubav koja im nedostaje.

Zbog toga je prosinac posebno teško vrijeme za velik broj ljudi.

Ah ta obiteljska okupljanja

Dosta se osoba u brakovima osjeća usamljeno te se pribojavaju tih zajedničkih dana odmora koji dolaze. Kada idu na posao još im je i lako, ali vikendi ili praznici im stvaraju dodatnu tjeskobu, budući da provode vrijeme s osobom do koje im možda više nije stalo, a ne znaju kako izići iz te situacije.

Moguće je da svake godine, jer se to očekuje, odlazite na obiteljska okupljanja na kojima se osjećate kao da tamo ne pripadate, jer imate dojam da ste nevidljivi i da vas svi pogrešno shvaćaju.

Moguće je da prije odlaska u roditeljski dom maštate o tome da će ovaj Božić biti drugačiji i da će se stare rane izliječiti, a vi ćete osjetiti toplinu i ljubav. Taj posjet može pobuditi emocije koje ste godinama potiskivali i kojih niste svjesni.

Vraćate se na mjesto na kojem su se vjerojatno događale lijepe stvari, ali moguće i one nesretne koje su vas obilježile tijekom odrastanja i učinile da se osjećate usamljeno.

Posjet roditeljima nam često zna izazvati osjećaj da smo 'bačeni' natrag u djetinjstvo i da smo ponovo okruženi ljudima s kojima smo rasli. Uslijed toga se možemo početi osjećati izgubljeno i usamljeno, kao kada smo bili djeca.

Tuđi 'savršeni životi'

Očekivanja su visoka, a usporedbe neprestane jer nas kontinuirano bombardiraju slike 'tuđih sretnih života'. Mnogima se javlja pritisak i imperativ - trebaju biti sretni i društveno povezani. Prevlada ih utisak kako svi žive s idealnom obitelji u savršenoj slavljeničkoj atmosferi. Naravno, svi osim njih. Takvo razmišljanje može potaknuti osjećaj izolacije.

Možete početi osjećati tugu, posebice ako se krenete uspoređivati s drugima. Jer nakon toga ubrzo stiže naš 'unutarnji kritičar' s optužbama poput 'Još si sama', 'Svi drugi imaju partnera, a to je tako ponižavajuće jer ti još nemaš', 'Ne uklapaš se nigdje, pogledaj kakav posao imaš, nikada nećeš imati važnu karijeru'…

Ti naši unutarnji kritički glasovi nam stalno šapuću kako nismo dovoljno dobri i zbog njih se počinjemo osjećati bezvrijedno. Potiču nas da budemo sami jer ne zaslužujemo bolje, da bi trenutak kasnije osjetili tugu i žaljenje upravo radi toga što smo sami. Tako se neprestano vrtimo u krugu i pridonosimo našoj usamljenosti.

Ovaj unutarnji kritičar se u pravilu pojavljuje rano u našim životima, na temelju načina na koji smo se vidjeli u našoj obitelji. Zbog toga je vrlo glasan kada se opet nađemo na mjestu - u roditeljskom domu - 'odakle je sve krenulo'.

Stoga je bitno da upoznate svojeg unutarnjeg kritičara kako bi mogli odvojiti 'stvarnog sebe' od takvog destruktivnog gledišta.

Što je s onima koji nemaju nikoga pored sebe?

Često ih preplave misli - 'Nitko me ne voli, nemam s kim biti na Božić, ne vrijedim dovoljno'…

Ako imate prijatelje koji nemaju obiteljske planove, napravite vaš zajednički plan. Ako vas pozovu prijatelji koji imaju obitelj, prihvatite poziv. Nemojte se bojati da će to uništiti njihovu obiteljsku proslavu. Jer, sigurno je da vas ne bi niti zvali da tako doista misle.

I za kraj…

Osvijestite svoj okidač za depresivno raspoloženje - odnosi s drugim osobama, potrošnja novca izvan realnih financijskih mogućnosti, pojačan stres na poslu, razmišljanje s kim ćete se družiti u ovo blagdansko vrijeme ili tko sve više nije s vama.

Prihvatite činjenicu da je posve u redu biti i tužan za vrijeme blagdana. Postavite si osobne granice koliko ćete novca potrošiti i na koje ćete domjenke ići. Čuvajte se novogodišnjih odluka. Pokušajte postaviti sebi manje i specifične ciljeve. Pokušajte smanjiti očekivanja vezano uz stvari koje ne možete kontrolirati.

Pobrinite se za sebe i svoje potrebe. Ne postojite da bi isključivo udovoljavali potrebama i željama drugih. Ako ne želite ići na neka okupljanja pratite svoje potrebe i ostanite kod kuće.

I konačno, budite spremni potražiti i stručnu pomoć ako osjetite da vam je potrebna.

Tražite drugo mišljenje, novu perspektivu, a ne znate kako i od kuda krenuti?

Javite mi se.

- Ivanka

Linker
19. travanj 2024 11:41