Malo glupiranja vam sigurno neće naškoditi...
 unsplash
neke su i zabavne

SAČUVAJ ZDRAVU PAMET Šest neočekivanih stvari koje su dobre za naše mentalno zdravlje

Evo nekoliko zanimljivih načina da podignete raspoloženje, oslobodite se stresa i postanete emocionalno stabilniji.

Mentalno zdravlje možete ojačati jednostavnim navikama. Evo nekoliko zanimljivih načina da podignete raspoloženje, oslobodite se stresa i postanete emocionalno stabilniji.


1. Zabava za 'djecu'

S godinama gubimo dodir s razigranim i pomalo djetinjastim dijelom sebe. Trampolin, rolanje, igre na otvorenom kao što su paintball ili čak gumi gumi dobar su način da malo izađete iz zone komfora i oslobodite se stresa. Otiđite u lunapark. Nemojte se bojati da ćete izgledati glupo, učinite nešto smiješno. Radost i veselje jačaju našu psihu.


2. Kršenje uobičajene rutine

Planirana jutarnja ili večernja rutina pomaže u uklanjanju tjeskobe, ali ponekad je korisno razbiti je. Ako se inače tuširate navečer, ali danas ste baš umorni, odgodite to do jutra. Uvijek nosite ručak na posao, za promjenu se odmorite od kuhanja i odite u najbliži restoran. Stručnjaci kažu da kada radimo samo ono na što smo navikli, to otežava izlazak iz depresije.

Ponekad je najbolja stvar koja može napraviti razliku u našem raspoloženju je ta da se riješimo ukorijenjenih navika i isprobamo nove stvari.


3. Čišćenje

Možda vam se čini čudno da wc školjka može podići raspoloženje, ali znanost ne laže. Čišćenje će vam pomoći da se smirite, opustite i dovedete misli u red. Mnoga istraživanja su pokazala da dosadni kućanski poslovi, poput čišćenja kupaonice, poboljšavaju mentalno zdravlje.


4. Pjevanje u javnosti

Ako vas ideja pjevanja u javnosti plaši, to je upravo ono što trebate učiniti. Ova praksa pomaže da se osoba prestane bojati javne osude ili sramote. Neka vam prijatelj u tome pomogne. Karaoke s prijateljima nisu samo zabava, već i psihoterapija. Pjevanje, pojašnjavaju istraživači, pridonosi jačanju samopouzdanja i samopoštovanja što pak direktno smanjuje mogućnost povratka simptoma mentalnih bolesti.


5. Vrištanje u jastuk

Dajte sebi priliku da ponekad izrazite osjećaje koje držite u sebi. Nakon dobrog vrištanja, mirno i staloženo ćete moći podijeliti svoje osjećaje i misli s drugima.


6. Sauna

Znojenje je korisno ne samo za tijelo, već i za psihu. Sauna vam može pomoći da se opustite, smirite i dovede misli u red.

Sauna na više načina omogućuje opuštanje: s jedne strane je miran i tih prostor u kojem nema uznemiravanja, a toplina u njemu opušta mišiće, poboljšava cirkulaciju te potiče otpuštanje endorfina, hormona zaslužnih za dobro raspoloženje.

Linker
20. travanj 2024 09:24