Neka ovaj rođendan bude prekretnica u vašem životu!
 Getty Images
Ako već niste

SAD JE DOSTA! 30 stvari kojih se bolje odreći prije 30. rođendana

Krajnje je vrijeme da uzmete svoj život u svoje ruke

Većina svoje dvadesete potroši na obrazovanje, karijeru, veze, a na tom putu čine i brojne pogreške. I to je sasvim u redu jer nitko nije savršen, a i pogreške zapravo oblikuju našu osobnost. Ipak, s dolaskom 30. rođendana, mnogi požele neke stvari činiti ispravno i promijeniti ono što mogu. Stručnjaci su zato napravil popis stvari koje bismo trebali popraviti na pragu tridesetih.

1. Odgađanje druženja s prijateljima

Ako ste zakazali ručak ili večeru s prijateljima, ne otkazujte osim ako nemate opravdan razlog. Pođite čak i ako ste umorni i iscrpljeni jer istraživanja pokazuju da druženje s prijateljima pomaže u borbi protiv stresa.


2. Trošenje novca na jeftinu odjeću

Ta crna bluza i poderane traperice izgledaju primamljivo, ali ako ćete ih obući samo jednom, taj novac se ne isplati trošiti. Radije investirajte u neki bolji komad odjeće koji će trajati duže, a i više ćete ga nositi.


3. Okončajte priču s internet vezama

Osoba s kojom se dopisujete već tri tjedna nije vas pozvala na spoj? Ako nije dosad, vjerojatno ni neće. Prihvatite to i krenite dalje. Potražite partnera u stvarnom svijetu.


4. Nemojte se bojati pitati za povišicu

Raditi treba da bi se plaća zaslužila, no naporan rad se treba i nagraditi. Naučiti cijeniti sebe i svoje sposobnosti kako bi i drugi to činili.


5. Preskakanje njege kože

Lice se navečer treba umiti, a ulaganje u kvalitetne proizvode za njegu kože nije bacanje novca.


6. Zaboravljanje starijih članova obitelji

Vaše bake, djedovi, tete, stričevi i roditelji voljeli bi vas čuti češće pa prestanite tražiti isprike kad vas pitaju zašto im se niste javili. Uzmite telefon u ruke i pitajte ih kako su.


7. Pretjerivanje s korištenjem riječi 'oprosti'

Nema potrebe da se ispričavate što ste na poruku odgovorili dva sata kasnije. Ili što ste u petak navečer ostali kod kuće kako bi se naspavali i uštedjeli nešto novca. S vremenom će vaše 'oprosti' izgubiti smisao.


8. Osjećaj krivnje zbog uspjeha

Uspješni ste u svom poslu, a neki ljudi vas sputavaju u tome ili se tome ne vesele? Takve ljude ignorirajte. Oni su jednostavno ljubomorni na vas. Zaboravite na njih i uživajte u društvu onih koji vas podupiru.


9. Ostajanje u površnim vezama

Pored svog partnera trebate se osjećati voljeno, sigurno i sretno. Sve manje od toga znači da trebate razmisliti o vašem odnosu.


10. Prihvaćanje negativnog kao jedinog odgovora

Kad su posao, veza i obitelj u pitanju nemojte uvijek prihvatiti „ne“kao jedini odgovor. Pitajte opet i argumentirajte ako se ne slažete.


11. Niste štedjeli novac

Stavljanje novca sa strane nešto je najpametnije što možete napraviti. S godinama pokušajte sa strane odvajati što više.


12. Svađe s roditeljima

Roditelji ponekad znaju izbaciti iz takta, no nema smisla da se tijekom svakog razgovora s njima ponašate kao neodgojeni tinejdžer. Trudite se ophoditi prema njima s poštovanjem iako vas, primjerice, već po stoti put pitaju kada ćete se napokon smiriti i vjenčati.


13. Pušenje i odlazak u solarij

Stručnjaci kažu da su ovo dvije najgore stvari koje možete činiti svom tijelu. Zato se što prije odviknite od njih.


14. Čekanje onog pravog ili prave

Ako nekome ne pružite šansu, nećete nikoga ni pronaći. Također, ako stalno sjedite kod kuće vrlo je moguće da ćete na tom kauču na kojemu razmišljate o idealnom partneru, zauvijek ostati sami.


15. Odricanje od hobija

Ako se nekome ne sviđa to što vi volite plesati, čitati, odlaziti na zumbu, to nije vaš problem. Bitno je da vas to ispunjava, pa ne odustajte od svojih hobija

16. Navika kašnjenja

Što prije prestanete kasnite, život će vam se činiti manje stresnim.


17. Provjeravanje mobitela za stolom

Bilo da ste na večeri s obitelji, prijateljima ili partnerom, to nije pristojno. Odviknite se te navike što prije.


18. Provjeravanje tuđih života na društvenim mrežama

Što prije odložite mobitel, prestat ćete misliti da drugi žive bolje od vas. Radije isplanirajte izlet za prvi vikend koji dolazi i dobro se zabavite.


19. Ne vježbate

Počnite vježbati čak i ako mrzite samu pomisao na neki oblik tjelovježbe. Nije bit samo u manjku kilograma, već u tome što ćete se bolje osjećati i poboljšati zdravstveno stanje.


20. Neprestano se žalite jer starite

Imati 30 godina ne znači da ste stari. S godinama postajete zreliji pa ćete vrijeme početi pametnije trošiti.


21. Nikad ne kupujete namirnice

Hranu samo naručujete? To može naštetiti i vašem bankovnom računu, kao i organizmu. Napravite popis namirnica koje trebate kupiti i upustite se u čari kuhanja.


22. Odazovete se i na drugi spoj iako vam je 'tlaka'

Nitko vas ne možete prisiliti da radite nešto što ne želite. Ako bi radije ostali kod kuće, slobodno to ponekad i učinite.


23. Preskakanje liječničkih pregleda

Stomatologa obavezno posjetite bar dva puta godišnje, a ne izbjegavajte ni dermatologa. Ne odgađajte - sistematski pregledi mogu vam spasiti život.

24. Pretjerivanje s alkoholom

Svi se vole opustiti, ali ako često doživite jutra kada ne znate što se radili noć prije, to je znak da trebate „stati na loptu“.


25. Stalno kukate

Nastavite li tako ne samo da ćete opako početi ići na živce ljudima oko sebe (ako već i niste), već ćete se i sami zamrziti.


26. Rijetko se smijete

Život je prekratak da biste ga proveli natmurena lica. No, nije stvar samo u osmijehu, stvar je u tome da se doista veselite.


27. Ne činite ono što vas ispunjava

Iz mjeseca u mjesec samo odgađate onu jednu jedinu stvar koja vas veseli pa postajete nesretni i ogorčeni. Prestanite to činiti.

28. Ne dopuštate si ludost

Od malo šašavosti još nitko nije umro, ali od dosade biste mogli... Šala, naravno. Ali zapitajte se i sami, volite li radije biti u društvu uštogljenih ili vrckavih osoba!?


29. Stalno utišavate dijete u sebi

Iz ovih stopa to prestanite činiti - nije li ono djetinje u nama nešto najljepše što možemo nositi kroz život?

30. Čekanje da počne pravi život

Jednostavno počnite živjeti. Stavite na papir sve svoje nade, ciljeve i snove i to je to. Ne čekajte sutra.

Linker
20. travanj 2024 07:54